Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7886347 www.bgdnes.bg

Кървавата Иванка моли за милост

Заради 4 млн. долара "поръчала" 6 роднини

3 г. условно получи пенсионерката, иска присъдата й да бъде отменена

Отмяна на присъдата или връщане на делото за ново разглеждане поиска 68-годишната Иванка Ройдова, подсъдима за поръчката на шест убийства на роднини заради наследство от САЩ от 4 млн. долара.

Пенсионерката се изправи пред Върховния касационен съд вчера с молба наложеното й от предишните две инстанции наказание от три години затвор условно да отпадне. Според запознати пред магистратите тя потвърдила желанието си, изложено в касационната жалба, а именно - да бъде оправдана или делото да бъде преразгледано. След изслушване на страните върховните съдии са обявили казуса за решаване. До месец се очаква те да кажат тежката си дума - виновна или невинна е подсъдимата Иванка Ройдова.

Реклама

Вчерашното разглеждане е второ поред от последната съдебна инстанция на скандалния случай, след който пенсионерката се прочу в публичното пространство с прякора Кървавата Иванка. До втори старт на делото пред Върховния съд се стигна, след като в началото на годината, то пак е на тази съдебна фаза. Ройдова вече беше получила присъда от 3 г. затвор ефективно, която обжалва. Върховните съдии върнаха за ново разглеждане делото заради допуснати сериозни нарушения и смущаващи разминавания във фактите при разглеждане на случая от предните две инстанции.

В мотивите си върховните магистрати поставят под съмнение твърдението на прокуратурата, че Ройдова е искала да ликвидира своя брат Стойчо, децата и внуците му. Покушението е трябвало да стане по време на семейно тържество в пловдивското село Брани поле на Гергьовден през 2016 г. След елиминирането на роднините Ройдова се надявала да сложи ръка на 4 млн. долара, останали като наследство от баща й Георги в САЩ. За да реализира зловещия си план, Иванка се спазарила с наемен убиец, твърди обвинението. Според версията на прокуратурата посредникът при уговарянето на мократа поръчка, който свързал Иванка с килъра, се оказва ченге под прикритие. Така се стига до ареста на Ройдова през март 2016 г., близо два месеца преди планирата дата на шесторното убийство в село Брани поле.

Веднага след акцията за задържането на Ройдова нейни роднини се усъмниха, че уликите са манипулирани. Съмнително дори се оказа съществуването на мистериозния наемен убиец, който бил украинец и на когото обвинената платила, за да изпълни поръчката. Впоследствие липсата на килъра бе призната и от съда. Така на втора инстанция Ройдова бе оправдана по обвиненията, че е склонявала неидентифициран украинец да очисти роднините й. Пловдивският апелативен съд все пак я прати за три години в затвора заради планираната вендета.

През цялото време, от момента на задържането и по време на всички дела, пенсионерката твърдеше, че не е планирала да ликвидира брат си, децата и внуците му. На записаните със СРС телефонни разговори между Иванка и ченгето под прикритие не се чувало да се обсъжда убийството на роднините. Според прокуратурата при тях Райдова ползвала парола, като говорейки за евтаназия на домашното си куче, имала предвид убийството на брат си. Още в началото на делото се разбра, че такова куче наистина съществува. Разпит на ветеринарен лекар установи, че далматинецът на Иванка действително е бил болен. Животното имало тумори по тялото, едва ходело и това налагало евтаназията му.

Разминаванията между лекаря и тайния агент така и не са разгледани от първите две инстанции. Отказът да бъдат проверени щателно тези противоречия, както и други, дава повод на върховните съдии да върнат делото на Апелативния съд в Пловдив. След преразглеждането на делото Ройдова получава присъда от 3 г. затвор условно с пет години изпитателен срок, която обжалва пред Върховния съд вчера.

Реклама

Американското наследство

Бащата Георги Ройдов е един от старите имигранти в Чикаго. Бяга от България и се установява във Ветровития град през 1951 г. В родината оставя трите си деца - Иванка, Анна и Стойчо. Не ги вижда повече от 30 години.

В Чикаго започва да се занимава със строителен бизнес и недвижими имоти. Натрупва солидно състояние. Когато се пенсионира, се мести в Сейнт Питърсбърг, Флорида.

До 1986 г. Георги не е имал връзка с децата си в България. След това поканил при себе си във Флорида дъщеря си Иванка, по-голямата й сестра Ана и сина си Стойчо. Само Ана решила да остане в Америка, на Иванка не й харесало там, а Стойчо дори не отишъл.

През 2014 г. възрастният емигрант умира, а милионите му се озовават в ръцете на болногледачката Недялка Бързакова по силата на съмнително завещание в САЩ. Именно този документ е искала да обезсили в Америка Иванка Ройдова и заради него търсила адвокат, а не наемен убиец за роднините си, е версията на подсъдимата пенсионерка.

Реклама
Реклама
Реклама