Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7888480 www.bgdnes.bg

Бум на кошути на Витоша

Ловът е забранен

Стадо от 6 женски хванати да пасат край пътя над Бояна 

Невиждан бум на кошути има във Витоша напоследък! Популацията на благородния елен в планината над София се е увеличила неколкократно в последните години. Това признаха пред "България Днес" специалисти от Природен парк "Витоша".

За многото кошути потвърдиха и туристи, които редовно обикалят из склоновете. Преди най-често на пътя можеше да изскочи сърна или заек, докато сега най-често срещани са именно кошутите. Те са женските на елените. Те са значително по-едри от сърните. Достигат до стотина килограма, докато сърните - едва 15 кг. За разлика от елените кошутите нямат рога. Обикновено се движат по няколко в стадо.

Реклама

Елените са по-хитри и рядко излизат на показ пред хора, крият се в горите и гъсталаците. Напоследък заради бума на женски част от стадата са започнали да слизат по северните склонове на Витоша, недалеч от София.

Туристи дори успяха да снимат от автомобила си как група кошути пресичат асфалтирания път над квартал Бояна в посока към Златните мостове. Шестте женски животни пасат необезпокоявано пожълтялата трева край шосето. Те дори вече са привикнали с хората и колите и не се плашат толкова. Природозащитници са притеснени, че ценният дивеч може да стане обект на бракониерски набези. Известно е, че всякакъв лов в района на Природен парк "Витоша" е напълно забранен.

Разселиха елени лопатари в Родопите

16 елени лопатари бяха разселени на територията на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Животните бяха пуснати в ловните райони на дружините Бойно и Боровица. Заради разселването на ловците ще бъде забранено да пускат кучета по време на лов тази година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама