Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7853488 www.bgdnes.bg

Бялата мряна налази река Искър

Парченце кашкавал е любимото лакомство на тази шаранова риба

Бяла мряна тръгна по река Искър. Рибите се ловят в средното течение след дефилето. Особено добри са вировете около Карлуково и Кунино. Пред "България Днес" майстори на речния риболов споделиха, че от няколко дни направо разбиват рибата!

Късната есен е отлично време за този вид. Бялата мряна никак не се плаши от ниските температури, дори напротив. Сега тя е най-гладна и трупа хранителни запаси за зимата. Храни се повсеместно, стига да откриете къде се спотайва. Обича бързеи и недълбоки вирове с каменисто или чакълесто дъно. Обожава всякакви червеи, личинки на насекоми и ларви.

Реклама

В България бялата мряна е разпространена най-вече в река Дунав и всички нейни притоци. Странно, но в нито една река в Южна България не може да бъде уловена. Някои рибари жаргонно я наричат "речно прасе". Причината е, че е всеядна и лакома, яде всичко.

Бялата мряна живее основно в течащи води. Има цилиндрично тяло със ситни люспи. Тя се числи към семейството на шарановите риби. Расте бързо и може да стигне до дължина 90-100 см и в редки случаи до 7-8 кг тегло. Обичайната възраст на рибата е 15 години.

Най-добре бялата мряна се лови с фидер. Дънният монтаж е за предпочитане, тъй като тя обикновено поема стръвта от самото дъно. Кошничката с храна примамва едрите екземпляри. Другият популярен метод за риболов по река Искър е на плувка с дълга въдица тип болонезе. Използва се пръчка поне 6 метра, с която линията се контролира лесно, а стръвта се задържа по течението.

Грозд от бели червеи е универсалната примамка. Работа ще ви свършат и земните червеи. По река Дунав и долното течение на Искър любимият деликатес на бялата мряна е... кашкавал. Отрязва се малко кубче с размер на царевично зърно и се закача на неголяма кука. За да бъде по-жилав, кашкавалът се оставя предварително на открито, за да изсъхне.

Печена във фолио с магданоз

Месото на бялата мряна е много вкусно. Може да се пържи или да се пече на фурна. Подходяща е за консервиране с доматен сос. Особено популярна е рецептата за бяла мряна във фолио.

Необходимите продукти са една голяма бяла мряна, около 2-3 кг, 300-400 г лук, 60 г чесън, 10 г сух магданоз, два зеленчукови бульона и 10 г девесил.

Рибата се почиства, главата се отстранява. Горните продукти се накълцват или пасират за пълнеж. Рибата се пълни със сместа, намазва се с мазнина отвътре и отвън, увива се във фолио и се пече един час на фурна.

Реклама
Реклама
Реклама