Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7895274 www.bgdnes.bg

Убийца в Гърция отърва доживотния у нас

Комшийски закони пораждат сложен казус

Осъдената за смъртта на лидера на българската общност в Атина Стефанка искаше по-ниска присъда

Осъдената за убийството на лидера на българската общност в Атина се размина с доживотния затвор, който получи в Гърция. Родният съд й даде 20 години решетки. Наложи се обаче магистратите да се оправят в каша от членове и алинеи от българския и гръцкия Наказателен кодекс и вариантите за наказание варираха между 9, 15, 19 и 20 години или пандиз до гроб.

Реклама

Стефанка Петрова бе осъдена преди три години в Гърция за бруталното убийство на председателя на българската общност в Атина Росен Христов-Странджата. То стана през ноември 2011 година, а според съда съучастник на Петрова бил брат й Кирил Марянски. Отначало разследването на кървавото престъпление циклеше, но гръцките власти влязоха в дирите на брата и сестрата от благоевградското село Падеш. Двамата се запознали в Атина със Странджата, а по-късно се прибрали у нас. По думите им дори не знаели, че междувременно той е бил убит. През 2013 година обаче Гърция поиска ареста им по обвинение, че те са извършители на покушението. Първо Петрова бе арестувана в дома на възрастни хора, за които се грижела по социална програма в родното й село. Докато се гледаше искането за екстрадицията й, пред съдебната зала бе арестуван и Кирил Марянски, който дойде, за да свидетелства в нейна полза.

В Гърция те бяха осъдени на доживотен затвор, въпреки че са категорични, че нямат нищо общо с убийството. През тази година Петрова бе върната у нас, за да излежава присъдата си в Сливенския затвор.

Заради разликата в законодателствата между България и южната ни съседка се породи сложен казус, колко трябва да лежи Стефанка. Първо Сливенският окръжен съд на 14 октомври излиза с решение. То е обжалвано и след по-малко от месец, през тази седмица, решението е потвърдено с лека промяна от Апелативния съд в Бургас. В Атина Стефанка Петрова получава „доживотен затвор за умишлено убийство в съучастничество“ и „лишаване от свобода 10 години за съвместен грабеж“. У нас на първата инстанция прокуратурата настоява да бъде наложен доживотен затвор, но в същото време у нас той да бъде заменен с 15 години решетки, което се налагало от изпратените от Гърция документи. Адвокатът на Стефанка също посочва, че според книжата наложеното наказанието в Гърция е 15 години, но заради задържането до момента й остават да излежи по-малко от 9 години. Драстичните разминавания идват от член в гръцкия Наказателен кодекс, съгласно който след изтичане на 15 години от наказанието „доживотен затвор“ осъденият придобива право на условно освобождаване, като във всички случаи осъденото лицето може да бъде освободено, ако е изтърпяло 19 години лишаване от свобода. Кашата се допълва от по-ниското 10-годишно наказание и излежаното до момента време.

Магистратите преценяват, че двете присъди, наложени в Атина, трябва да бъдат обединени, тъй като са за престъпления, станали преди решението в Гърция. Те считат, че трябва да бъде наложено по-тежкото наказание - доживотен затвор, но да бъде заменено от 20 години зад решетките.

Пред Апелативния съд защитата на Стефанка Петрова отново иска намаляване на присъдата. Пак са поставени за решаване сложни математико-юридически въпроси. От една страна, се иска от по-лекото наказание от 10 години, наложено в Атина, да бъде приспаднато вече излежаното време. От друга, посочва, че гръцкият съд е редуцирал наложения доживотен затвор с нормата в местното законодателство, съгласно която след изтичане на 15 години осъденият придобива право на условно освобождаване, като във всички случаи може да бъде освободен, ако е лежал 19 години. Адвокатът счита, че българският съд е наложил по-високо наказание 20 вместо 19 години, и предлага въззивната инстанция или да наложи 15 или 19 години решетки.

В крайна сметка доживотният затвор отново е отменен, но вариантите за по-ниски наказания също се разминават и Стефанка Петрова ще лежи 20 години. Решението е окончателно.

Съдиите отсъждат и, че терминологията на комшийския съд за грабеж е неправилна и става въпрос за кражба, тъй като на Странджата са взети телефони, лаптопи и над 1000 евро след смъртта му.

Реклама
Реклама
Реклама