Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7710970 www.bgdnes.bg

Събрани са парите за погребение на убитите в Чикаго

Само за 24 часа са дарени близо $50 000

Обвиненият за петорния разстрел поляк Марек: Аз го направих!

Тъжен рекорд! Само за ден е събрана цялата необходима сума за погребението на избитите в Чикаго българи Цветанка, Ивайло и Искра, научи "България Днес".

Тримата бяха разстреляни в дома си, докато вечерят в събота привечер, от поляка Кристоф Марек. Разбеснелият се пенсионер очиства и своята сънародничка Йоланда и американеца Дейвид.

Реклама

Децата на избитите ни сънародници помолиха за финансова помощ, за да пренесат телата им обратно в България и да бъдат погребани на родна земя.

"Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaшето cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят кaкто подобaвa", помолиха Дани и Иси, деца на убитите ни сънародници.

Даренията са направени от стотици трогнати от съдбата им хора. Прави впечатление, че голяма част от сумите за каузата са постъпили анонимно. Стойността им варира между 5 и 1000 долара. Всеки е дал колкото може и така в сметката са събрани близо 50 000 долара, необходими за транспортирането им у нас.

В списъка с дарители е и "Малко българско училище в Чикаго". Под това име е дадена внушителната сума от $1000. През последната една година Цветанка е работила като учител в детската градина "Стелина", а преди това в неделното училище "Джон Атанасов", разкриват близките й.

На 66-годишния Кристоф Марек официално бяха повдигнати обвинения за петорното убийство. В понеделник по време на изслушването му пред съда стана ясно, че нападателят е имал конфликти с обитателите на жилищния блок и бил залепил заплашителни бележки отвътре на входната врата на апартамента си.

Заплахите били изписани на полски – родния език на Марек. На едната пишело:

Реклама

"Никаква милост. Помни какви мръсотии ти правят, ти контролираш нещата, не те. Стига толкова. Те трябва да платят за това".

Другата бележка съдържала текста:

"Утре. Никаква милост, никакво глупаво колебание. Помни кой си. Помни какво ти направиха (следва вулгарна дума). Те трябва да платят за това".

Според говорител на полицията Марек се карал със съседите си за дреболии. Например жената, която живеела над него, го ядосвала, защото според него стъпвала шумно по пода в апартамента.

На изслушването в понеделник прокурорите са представили съдебен документ, в който асоциацията на живеещите в блока искала да изгони Марек, защото не плащал ипотеката си и други вноски. Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск, на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни финансови проблеми и опасност да изгуби жилището си.

След стрелбата той оставил пистолета на масичка в своето жилище, излязъл навън и казал на пристигналите полицаи:

"Мисля, че търсите мен. Аз го направих".

Районният кабинет по съдебна медицина вече официално идентифицира жертвите. Четиримата, застреляни в един от апартаментите в събота следобед, докато вечеряли, са 43-годишната Цветанка Костадинова, съпругът й Ивайло Попов, Дейвид Ханик на 61 г. и неговата половинка Искра Пауръл-Попова на 63 г.

Разпозната е и жената, която е простреляна в главата на 3 етаж в кооперацията. Тя издъхна в болница няколко часа по-късно. Това е 53-годишната полякиня Йоланда Тополска. Съседи подозират, че от години стрелецът я харесвал, а тя не откликвала на чувствата му и това може да е провокирало яростта му.

Реклама
Реклама
Реклама