Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7852402 www.bgdnes.bg

Воденички гювеч

Необходими продукти:

пилешки воденички - 500 г
тиквички - 2 малки
зелен фасул - 1 ч.ч.
картофи - 3 - 4
домати - 2 бр.
зелени чушки - 2 бр.
моркови - 2 бр.
лук - 1 глава
сол - 1 - 2 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
брашно - 1 с.л.
олио - 3 - 4 с.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
черен пипер - щипка - две

Начин на приготвяне:

Воденичките се изчистват много хубаво, потопени в гореща вода, от ципи и нечистотии, измиват и сваряват до готовност, с непрекъснато отпенване на пяната с решетъчна лъжица.
Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, чушките и тиквичките се изчистват и нарязват на дребни кубчета, морковите - на кръгчета, а лукът - на ситно, зеленият фасул се изчиства и нарязва на 2-3 части.
Всички зеленчуци се слагат да се варят в тенджера с вода, колкото да ги покрие.
Воденичките се прецеждат през ситна цедка и се изплакват с гореща вода, а бульонът се запазва. Воденичките се прибавят към зеленчуците и се налива от бульона.
Когато всичко се свари хубаво, в дълбока касерола се загрява олиото, запържва се брашното, прибавя се червеният пипер и нарязаните на малки парченца домати заедно със салцата от тях. В тази смес се налива малко по малко от бульона, в който врат зеленчуците, докато се получи еднородна смес, и се изсипва при зеленчуците и воденичките. Посолява се яхнията с воденички, поръсва се с черния пипер, магданоза и чубрицата и се оставя за още няколко минути, докато клокне.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама