Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7719182 www.bgdnes.bg

Харви ослепя след детски бой

В тежко състояние е в клиника 

Кучето не чува добре след агресията 

Кучето Харви ослепява и оглушава, след като е зверски пребито от деца. За това сигнализираха от природозащитната организация "Енимъл Рескю София".

В момента четириногото е настанено за лечение в столична клиника, като е в тежко състояние и ветеринарите се борят за неговото оцеляване.

Реклама

"Понякога умовете застиват и не искат да повярват на очите... Казаха ни, че в Бухово (Софийско) има куче в лошо състояние. Било е пребито от група деца. Ето какво заварихме, когато отидохме - уплашено и изстрадало кутре, плачещо под една кола и искрено неразбиращо какво му се случва. Кръстихме го Харви. Има силно мозъчно сътресение, пикочен мехур, пълен със съсиреци кръв. Пълен неврологичен дефицит - от побоя е напълно ослепял, неориентиран и глух", разказаха спасителите на изстрадалото животно.

От разпространените кадри се вижда как кучето е силно стресирано, плаче и скимти, когато някой се опита да го приближи. Гледката не е за хора със слаби сърца, тъй като състоянието на животното е наистина ужасяващо.

"Надяваме се, че ще успеем да овладеем състоянието му и да има бъдеще за Харви. Бъдеще, в което децата не пребиват беззащитни животни. Всъщност на такова бъдеще се надяваме не само за Харви, но и за нас и света като цяло", казаха още от "Енимъл Рескю София".

Кучето е поставено на обезболяващи лекарства, тъй като страданията му са много силни. Също така е оставен на спокойствие, за да може да поспи и да събере сили.

Въпреки тежкото състояние на палето ветеринарните лекари вярват, че животното може да възстанови поне частично сетивата си. По последна информация от клиниката малкият юнак се е изправил на крака и дори раздава целувки на грижовните си гледачи.

"Освен че е по-жизнен, Харви вече се ориентира чудесно и определено вече вижда светлина и силуети. Не сме сигурни все още дали и слухът се възвръща, но вече се надяваме на пълно възстановяване", допълниха природозащитниците.

Засега извършителите на ужасното деяние не са известни и не е изключено никога да не бъдат намерени. Според нараняванията Харви вероятно е ритан и удрян с твърд предмет.

Реклама
Реклама
Реклама