Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7712278 www.bgdnes.bg

ФИФА връща Боби

УЕФА наказва по четири параграфа България

Световната футболна централа следи изкъсо политическото отстраняване на Михайлов


Световната футболна федерация (ФИФА) може да върне Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Легендарният вратар подаде оставка ден след скандалния мач България - Англия (0:6). Той беше призован от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев да се оттегли.
"Следим изкъсо ситуацията в България. Това е нашият коментар по темата", обяви пред "България Днес" говорител на ФИФА.
Организацията не толерира директна или косвена намеса от държавата към национални футболни федерации. При подобни случаи се налагат тежки санкции.
През 2014-а Нигерия беше жестоко наказана. Причината стана заповед на спортния министър да бъдат назначени нови ръководители на футбола в страната след отпадането от световното първенство. Африканците нямаха право да участват в мачове. Няколко дни по-късно правителството на Нигерия клекна, а правата на страната бяха възстановени.
Подобна беше ситуацията в Полша през 2008-а. Тогава държавата пое контрола върху футбола след обвинения в корупция и назначи служебен администратор. ФИФА и УЕФА отказаха да признаят новото ръководство заради политическата намеса. Това принуди Полша да възстанови предишните шефове на футболната централа.
УЕФА обяви, че България може да бъде наказана по четири параграфа за мача с Англия. Те са расистко поведение, хвърляне на предмети, обругаване на национален химн и пускане на повторения на голям екран по време на мач, които нагнетяват допълнително напрежение. Англичаните вероятно също ще търпят санкции. Дисциплинарната комисия на УЕФА ще разглежда дали гостите са обругали националния химн и заради липса на необходимия брой пътуващи стюарди.
"Още няма насрочена дата за заседанието, на което ще се разглеждат нарушенията", коментира пред "България Днес" говорител на УЕФА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама