Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7936554 www.bgdnes.bg

Вещици пакостят, магии хващат на 8 декември

Декември носи урожай от поверия 

Внимавайте с люспите на шарана, кихнете първи за ЧНГ 

Декември е месецът с най-много и понякога шантави поверия.

Още утре трябва да сте много внимателни, защото идва Женската Коледа, или Света Варвара, според православния календар.

Поверието разказва, че Божието възмездие настига бащата на Варвара, който е поразен от мълния. Такива метеорологични феномени не са типични по това време на годината, но трябва да внимавате със седенките, или партитата, както е в наши дни. Ако сте мъж, има вероятност, ако срещнете девойка на купон, точно тя да е тази, за която да се омъжите. Вярва се, че на този ден момичетата обличат най-хубавите си дрехи, обикалят по къщите и пеят за здраве. Та затова и се нарича Женска Коледа.

Реклама

Няма спокойствие и на 5 декември, когато почитаме свети Сава. На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета, които отиват на тайно място по късна доба. Стари жени ги учат на хитрини в къщната работа, както и как да си намерят подходящ жених. Омъжените, но незаченали жени обръщат сито с брашно и забременяват. Поне така гласи поверието, което се следва от векове.

Лабиринтът от послания на съдбата настъпва на Никулден, където всяко действие има значение. Не си купувайте шаран без люспи, защото това се свързва с бедност и проблеми. Като чистите рибата, внимавайте да не падне люспа на земята - който я настъпи от семейството, ще се разболее. Костите на шарана задължително трябва да се изгорят, закопаят в земята или хвърлят морето. Традиционно хлябът се разчупва от най-стария в къщата, а масата не се разтребва през целия ден. Костта от темето на рибата се пришива към чорапите на децата, за да ги пазят през годината, а има вярване, че ако момиче се помоли на 6 декември сутринта, ще си намери мъж.

Поверията продължават в нощта на 8 срещу 9 декември. И това е в разгара на студентския празник, където купонът е във вихъра си, а шегата е, че България се накланя на една страна, защото населението се премества в Банско и Пампорово.

Между наздравиците и танците трябва да сте много внимателни, защото тогава вещиците излизат и това не са негримирани четвъртокурснички. Древните езически легенди разкриват, че в навечерието на 9 декември магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните трябва да палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

В тази нощ черните магии "хващат" според поверията. Затова строго се спазват различните забрани - жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът, мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Реклама

Едно от най-популярните поверия е свързано с Игнажден (20 декември) - какъвто човек влезе първи в къщата ви, такава ще ви е цялата година. Но има и още няколко любопитни неща:

- не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

- не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът;

- не се иска и не се дава нищо назаем;

- ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

Поверията за Бъдни вечер и Коледа са широко популярни - от броя на ястията до наличието на определени храни, но има и няколко, които не са чак толкова известни, но са важни. Примерно домакинята трябва да облече нови дрехи и големи обувки (по-големи от номера, който носи), за да носят кокошките повече. В някои региони освен монета в погачата се слагат още дрян (за здраве), копче (за късмет), бобче (за берекет/плодородие). Традицията повелява моми, на които им е време да се омъжват, да не месят хляб.

По време на вечерята всеки член на семейството си взема със затворени очи по един орех и каквато е ядката, такова ще е здравето му през идната година. Ако е голяма, хубава и здрава, притежателят й ще се радва на добро здраве.

И за финал, идва краят на годината и началото на новата. А всичко може да е, както си го пожелаете, ако направите няколко прости неща:

- на 31 декември в полунощ отворете входната врата, за да излезе старата година и да дойде новата;

- кихнете първи на новогодишната трапеза, за да имате най-много късмет през следващата година;

- в последния ден на старата година изхвърлете боклука, преди да се стъмни;

- в новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да сте богати през новата година;

Както се казва - успех на всички с изпитанията на декември!

Реклама
Реклама
Реклама