Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7859114 www.bgdnes.bg

Учителки доказват, че не са мърши

Дузина свидетели разплитат сагата

Псувни след нескопосан ремонт гледат в съда

Две учителки успяха да осъдят комшийка, нарекла ги "мърши, боклуци, курви“. Жените са майка и дъщеря, а по делото показания даваха техни колежки от образованието.

Историята, минала през две съдебни инстанции, разпити на учителки, полицаи и общо дузина различни свидетели, започва през миналото лято. Двете дами живеят в разположеното край река Бели Лом село Гецово. Майката преподава в основното школо "Иван Вазов" в село Веселина, а щерката в "Никола Вапцаров" в Разград. Заедно с комшиите до пролетта на миналата година били в прекрасни отношения. Тогава обаче учителките наели сина на комшийката им Николина да оправя покрива и да санира къщата. Нещата обаче не се получили по вкуса им, но все пак жените платили цялата сума. После обаче се наложило да викат нови майстори, които да правят ремонт на ремонта. Отношенията били на косъм от разваляне, но все пак по това време комшийката, която пък е в местния танцов ансамбъл, дала на преподавателките дрехи, останали от внуците й. Желанието й било те да ги раздадат на по-бедните ученици. После ги видяла в контейнер за боклук и вече нищо не могло да спре междусъседската вражда.

Реклама

Така се стигнало до юни миналата година, когато пред дворната врата преподавателките твърдят, че отнесли сериозна порция ругатни. Според тях били наречени боклуци, курви и мърши. Освен това били "наредени", че не стават за нищо и ги гонят отвсякъде.

На 29 август нещата вече излезли от контрол. Щерката имала рожден ден и в къщата им на гости пристигнали още учителки - Пролетеса Дончева и Искра Николаева, които също преподават в разградското школо "Никола Вапцаров". Николаева носела тортата за партито. По това време пред комшийската къща мъже режели дърва. Стърготини хвръкнали и паднали в тортата и косата на гостенката. Рожденичката помолила за малко да спре рязането, но изскочила комшийката и започнала да нарича съседките с обичайните епитети.

Двете дами не останали длъжни и подали сигнал в полицията, а случаят бил поет от Районната прокуратура в Разград. Жалба пуснал и мъжът на съседката, той пък, че учителското семейство му блъскало по вратата. Държавното обвинение обаче отказало да се образува досъдебно производство и постановило да се прекрати проверката по преписката. Обидените жени решили да не оставят така нещата и да продължат да си търсят правата. Завели искове от по 2500 лв. срещу комшийката. Междувременно и двете страни в кавгата разказвали на близки и познати, че съседите хвърлят камъни, че се опитват да нахлуят в дома им, че са много агресивни.

Пред съда всички учителки дават показания и признават, че станали неволни свидетелки на обидите. Според мъжа на комшийката с цветистия език - Нейчо, разговорът станал, преди гостите да пристигнат, и не е имало никакви обиди. Съдът не прие тези твърдения. За юнския скандал магистратите така и не намериха достатъчно доказателства, но този от рождения ден бе достатъчен за осъдителна присъда.

"Следва да се вземе предвид, че обидите спрямо ищците са изречени в присъствието на други учители – техни колеги, както и на други лица – работниците, които са режели дърва, но в същото време по делото не се установява последните да са променили отношението си към тях. Въззивният съд споделя изцяло изводите на Районния съд в тази насока и приема, че определеният от Разградския районен съд размер от 500 лв. за обезщетяване на всяка от ищците съответства на вида и характера на причинените им неимуществени вреди и ги възмездява в пълен обем", постановиха магистратите от Окръжния съд в Разград.

Реклама
Реклама
Реклама