Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7888499 www.bgdnes.bg

Авери на Сако спипани с 10 кг дрога

ГДБОП удря наркосклад на бандата

16 дилъри прибрани в кауша, превзели територията на Радо Ланеца

Мощна организирана престъпна група за разпространение на наркотици е арестувана при акция на антимафиоти и спецпрокуратурата в София в понеделник вечерта. При операцията са арестувани 16 души, които според криминалисти гравитирали в миналото около прочутия ъндърграунд герой Стефан Бонев-Сако.

На този етап все още е трудно да се каже дали в момента дилърите са били под крилото на подсъдимия по две дела за дрога Сако. Ченгета не изключват в хода на разследването да бъдат събрани доказателства в подкрепа на тази версия. Самият Сако не е сред първоначално арестуваните в понеделник вечерта. Бонев е на свобода, макар срещу него да се водят две дела. Той бе закопчан първо през 2010 г. и получи обвинение като бос на наркобанда. Две години по-късно отново бе прибран зад решетките. По едно от делата си има присъда от 7 години, която обжалва. Второто му дело е висящо. На свобода са и двама от най-верните му авери.

Реклама

Неколцина от задържаните са спипани от антимафиоти в момент на сделка за продажба на голямо количество дрога в София в понеделник, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева на брифинг вчера. По думите й по време на акцията е открит склад за наркотици, ползван от престъпната група. От помещението са иззети наркотици в големи количества, а именно - над 10 килограма. При обиските и претърсването са намерени и 240 000 лева.

"Предстои задържаните да бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Специализираната прокуратура ще направи искане до специализирания съд да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", уточни прокурор Милева. Очаква се магистратите в най-кратък срок да разгледат искането и да решат има ли достатъчно основание арестуваните да останат зад решетките.

Възможно е в хода на провежданите процесуално-следствени действия да има още арести на съпричастни към престъпната дейност. Мащабната акция се е провела едновременно в няколко столични квартала. Един от дилърите е сгащен в района на бензиностанция на булевард "България", други - по домовете им и в заведения.

По данни на разследващи групата е действала от няколко месеца в този състав. Основната й дейност била продажба на различни видове дрога - кокаин, амфетамини, марихуана. Наркотиците били пласирани в дискотеки и барове.

Групата набрала сила през последните няколко месеца. Благоприятно за дейността й се оказало разбиването на най-голямата наркоорганизация през август и освобождаване на пазарна ниша за пласиране на опиати. За бос на схемата разследването посочи Радмил Ранов - Радо Ланеца. Зад решетките попаднаха няколко от дилърите на организацията, а Радо Ланеца, дясната му ръка Весо Паяка, Даниел Дъмпела, Весо Телото и над 20 други бяха обявени за издирване.

По време на полицейската операция срещу бандата откриха неин склад с над 100 кг дрога, автомати "Калашников", картечни пистолети, четири тефтера със счетоводството на бандата. От депото са иззети 17 сака с марихуана, около 70 хил. таблетки екстази, както и амфетамин в различни разфасовки, форми - на прах, на хапчета, подготвено за разпространение. Според прокуратурата наркогрупата е пласирала наркотици на дребно и на едро в цялата страна. Някои от пратките надхвърляли 50 килограма. В мрежата са участвали 30 души, а разработването срещу бандата е продължило две години преди да се пристъпи към акцията.

Кариера в мръсния бизнес

За Радо Ланеца се заговори през 2016 г., когато в София бяха залепени плакати със снимки на наркодилъри, придружени от надпис: "Мъжете, които тровят децата ни". Година по-късно двама столични полицаи бяха арестувани, след като се оказа, че те също са част от наркобандата на Ланеца. Освен с разпространение на наркотици престъпната група се е занимавала и побои и издевателства над непокорни дилъри. Твърди се, че бригадата на Радо Ланеца с времето се е превърнала в истински полк. Престъпната структура набрала скорост и заела освободените позиции на разбитата "Банда на чуковете" и "Фирмата".

Реклама
Реклама
Реклама