Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7744826 www.bgdnes.bg

Актрисата от "Пътят на честта" Петя Бончева: С дни изживявам сцените на насилие

Талантливата актриса Петя Бончева е родена на 25 октомври 1991 година. През 2015 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Тя участва в сериала "Пътят на честта", където влиза в ролята на Симона - млада жена, подложена на психическа и физическа агресия от мъжа си Димитър (актьора Благовест Благоев). Тя е тормозена и от властната си свекърва.

- Петя, какво е за вас "Пътят на честта"?


- "Пътят на честта" за мен е неведом, осеян както с изпитания, така и с мечти, упорство и постоянство, надежда, хъс, любов към човека, любопитство!

Реклама


- Как се стигна до участието ви в сериала?


- Историята е лятна, симпатична и запомняща се! Бях във Варна, където съм родена. Денят беше много приятен, лежерен. Бях заровила краката си в пясъка, пиех биричка и получих обаждане от Бети Радева, която ми предложи да се явя на кастинг, за цитирам по памет "една хубава, много женска роля", и така започна моето двуседмично кастинг приключение.


- Какви трудности изпитахте по време на подготовката за образа на Симона?


- Истината е, че в началото не знаех с какво ще се сблъскам. Получих кратка характеристика на героинята си, в която имаше само опорни точки и ключови думи за образа и нищо, което да ми подскаже, че предстои това, което се случва по сценарий. Образът е изтъкан от наболели, смея да твърдя национални проблеми. Трудностите с него бяха свързани с това, че в живота си не съм се спречквала с насилник, което е и ключовото. Трябваше да усетя и разбера какво е страхът. А както каза професорът ми, Дора Рускова: "Страхът не ходи до теб, зад теб или пред теб, той ходи вътре в теб". Беше велик момент, когато ми го каза. Почувствах се така все едно съм успяла да дешифрирам "Енигма".


- Какви са приликите и разликите между Петя и Симона?


- Аз, Петя, обичам много да се смея, предполагам и Симона обича, но някак си чувството за хумор в царевската къща е забравено в някой буркан в мазето. Приличаме си, да. И двете сме емоционални. Смятам, че Симона е силна жена въпреки канското търпение, което прилага в повечето ситуации, за разлика от мен. Аз искам всичко да става веднага, ако може на мига! Вярвам, че тя ще направи избор, адекватен на ситуацията, и ще вземе възможно най-правилното решение.


- В сериала преживявате психически и физически тормоз. Какво ще посъветвате жените, на които това им се случва в живота?


- Страшна е статистиката: всяка четвърта жена... Но даваме ли си сметка, че това не е просто статистика, а истинска трагедия? Има нещо, което спира тези жени, които, знам, са силни, но много наплашени. Това е страхът. А с него идва и мълчанието. Както беше казал един журналист, обърнал внимание на тази тема: "Мълчанието е враг. С мълчанието можеш да станеш съучастник в собственото си убийство". Смятам, че трябва да се говори. Смятам, че трябва всяка жена, жертва на насилие, да намери сили вътре в себе си и да проговори. Да сподели. Да, ще е страшно, ще е трудно, но вярвам, че не съществува проблем без решение. А решението се крие в нас самите.

Реклама


- Алкохолизмът и алчността другите големи бичове ли са на света, в който живеем?


- За да си алчен, вероятно има причина, за да си алкохолик - също. Алчността какво е? Желанието да имаш, да притежаваш, то може да е свързано с желанието за власт, за пари, може човек да е алчен в чувствата си. Бич е, със сигурност, защото алчният човек не знае, че е алчен, както и алкохоликът отрича, че е такъв, а това за обкръжението на тези хора е съсипващо, а за тях саморазрушително.


- Как се подготвяте за сцените с агресия и насилие с колегата Благовест Благоев, който играе мъжа ви?


- Преди тези сцени държа да запазя дълбока концентрация. Винаги имаме свой миг с Благовест, в който изговаряме ситуацията, която предстои, обмисляме я и се опитваме да я приемем. Честно казано, на мен ми е много трудно да се окопитя, както се казва, след тези сцени. Имах една такава, която преживях много тежко емоционално. Бяха ми необходими дни, за да вляза отново в крачка. Спомням си, че свършихме късно снимки. Беше 23,30 часа и се молех майка ми да не спи и да си вдигне телефона. Е, спеше, но вдигна и ми каза: "Пак ли, майче, я преживяваш тежко твоята Симона, запомни, това е сериал!". И все пак с Благовест се разбираме прекрасно, помагаме си взаимно и се подкрепяме.


- Разкажете някоя любопитна история от снимачната площадка.


- Бяхме на снимки с Александър Косев. Симона е на рецепцията, вече бременна, яде кисели краставички от буркан. Сцената трябва да започне с реплика на Бонка (Галя Александрова) и аз да й върна. Но устата ми беше пълна с краставици и това нямаше как да се случи. Зачудих се къде е проблемът. Косев дойде при мен с лека усмивка и ми каза: "Ами устата ти е пълна с краставици, няма как да й отговориш!". Обърна се и каза: "Повече с актриси не мога да се занимавам!". Оттогава, като хапвам в кадър, реших да въртя една троха в устата си и да не си усложнявам излишно живота.


- Кога се запали у вас искрата за актьорството?


- Брат ми обича да гледа много кино, та той ме запали. Винаги съм си мечтала да участвам във филм на Тарантино и Алмодовар. До този момент обаче съм стигнала до нивото само да нося тениски с ликовете им. А кога съм се запалила, явно съм била малка, много малка, защото не помня кога, но е факт, че се случи и съм много благодарна, че така ми се е стекъл животът!


- Театъра или киното предпочитате?


- Двете изкуства са адски различни. Театърът е условност, киното - реалност. И двете ги обичам и обичам да ги живея!


- Какъв човек сте извън сцената? На какво се смеете? Какво ви натъжава?


- Обичам да прекарвам времето си в компанията на хубава музика, филм или книга! Всичко може да ме натъжи, но животът е прекрасен! Понякога се смея и в тъжни ситуации. Аз съм страхотна късметлийка, защото имам прекрасно семейство, както и приятели, без които не мога да дишам. Страшно даровити хора, с тежки характери.


- Пишат ли ви зрители покрай сериала?


- Да, пишат ми, получавам подкрепа и от тях. Казват ми: "Напускай го тоя! Вземай парите и бягай!". Наистина доста хора съпреживяват случките ни от сериала, което много ме радва.


- Къде могат да ви гледат любителите на театъра?


- В "Апарт" под режисурата на Илко Ганев на 16 ноември от 20 ч. в бекстейджа на театър "Азарян".


- Човекът, който ви вдъхновява професионално, е...


- Много са, може да ме вдъхнови професионално всеки един човек на тази земя, нали съм актриса.


- Последната книга, която прочетохте?


- "Скарида" на Димитър Коцев - Шошо, много е интересна, горещо препоръчвам!


- Ролята, за която мечтаете, е...


- Оттук вече мечтая за роля, в която да не се припознавам като Симона, въпреки че много я обичам!


- Какво може да ви накара да помислите за бягство? И какво бихте взели със себе си?


- Има различни бягства, ако е, защото съм влюбена, сигурно и обувки няма да си взема. Ако просто така ми скимне, може да тръгна с три куфара и после да се върна след 2 дни.


- Как оценявате моментното състояние на българския театър и кино?


- Смятам, че имаме много достойни филми и прекрасни постановки. Адмирирам хората, които действат, а не се оплакват, всички знаем, че е трудно да правиш изкуство в България. Вярвам, че най-хубавото тепърва предстои!


- Кажете ни нещо, което хората не знаят за вас.


- Имам куче, което изяде дивана!

Реклама
Реклама
Реклама