Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7896497 www.bgdnes.bg

Отнемат имот след далавера на негованския килър

Съдия-изпълнител изселва баба инвалид от жилището

Пламен Шляпашки продал скъп апартамент със спорно пълномощно, за него тече дело в съда

Възрастна тежко болна жена остана без дом, след като съдия-изпълнител я извади от апартамента й в столичния квартал "Гео Милев" вчера. До тежката развръзка за 60-годишната Мая се стига, тъй като наследственият имот е продаден с пълномощно от обвинения за двойно убийство Пламен Шляпашки. Той бе прибран в ареста през август заедно със своя съучастник Георги Начев заради разстрела и разфасоването на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна в София. Останките на нарязаните им трупове бяха открити, натъпкани в пет бидона и изхвърлени в езерото край софийското село Негован.

Реклама

След ареста на бояджията Пламен Шляпашки дъщерите на починалата 85-годишна баба Цветанка разбират, че именно той е човекът, продал дома на старицата в квартал "Гео Милев". Апетитният четиристаен апартамент е изтъргуван за скромната сума от 112 500 лв., която е поне два пъти по-ниска от пазарната цена. Собственици на жилището стават Петър и Нина Петрови. Дъщерите на починалата старица - Снежка и Валя, завеждат гражданско дело, тъй като се съмняват, че майка им е подписала пълномощно на Пламен Шляпашки да се разпорежда с жилището. В него да смъртта си живее баба Цветанка и третата й дъщеря Мая, която е с тежки психически заболявания.

Нейните сестри Снежка и Валя завеждат гражданско дело срещу Пламен Шляпашки и настояват да бъде обезсилено пълномощното, с което е продал апартамента, и респективно сделката да бъде развалена. При разглеждането на казуса в съда в сряда магистратите допуснаха да бъде направена експертиза на подписа на баба Цветанка, която трябва да бъде представена на следващото заседание в средата на март 2020 г.

Междувременно новите собственици на апартамента задвижват процедура за влизане във владение. Въводът им от съдия-изпълнител стана вчера, докато в жилището на легло беше болната Мая. Недвижимото имущество бе описано от съдия-изпълнителя в присъствието на двама полицаи от районното, новия собственик Петър Петров, адвоката му, както и защитникът на Шляпашки. Проблем бяха не мебелите в апартамента, а болната наследничка Мая. Оказа се, че жената остава на улицата, тъй като няма къде да се подслони. Нейните сестри казаха, че преди време проверявали варианта Мая да бъде настанена в социален дом. От службата в район "Слатина" им обяснили, че това не може да стане бързо, защото има дълъг списък с чакащи да получат такава услуга.

След като двама ключари смениха патроните на входната врата на апартамента, а съдия-изпълнителят приключи процедурата по въвод във владение на новия собственик, болната Мая бе заведена от близките си и адвокатите на Петров и Шляпашки директно в социалната служба. Шефката на отдел "Хора с увреждания и социални услуги" Райкова обясни, че в момента единственото, което може да се направи, е, да се подадат документи за задействане на процедура по настаняване на жената в социално заведение.

"Технологично няма как да се реши проблемът в момента. Три дни е срокът за обработка на документите и намиране на място за нуждаещия се. Ще действаме възможно най-бързо, защото случаят е спешен и касае човек в риск, който е останал без дом", увери Райкова. Тя веднага разпореди на служителите да окажат помощ на близките да попълнят нужните документи за задействане на процедурата по настаняване на Мая в подходящ социален дом, съобразено с нейните нужди. Докато това стане факт, болната остава на грижите на близките си.

Запор и потрошена кола

Наследничките на баба Цветанка се оказаха изправени и пред още един сериозен проблем, свързан с въвода на новия собственик в жилището на починалата им майка. Два дни по-рано заплатите на Снежка и Валя са запорирани, тъй като всяка от трите сестри трябва да плати поотделно такса от по 2712,87 лв. Възбрана не е наложена само на инвалидната пенсия на Мая, която е в размер малко над 127 лв., защото законът не разрешава това.

В нощта срещу освобождаването на апартамента от наследничките колата на Снежка е разбита и обрана в столичния квартал "Димитър Миленков". От автомобила са изчезнали банкови документи, касетофона и всичко, което е било в жабката. Снежка е подала сигнал в полицията, а ченгетата са направили оглед на местопрестъплението.

"Не мога да твърдя, че има връзка с въвода, но съвпадението е странно", заяви Снежка.

Реклама
Реклама
Реклама