Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7920919 www.bgdnes.bg

Бялата мряна се хваща на плужек

Търсете голите охлюви под шумата, закачайте ги на голяма кука

Най-големият деликатес за белите мрени са плужеците. Това гарантират рибари по реките в края на есента. Сега, когато времето застудява значително, повечето топлолюбиви мирни риби не са активни. Това не важи за бялата мряна, която освирепява през ноември и се храни до първите по-продължителни студове.

Тази риба е разпространена в река Дунав и всички нейни по-големи притоци. По тази причина се среща само в Северна България, като изключение прави единствено река Искър, идваща от юг. Мнозина наши риболовци търсят бели мрени и извън границите на страната, като най-близката възможност е река Вардар. Тя извира от Северна Македония, преминава през Гърция и се влива в Бяло море, недалеч от Солун. Във водите й плуват наистина внушителни бели мрени.

Реклама

Безспорно най-едрите екземпляри се мамят в Дунав. Там късметлиите успяват да уловят туловища до 5-6 кг. Бялата мряна има апетита на домашно прасе. Всеядна е и се храни с почти всичко - червеи, ларви, ракообразни, мекотели, растителност. Популярни примамки за нея са всякакъв вид животинска карантия - черва, дроб, сърца.

Но има една стръв, която през тази есен е истински хит и привлича по невероятен начин по-едрите екземпляри. Това са голите охлюви или плужеците. Сухоземното коремоного мекотело без черупка може лесно да бъде открито под падналата шума от дърветата край реката. При дъжд плужеците се раздвижват и търсят сухи места по корите на дърветата или камъните.

Примамката се закача на голяма кука - поне №8. Двата й края се оставят да висят. Обикновено се замята на дъно или с фидер и хранилка. Избират се недълбоки вирове, а може и бързеи по реката. Добре е дъното да е чакълесто, каквото е и любимото местообитание на белите мрени. Ударът често е много мощен и свива върха на въдицата здраво. Затова не подценявайте дебелината на влакното и дръжте аванса разхлабен.

Ако времето е облачно и дъждовно, а реката размътена, това увеличава шансовете за добър успех. И все пак, ако не откриете плужеци, работа ще ви свърши едър земен червей или грозд от няколко бели червея. Пиявицата също е добро скрито оръжие.

На фурна с манатарки

Най-добра за печене на фурна е бяла мряна с тегло над 1,5 кг. Тя има много вкусно месо. Рибата се почиства и се поставя в тава върху хартия за печене. Поръсва се със сол, черен пипер, девесил и мащерка. Полива се с малко бяло вино и зехтин.

В коремчето й се поставят нарязани кръгчета лук, лимон и парченца краве масло. В тавата се нарязват картофи. Поставя се фолио и се пече на фурна, загрята до 200 градуса.

След 30-40 минути фолиото се маха, поставят се нарязаните манатарки. Допустимо е да се поръси с доматено пюре. Когато рибата се позапече, е готова. Консумира се с бяло вино.

Реклама
Реклама
Реклама