Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7741815 www.bgdnes.bg

Тъстът на Пламен Галев пое хижа "Рилски езера"

Тъстът на Пламен Галев е поел част от туристическия бизнес на мафиота, показа проверка на "България Днес". Назначението на Тома Беловски е част от мащабна бизнес реорганизация, която изчезналите безследно дупнишки бандити предприемат. След нея Беловски тихомълком се озовава начело на фирма "Атомик Инвест". Дружеството управлява лифта, тръгващ от хижа „Пионерска“ и водещ до Рилските езера и едноименната хижа, която също се контролира от Галеви. Нещо повече - след появата на Беловски договорът за наем на хижа „Рилски езера“ е удължен след доста любопитно събрание.
Историята около самия лифт е изпъстрена с доста скандали. През 1997 г. Национално управление на горите предоставя на община Сапарева баня правото на ползване на 17 декара от парк Рила. Върху тях трябва да бъде изградена седалкова въжена линия. В договора изрично е посочено, че общината се задължава да запази правото на собственост на лифта и да не го преотстъпва. Четири години по-късно с цел изграждането на лифта е учредена фирмата "Атомик инвест", в която общината притежава минимален дял, а останалите акции са на частни фирми. След изграждането на съоръжението е извършен одит от Сметната палата на община Сапарева баня. В него остро е критикуван дружественият договор на "Атомик Инвест", тъй като той не гарантира, че правото за строеж на лифт няма да бъде преотдавано. Малко след това акциите на частните фирми са изкупени от дружеството "Рила спорт", а лифтът най-после е построен и почва работа. По това време фирмата е смятана за близка до кадри от НДСВ. Впоследствие контролът е поет от Пламен Галев и Ангел Христов, разказват хора от родната им Дупница. Връзката не е видима от документите на фирмата. Според тях "Рила спорт" е собственост на поредица офшорки от Британските Вирджински острови, чиито номинални босове са местни подставени лица.


Връзката с дупнишките мафиоти, макар и косвено, става видима през пролетта на тази година. Тогава за управител на "Атомик Инвест", която управлява лифта, е назначен Тома Беловски. В Дупница той се прочува с прякора Тъста на Галев, след като дъщеря му Юлияна ражда дете от мафиота.
Като представител на "Рила спорт" в управляващата лифта за Рилските езера "Атомик Инвест" Беловски има отговорност да наблюдава и нейната дейност, обясняват запознати.
Влизането му в бизнеса съвпада и с разрастване бизнеса на "Рила спорт". Фирмата освен акционер в лифта е и наемател на хижите "Рилски езера" и "Скакавица", които са едни от най-популярните и посещавани в района.

Реклама


Първата хижа е собственост на туристическото дружество в Дупница. Няколко дни след като тъстът на Галев навлиза в бизнеса, фирма "Рила спорт" успява да си издейства да бъде удължен наемът до 2029 г. на хижа "Рилски езера". Любопитно е, че решението е гласувано от едва 30 членове на туристическото дружество в Дупница, а други 300 дори не присъстват на общото събрание, взело важното решение. Според условието на договора освен наем фирмата на Братя Галев се задължава да извърши и солиден ремонт на хижата. В представения план е посочена и сумата от 500 хиляди лева, която "Рила спорт" трябва да инвестира в обновяване на сградата и прилежащата инфраструктура.

Бивше ченге наблюдава ремонта

Обещания ремонт на хижа „Рилски езера“ вече е започнал, разказаха пред вестника хора от Дупница. По думите им вместо тъста на Пламен Галев строителните дейности се наблюдават от бивш шеф в ГДБОП. За него се твърди, че буквално всеки ден е на обекта и лично дава указания на работниците. Бившият спецполицай е известен като близък приятел на Галеви, поддържащ добри контакти с месни политици.
Преди бягството на дупнишките мафиоти той прави главоломно кариера в МВР. Високият пост му позволява да присъства на съвещания, на които се обсъждат секретни разработки, агенти под прикритие и други тайни операции.
След като се заговаря, че двамата имат своя къртица в МВР, в комисията по вътрешен ред и сигурност е направено питане за присъствието му във ведомството. Докато се изяснява как този човек, приближен на братя Галеви, е попаднал във високите етажи на МВР, политици от различни партии се засипват с взаимни обвинения. След дебатите във вътрешната комисия той е уволнен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама