Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7888465 www.bgdnes.bg

Фики коли пуйка

За Деня на благодарността в САЩ

Фолкаджията влиза в Белия дом 

Фолкаджията Фики май ще коли пуйка за Деня на благодарността. Тази година празникът се пада на 28 ноември, а по това време изпълнителят ще бъде на турне в САЩ заедно с колежката си Галена. Български емигранти му отправят предизвикателство - да участва в коленето на пуйка, която после заедно да сготвят и да седнат на празничната маса.

Случайно или не, точно на 28 ноември Фики няма изява и е свободен да празнува. Турнето му започва ден по-рано, когато чалга дуетът ще бъде в Лас Вегас, щата Невада. Там вече ги очакват с голямо нетърпение, защото песните им са любими на българската общност. На 29 ноември Галена и Фики ще пренесат духа на България и в Канада, а концертът им е в Торонто, щата Онтарио. Двамата ще пеят и в най-българския град в Щатите - Чикаго. Това ще се случи на 30 ноември.

Реклама

Денят на благодарността е един от най-почитаните празници от американците и се посреща в четвъртия четвъртък на ноември. На трапезата се изразява благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година. В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна. Вероятно Фики няма да откаже да похапне с българските емигранти, но следим с интерес дали ще се включи в коленето.

Дълги години има и традиция американският президент да помилва пуйка, която е пускана на свобода и не отива в горещ вариант на масата.

И още нещо любопитно. Вече е ясно, че Фики ще бъде специален гост за Никулден във Вашингтон. Изпълнителят едва ли ще има възможност да се срещне с президента Доналд Тръмп, но със сигурност ще зарадва феновете си със снимки от Белия дом и Капитолия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама