Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7717874 www.bgdnes.bg

Удар за Джонсън: Парламентът отново отложи Брекзит. Мей: Имам дежа вю

Британските депутати приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието, предадoха световните агенции, цитирани от БТА.

Така британският парламент отново отложи Брекзит. 

Тереза Мей призова да бъде подкрепена сделката на Борис Джонсън

Бившата британска министър-председателка Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит беше отхвърлена три пъти от парламента, каза, че подкрепя споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Реклама

Мей заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брекзит.

Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия.

Мей каза, че парламентът би трябвало да одобри сделката и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. По думите й "хората искат сигурност в живота си". "Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", заяви тя.

Десетки хиляди протестират в Лондон

Десетки хиляди протестираха днес в Лондон срещу Брекзит, докато депутатите обсъждаха новото споразумение на премиера Борис Джонсън с ЕС.

Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада на парламента.

На една от улиците група протестиращи с вързани на краката звънчета и с тояги изпълниха традиционен английски танц. Една от танцьорките - Кейт Фишър, отбеляза, че забавните демонстрации са по-ефективни.

На други места настроението не бе толкова приповдигнато. Сара Спур, която се грижи за двете си деца инвалиди, каза, сдържайки сълзите си, че е изключително притеснена от перспективата Великобритания да напусне ЕС.                                                                                                                               

                                                                                                                                                    

Реклама
Реклама
Реклама