Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7862099 www.bgdnes.bg

5-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова: Взех нова витрина за медалите

Ще почина две седмици и след това започвам подготовка за олимпийски квоти

Мария Оряшкова (80 кг) продължава да пише история. 31-годишнат самбистка спечели пета световна титла на шампионата в Южна Корея.
Българката показа отлична класа и победи в четири мача. Специално за читателите на "България Днес" Оряшкова сподели за емоциите около битката за златния медал.

- Мария, имате пет световни и девет европейски титли. Как успявате с подобна лекота да продължавате с успехите?
- Отстрани може да изглежда лесно, но не е така. Самата аз също успях снощи малко да погледам видео от мачовете. Нивото на първенството беше изключително. Това беше нещо като тест за евентуално влизане в програмата на олимпийските игри. Видяхме много нови държави на стълбичката. Тоталната руска хегемония беше нарушена.
- Имахте шанс с жребия, защото всички ваши основни съпернички се паднаха в другата част. Помогна ли схемата?
- Наистина жребият беше на моя страна. За пръв път през последните десет години имам такъв шанс. Случвало ми се е да се изморявам много преди финалите заради тежките мачове преди това. Ако си в по-слаба предварителна група, понякога е нож с две остриета. Отпускаш се. На полуфинала спечелих само с 3:0, а трябваше да бия доста по-убедително.
- Спечелихте драматично на финала срещу Японката Риу Такахаши с 2:1. С какво успяхте да я надиграете?
- Не помня много от самия мач заради адреналина. Японците стават все по-добри. Досега не бях виждала тази съперничка. Но тя направи много изненади. Никой не я слагаше в сметките. Успях да спечеля с тактика и опит. Другите са по-млади от мен. Имаше голяма часова разлика с Корея. За четвърти път пътувах до тази част на света през тази година. Няма как да заспиш вечер, когато в България е два часа на обед.
- Тази година беше много успешна за вас. Спечелихте европейските олимпийски игри. Има ли къде да събирате медалите и трофеите?
- Наскоро купих нова витрина за медалите. Годината беше много натоварена. Ако не броим държавните първенства, съм участвала на около 15 турнира в борбата и самбото. Когато има успехи, цялата умора от пътувания и тренировки се забравя. Сега ще взема две седмици почивка. След това започвам отново подготовка.
- Ще продължите ли да гоните олимпийска квота в борбата?
- Да, в борбата всичко е въпрос на труд и много работа с правилните хора. Няма много време до квалификациите. Преди това предстои европейско първенство. Искам да преминавам стъпка по стъпка през различните изпитания.

 

Треньорът писа висока оценка

Треньорът на българския национален отбор по самбо Васил Соколов писа много добра оценка за представянето. Освен титлата на Мария Оряшкова бронзови медали спечелиха Анна-Мария Манушева (60 кг) и Ваня Иванова (64 кг).
"Имаше 70 държави на първенството. Освен Русия, само шест други държави спечелиха златни медали. Ние бяхме сред тях - подчерта Васил Соколов. - Конкуренцията е много по-различна. Преди се връщахме със 7-8 медала, но сега отличията са доста по-ценни. Мария показа добра техника и опит. Заедно с Иван Нетов направихме тактиката преди срещата с японката на финала."
Соколов е възхитен от Манушева.
"Тя е само на 18 години. Успя да се възползва от хубавия жребий - допълни специалистът. - Ваня Иванова спечели своята среща за бронза шест секунди преди края."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама