Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7858603 www.bgdnes.bg

Калина Паскалева представи документалния си филм за Яна Язова

"Изчезналото досие на Яна Язова" е заглавието на новия документален филм на журналистката Калина Паскалева.


Тя го показа за първи път пред публика навръх рождения си ден - 8 ноември, в препълнения столичен бар "Кино култура". В събитието се включиха десетки журналисти и популярни лица, сред които и участниците в лентата.

Реклама


Във филма Паскалева задава въпросите, които и до ден днешен нямат точен отговор: Кой уби Яна Язова? Защо писателката е била репресирана от комунистическия режим? Къде са изчезналите й ръкописи? Кой скри истината?


Документалната лента е заснета от авторката специално за учениците, които не изучават Яна Язова в задължителната литература и години наред не са били запознати с нейното творчество, както и с личната й история. Калина Паскалева се опитва да вдигне завесата за тежкия период на забрава, на който са били обречени всички български писатели, отказали да се прекланят пред комунистическата партия и да пишат поръчкови романи за тогавашния социалистическия реализъм.


Журналистката задава и един изключително важен въпрос в своя филм - Помним ли историята си години и на какво беше подложена българската интелигенция, която не приемаш писането под диктовка?





Реклама
Реклама
Реклама
Реклама