Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716906 www.bgdnes.bg

Лечителят Иван Митев: Минералите лекуват вътрешните органи и жлези

Гълтането на прах от камък е опасно за здравето

Имаме много излекувани с камъни

Кой е той

Иван Митев и жена му Гергана са основоположници на съвременната българска минералотерапия. Популяризатори са на научно доказаните възможности на минералите за въздействие върху човешкия организъм. Автори са на книгите "Минералотерапия с енциклопедия на лечебните минерали" и "100% здраве с вода и кристали". Участници са във всички значими европейски форуми по минералотерапия от десет години насам. Дарители са на минерални образци на много музеи у нас и в чужбина.

- Г-н Митев, българинът е скептичен, че с минерали може да се излекува. Какво не знаем за минералотерапията?

Реклама

- Минералотерапията е майка на съвременната медицина. Тя възниква преди повече от две хиляди и петстотин години около басейна на Китай и това е документирано. След нея се появяват акупунктурата и моксотерапията, но за разлика от тях, които остават в пределите на родината си, минералотерапията оказва огромно въздействие върху лечителското майсторство в Тибет и Индия, а оттам преминава в Средна Азия, Египет и Европа. През десети век в Багдад великите минералотерапевти Абу Рейхан ал Бируни и Авицена превръщат медицината в наука. По същото време тибетският монах на име Йондан Гонпо събира най-доброто от медицинския опит в Китай, Индия и Тибет и създава великата книга "Джуд-ши", която е основен учебник по източна медицина в продължение на хиляда години. Българинът трябва да знае, че може да се излекува с минералотерапия от депресии, всякакви "запушвания" на чакрите, защото камъните влияят на енергийното ни тяло. Важно да се отбележи - когато праховете, отварите от билки, лечебните масла и другите лекове вече не помагат, тогава се прибягва до лекарства от скъпоценни камъни.

- По какъв начин минералите могат да повлияят или да излекуват човешкия организъм?

- При физически контакт на минерала с тялото посредством нервните тъкани неговите вибрации стигат до съответната зона, чийто вибрационен спектър е нарушен, и помагат той да се възстанови. По този начин минералът или камъкът може да влияе върху всички вътрешни органи и жлези и да ги излекува. Минералите могат в определени моменти да помогнат по-бързо и ефикасно от всеки друг природен продукт. Но за да се случи това, трябва да отговарят на определени изисквания, да са предназначени за терапевтични цели и да се знае как точно трябва да се използват. Едни минерали въздействат чрез кристалната си решетка посредством допир до тялото, проявявайки пиро- или пиезоефект, други се използват за приготвяне на еликсири с различни течности. Никой минерал не се гълта на прах! Този метод, наречен литофагия, е отживелица и е опасен за здравето. Не трябва да се забравя и това, че в момента всички минерали могат да се получат по синтетичен път, да бъдат оцветявани с химикали, нагрявани и облъчвани. Цените на тези минерали са ниски и от това се възползват различни псевдолечители.

- Как да употребяваме минерала, без да си вредим?

- При положение че един минерал отговаря на съответните изисквания, а не е предназначен за декоративни цели, добрият ефект от неговата употреба се проявява за броени минути. Но за да се случи това, трябва да се въздейства върху причината, а не върху следствието. Ако един човек го боли коляното, какъв минерал трябва да използва? Самодеецът лечител, прочел няколко статии в интернет, ще препоръча минерал за костната система. Но ако разпитаме внимателно страдащия, ще установим, че той не спи достатъчно, сънят му не е качествен. Щом няма седем часа спокоен сън, хипоталамусът не може да синтезира достатъчно биохимия за хипофизата, в резултат на което тя не може да управлява добре останалите жлези през деня. Това се отнася и за паращитовидните, които отговарят за калциево-фосфатния обмен. И тогава кръвта започва да извлича калций от костите, а фосфатите се отлагат тук и там във вид на шипчета. Затова терапията трябва да включва минерали за преодоляване на съответните причини. Освен това се вземат предвид индивидуалните особености на всеки организъм.

- Съставяте програми на болните, така ли е?

- Така е. Отговорното съставяне на една комбинация често отнема по няколко часа, защото трябва да се вземат под внимание много фактори. Минералотерапевтът трябва да има познания не само по медицина, но и по психология, физика, химия и най-вече да е изпълнен с любов към хората, колкото и неразумно да живеят те, защото благодарността на този, на който си подал ръка, топли сърцето както нищо друго.

Реклама

- Разкажете за лечебните свойства на различните минерали, които могат да помагат на хората да се лекуват без лекарства?

- Съвременната минералотерапия ползва най-доброто от източната медицинска доктрина, но пречупено през призмата на научното потвърждение. В Германия, която е водеща в Европа по такъв вид изследвания, се практикува създаването на домашни аптечки от минерали. Те съдържат самородно сребро от Хартенщайн, сиански нефрит, ултралит, различни видове опали - млечен, меден, ултралит и т.н. Минералите в тях могат, казано без преувеличение, да вършат чудеса. Най-доброто природно средство за мигновено въздействие върху кръвното налягане от хиляда години насам си остава нефритената възглавничка на Авицена. Това не е възглавница за спане, а минерал с особена форма, с помощта на който великият лечител е преодолявал всякакви рефлекси на нервната система. Още през XVI век личният лекар на кьонигсбергския херцог Албрехт - Андреас Аурифабер, описва възможностите на своето кехлибарено чувалче. Според него то има най-чудотворното въздействие измежду всичко, употребявано за лечение от природния свят. И сега със същия успех то се използва за регулиране функциите на щитовидната жлеза, като силен антидепресант, който подрежда мислите, при безсъние, при хормонален дисбаланс в женските полови органи, често притъмняване пред очите, горещи вълни, проблеми с равновесието, при киселини и болки в стомаха. Мога да кажа още, че създаденото преди повече от две хиляди години хризолитово вързопче върши това, което правят съвременните бета-блокери и инхибитори. Без никакви странични последствия енергийното му поле въздейства благоприятно върху работата на надбъбречните жлези, с което се регулира производството на адреналин. Това води до балансирана работа на сърдечния мускул и подобряване на кръвната картина, освобождаване напрежението от тялото, нормализиране на кръвното налягане и възможно най-добра обмяна на веществата.

- Кой е най-търсеният минерал в последната година?

- Един от най-търсените минерални продукти в Европа през изминалата година беше т.нар. цейлонско циркониево вързопче. Със своите хиляда естествени циркониеви кристала то подобрява паметта, емоционалните реакции и двигателната активност, възпрепятства отмирането на нервните клетки, елиминира всякакви съмнения и страхове, освобождава от влияния, фобии и зависимости - чужди мисли, алкохол и т.н. и укрепва имунната система. Основно средство за обновяване на организма - засилване на метаболизма, изчистване от токсини, премахване на напрежението от мозъка, активиране производството на ензими, подобряване регенерацията на костите, е цирконът на Бадмаев. Впрочем на лекаря Пьотр Бадмаев дължим и познанието за качествата на розовия халцедон от Рахури, който не позволява задържането на храна в дебелото черво и по този начин предотвратява бактериални инфекции в отделителната система.

- Чувала съм за подобряване на зрението с планински кристал за очи.

- Да. Той е едно от най-добрите природни средства за успокояване на вибрационния спектър в очите.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc

Телефон за връзка с Иван Митев:

0899 18 62 49

Реклама
Реклама
Реклама