Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7891544 www.bgdnes.bg

Яна Маринова - женствената мъжкарана

Коя е тя

Точна, земна, сърдечна, открита, мултифункционална и смайващо красива. Ето това е Яна Маринова. О, и още нещо - заразно енергична. Тя е женствената мъжкарана в българското кино. Родена е на 17 август 1978 г. в София. Завършва средно образование в 132-ро спортно училище "Славия". Взима висше икономическо образование в УНСС, а след това завършва магистратура "Театър и общество" в Нов български университет, където нейни преподаватели са Цветана Манева, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова. След завършването си работи като управител в ресторанта на чичо си, а след това прави кариера като манекенка и участва в много реклами. През 2004 година става Мисис България. Яна Маринова се омъжва на 22 години и има син. През годините тя води много телевизионни предавания. Снимала се и като каскадьор в няколко филма. Участва в третия сезон на "Сървайвър" - "Островите на перлите", играе и в популярния немски сериал "Ласко", излъчван по телевизия RTL. Снима се също така и в доста американски продукции. Името на Яна Маринова става изключително популярно през последните години заради участието й в някои от най-гледаните български сериали. Тя играе ролята на Ева Захариева в сериала "Забранена любов", а заедно с Асен Блатечки участва в един от най-хитовите сериали през последните години - "Стъклен дом".

Жени се за Рамбо 

Бяга от снимки за церемонията 

Яна Маринова е сред дамите с най-разнородни таланти в родния шоубизнес - модел, актриса, каскадьор и тв водеща. За да се справя с толкова неща, й помагат уникалното трудолюбие и спортният дух. Тя е човек, който е адаптивен, "трансформира се" лесно и винаги се оказва вмъкнат в подходящата роля. Истински връх в кариерата й е хитовият сериал "Стъклен дом", където тя влиза в ролята на пиарката Елена Атанасова. Интересното в случая е, че тя дори не присъства на първите снимки. Датата е 15 февруари 2010 г. Обявен е първият снимачен ден. Оказва се, че Яна и дългогодишният й приятел в живота - Тихомир Винчев, също са насрочили нещо на тази дата.

Реклама

"На 15 февруари трябваше да започнат снимките, при което през цялото време повтарях, че имам семейна случка. Хората реагираха: "Е, какво толкова, жениш ли се?". Ами да, ожених се и нямаше как да отида на първия снимачен ден. Това ми е за втори път и надявам се за последен", разказва актрисата.

Зад гърба си чаровната актриса вече има един брак. Може би затова двамата с Тишо се женят без много шум. Всичко е като на шега, халките били купени инцидентно и не са подбрани прецизно. Яна дори няма сватбена рокля, но вечерта след бракосъчетанието нейни приятелки я изненадват и я карат да облече сватбената рокля на една от тях за тържеството в тесен кръг.

Тихомир и Яна се запознават на снимачната площадка. Той е боен хореограф и често участва в каскади, което е другата страст на Яна. Злите езици говорят, че тя дори е прекратила първия си брак с Богомил Маринов заради него. Тихомир дори си печели прозвището Рамбо, след като влиза в неговия образ. В петия филм "Рамбо" Винчев замести самия Силвестър Сталоун в по-физически издържаните сцени, като пробва уменията си и във въртенето на ключовото оръжие на зелената барета за продукцията "Последна кръв", която излезе тази година.

Колкото до продукциите на Яна - и тя може да се похвали с чуждестранни такива. Кариерата й започва у нас, когато тя е на 25 години. Първият й образ е на Калина в сериала "Хотел България" още през 2004 г. Пътьом минава покрай още няколко сериала - "Забранена любов", вече споменатия "Стъклен дом", "Фамилията", "Връзки", и стигна до филма "11А" откъдето всичко се отприщва. Яна започва да играе и в театъра, като сред най-силните й моменти е този в моноспектакъла "Глас".

Тежко детство предначертава пътя й .

Реклама

Гадже стреля по актрисата 

Яна погребва съпруга си

Бурни тийнейджърски години изживява Яна Маринова. Още когато е на 16 години, тя се залюбва с неин съученик от спортното училище. Градските легенди твърдят, че Боби бил брутален уличен бандит. Той често посинявал от бой красавицата със сексапилен глас и я забърквал в неприятности. 18-годишният Боби тренирал бокс в "Славия", а за да се издържа, станал автокрадец. Често посягал и към наркотиците. Изморена и уплашена от връзката си, Яна решава да го напусне. Тогава той я прострелва в крака.

"Първо започна с шамар, после почна да използва физическа сила. Може би е било осем, девет месеца всичко това. Гаджето ми беше гневен тийнейджър, мутра, както му казваме сега, казваше, че много ме ревнува. Но тогава нямаше като сега гласност. Тогава си мълчахме, стреляха се по улиците групировките. Знаех, че трябва да изчакам, че не мога да си тръгна веднага, защото той беше по-силен от мен. Изчаквах момента да го напусна", спомня си актрисата.

Белега Яна носи и до днес, но се зарекла никога да не позволи на мъж да я удари.

От лапите на страшния Боби я измъква първият й съпруг - Богомил Маринов - Боте, който е част от най-близкото обкръжение на покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев. Самият Илиев е впечатлен от красотата и дързостта на Яна. Говори се, че покойният мафиот е имал нещо по-специално с нея, но по онова време около него има много жени и той не обръща особено внимание на девойката. След като големият бос и момичето вече нямат нищо общо, идва мигът на Богомил. Маринова веднага се хвърля в обятията му, тъй като вижда в тях добър начин да избяга от тогавашния си приятел боксьор. Влиятелните приятели на Боте й помогнали да започне кариера на манекенка. През 2001 г., когато Яна е на 22 години, с Боте вдигат сватба, но бракът им просъществува доста кратко. Разводът минава цивилизовано и зеленооката красавица получава родителските права над детето. Въпреки това Никола остава да живее при баща си в Германия.

Тази година Боте издъхва от коварна болест едва на 48 години. Грижите за 17-годишният тийнейджър поема неговата мащеха, от която Никола има братче. Още когато Яна и Богомил се разделили, невръстният син на актрисата сам избрал да остане да живее с татко си.

"В известен смисъл не аз, а той се отказа от мен", признава красавицата, която се дразни на слуховете, че е изоставила детето, за да прави кариера.

Днec Янa Mapинoвa e oмъжeнa oтнoвo, тoзи път зa Tиxoмиp. Tвъpди, чe тoвa e любoвтa, зa кoятo e мeчтaлa. И дaнo дa e тaкa. Tя oбaчe бeзcпopнo e жeнa-чyдo, зaщoтo eдвa 16-гoдишнa ycпявa дa oмae eдни oт нaй-влиятeлнитe мъжe нa Бългapия.

Актрисата не може да се похвали с хубаво детство. Неведнъж е споделяла за трудностите в ранните си години. Трудности, които предопределят пътя й. Баща й бил журналист, а майка й - психолог. Двамата се развеждат, когато чаровната актриса е едва на 6 години.

Яна Маринова не крие, че често й се налагало да гладува, така че още в училище започнала да си печели джобните като сервитьорка. Въпреки оскъдните средства за препитание актрисата от малка е закърмена с театър. Майка й не пропускала да я води всеки месец на представления, балет или опера.

"Мама се пречупи много рано. Явно много го е обичала. Не издържа. Още по време на развода започна да пие. Казваше, че той й помага да заспи, защото от нерви я хванало безсъние", разказва Яна.

След това алкохолът вече не бил достатъчен и лекарите й изписали успокоителни. Първоначално ги пиела само вечер, после започнала и през деня, тъй като й действали добре и я правели бодра. Така продължила комбинацията алкохол-хапчета цял живот. Яна и баба й се борили 30 години с лошия й навик - алкохол, хапчета в комбинация с цигари. Но не успели да я спасят от рака на белия дроб. Майката на Яна издъхва през 2012 г., докато дъщеря й снима сериалът "Фамилията".

Прави смъртоносни каскади

Яна Маринова е известна с това, че не изпитва особен страх да прави и най-предизвикателните каскади както в наши, така и в чужди кинопродукции. Тя е може би една от най-известните жени каскадьорки в цял свят. Красавицата от малка владее уличния бой, което й е помогнало много в усвояването на раздаването на юмруци и ритници пред камера. В началото, когато изкарва шофьорска книжка, често се разправяла с арогантни шофьори. Дори веднъж след такъв бой брюнетката се прибрала с разкървавен нос и скъсана блуза!

Актрисата разтуптя сърцата на всички през 2015 г., когато взе участие в риалитито "И аз го мога". Тя полетя на 6 метра от земята без обезопасителни въжета и с пълно съзнание за риска да се разбие на сцената. Въпреки че известен цирков артист я чакаше долу по време на изпълнението й върху обръч, висящ върху въже, шансът от ужасния й полет надолу към сцената вдигна адреналина на всички. След успешното приключване на номера актрисата доказа на всички, че не се плаши лесно и се справя с всичко, с което се захване.

Тази година Яна дори отпразнува рождения си ден с каскади. На снимачната площадка на филма "Диви и щастливи" изпълнява гореща каскада с джип. Близо 80 човека екип поздравиха за повода актрисата, която влиза в образа на жена с пречупени мечти, която успява да се пребори със скучното ежедневие и да се впусне в лудо преследване на истинското щастие.

Бунтарката в спорта

Яна Маринова не е послушното момиче в спорта, а бунтарката. Няма да я видите да спортува във фитнеса, а в природата, където тя намира своята истинска същност. Като малка тя няма възможност да ходи на море, но за сметка на това семейството й има къща в планината - в Рила, където се изгражда бунтарският спортен дух на Яна. Вместо да играе на кукли или пък да върти обръч, тя се катери и ходи на преходи. Дивата природа я калява за цял живот. Когато на 6-годишна възраст я приемат да тренира художествена гимнастика, женската грация на този спорт се сблъсква с бунтарката Яна и нещата между тях не се получават. Следващата "спортна" спирка на Яна, която тя истински обиква, защото е толкова близка до нейната същност, е стадионът. Там Яна спортува всичко - като се започне от кънки през зимата, през бягане, та чак до бойни спортове и вдигане на щанги. Именно там, на стадиона, се ражда и любовта й към леката атлетика, с която Яна започва да се занимава професионално.

Притежава най-красивата усмивка в света

Успехът за Маринова идва сравнително бързо. Родената през 1978 г. актриса е икономист по образование и в началото няма никаква представа, че ще се занимава точно с актьорство. Завърта се в манекенските среди, а през 2004 г. става Мисис България. Отивайки на конкурса "Мисис Свят" в Индия, печели наградата за "Най-ослепителна усмивка".

Снима се гола в холивудски филм

Сексапилната актриса не се притеснява да се снима дори гола. Ролята на красавицата в американската лентата "Спокойното езеро 2" от 2007 г. е малка, но запомняща се. Продукцията на режисьора Дейвид Флорес е филм за борбата с кръвожадни алигатори, като най-впечатляващата сцена е тази, в която крокодилите изяждат ослепителната Яна и Жасмина от предаването "Сделка или не".

"Водата изглежда страхотно!", е една от репликите на Жаси, която тя изрича малко преди да нагази във водата и да попадне в огромната паст на чудовищен звяр.

Секунди преди това плацикащата се по монокини Яна Маринова предупреждава екранния си приятел да не се заглежда по прелестите на асистентката на Румен Луканов. Сценката се разиграва за няколко минути и, общо взето, е единственото хубаво нещо във филма.

Преди време Яна Маринова отхвърлила оферта на българския "Плейбой", твърдят запознати. Хонорарът, който й предложили, й се видял недостатъчен. Иначе Яна нямала нищо против да цъфне дибидюс на корицата на мъжката библия.

"Не се срамувам от тялото си", отсича тя.

Печели режисьор с виц

Първата професионална роля на Яна е в сериала "Хотел България". След като в ръцете й попада брошурата за кастинг, тя веднага се записва.

"Явих се, а режисьорът ме попита какъв етюд съм подготвила. Нямах етюд и им разказах виц. После им разказах няколко истории от живота си и те ми дадоха ролята, защото казаха, че явно аз тази роля вече съм я играла, само че не пред камерите", споделя чаровната брюнетка.

"Привличане" - дебют като продуцент

На 23 февруари 2018 г. излезе премиерата на дебютния филм на Яна Маринова като продуцент в партньорство с Башар Рахал – "Привличане". Лентата представлява романтична комедия за борбата за власт, приятелствата, предателствата, любовта, амбициите, желанието за успех и какво ти коства това. Маринова влиза в главната роля на учителката Лора Ангелова, чиято страст са танците. Споделя, че това за нея не е игра, понеже показва себе си.

Реклама
Реклама
Реклама