Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7948786 www.bgdnes.bg

20 ченгета тръшват сина на алкохолния бос Миню

Стайко Стайков с нов арест след спречкване

Отказал да си даде документите, твърдял, че пътува на стоп към Айтос

20 спецченгета с автомати ме натръшкаха! Това разказа Стайко Стайков от килията в столичното 4-то РПУ пред адвокатите си, научи ексклузивно "България Днес". Синът на алкохолния бос Миню Стайков се озова за трети път в ареста, след като е заключен с белезници на софийския бул. "Черни връх" край хотел "Маринела". Екшънът се разиграва в сряда около 19 часа.

Според разказа на Стайков-младши той е отишъл да вечеря в ресторант в района. Пред заведението става спречкване между Стайко и друга компания. Очевидци поясняват, че инцидентът включва само словесни нападки и завършва без физически сблъсък. На място идва полиция, която проверява документите на участниците в спора.

Реклама

Минути по-късно Стайко потегля заедно с гардовете си. Тръгват с лек автомобил "Ауди" и джип "Мерцедес ML". На булеварда са паркирани 4 буса на жандармерията. Спецчастите пропускат първата кола с охранителите и спират джипа, в който се вози известният наследник, за да му искат лична карта. "Нали вече ме проверихте по-надолу", пита Стайко.

На въпроса на ченгетата какво прави в брониран джип с въоръжени гардове, той отговаря, че се е качил на стоп към Айтос, разкриват от полицията. Стайко твърди, че е натръшкан от двайсетина тежковъоръжени полицаи. Защитата е категорична, че младши не би се опъвал на силите на реда. "Вероятно е имал основание да се чувства притеснен. Той веднъж е бил отвличан, имало е покушения срещу него през годините", изтъкват приближени. Те посочват, че Стайко е развил страх от отвличане и така обясняват информациите, че се е обаждал на тел. 112, за да съобщи, че е похитен. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкрива, че милионерският наследник е отказал да се подчини на разпорежданията на служителите. Коментира, че поведението му приема за подигравка с органите на реда.

От полицията потвърждават, че 30-годишен мъж е задържан за 24 часа. По случая е сезирана Софийската районна прокуратура. Оттам разкриват пред вестника, че готвят две обвинения за наследника на алкохолния бос - за неподчинение на полицейски служители и за подаване на фалшив сигнал за отвличане към тел. 112. Макар обвиненията да не са за тежки престъпления, прокурорите се заканват да искат постоянен арест за Стайков.

В края на януари той отново вдига службите накрак по сигнал за похищение. След като месеци е в неизвестност и е издирван с червена бюлетина от Интерпол, Стайко се появява в "Пирогов" гол и пребит. Заявява, че е станал жертва на похищение и не е знаел, че го издирват под дърво и камък.

Близки до Стайко разправят, че той е намерен в безсъзнание след зверски побой, напълно гол, захвърлен на паркинг, със следи от инжекции по ръцете. По думите му маскирани са го нападнали по време на сутрешния му крос и са го отвели в неизвестна посока.

МВР обявява, че не открива данни за похищение. Мистериозният казус се заплита след разказа на таксиджия. Той обяснява, че предишната вечер прибира издирвания наследник до дома му в столичния квартал Бояна. Качва го от булевард "Черни връх" в района на мол "Парадайз". Стайко беше добре облечен и напълно адекватен, но с маска за грип на лицето, уточнява таксиметровият шофьор. Запознати разкриват, че същата вечер в палата е повикан лекар, който зашива рана на главата на Стайков-младши.

Реклама

За твърдяното отвличане първоначално е образувано разследване в Софийската градска прокуратура. На запитвания на вестника говорителят Зорница Таскова посочва, че такова досъдебно производство при тях няма и препраща въпросите към специализираната прокуратура. До приключването на броя оттам отговор не последва.

Стайко Стайков е клиент на спецпрокуратурата заедно с баща си Миню и още шестима по разследване срещу престъпна група за данъчни измами за половин милион, пране на пари и нелегално производство на цигари. След като се появява 5 месеца след арестите, магистратите първо тикат Стайко в килията. След това назначават осморна медицинска експертиза, според която здравословното състояние на младши не позволява да е зад решетките. Така наследникът е пуснат под домашен арест. Мярката на Стайков-младши отпада, понеже 8 месеца обвинителите не внасят делото в съда.

За последно Стайко се появява в спецсъда на ул. "Черковна" преди 20 дни, когато магистратите гледат мярката за неотклонение на баща му Миню. Пред Темида за подкрепа идва и съпругата на арестанта в инвалидна количка - Рени. Алкохолният бос е заключен от година и няколко месеца. Докато търка нара по обвинението за цигарената фабрика в Карнобат, той получава инсулт и е настанен в болницата към затвора. Ден преди да се наложи освобождаването му заради изтичане на срока, спецразследващите го погват за източване на европрограми през Държавен фонд "Земеделие". Второто обвинение вече е пред Темида и през януари започва по същество.

През февруари 2013 г. Стайко Стайков е задържан след двумесечно издирване във връзка с акцията "Захарно петле" за източване на ДДС чрез дружества за търговия със захар. Две години по-късно разследването срещу наследника тихомълком е прекратено поради липса на доказателства. Останалите сочени за дедесари са оправдани наскоро.

Гешев му препоръчва да смени репертоара

Да смени репертоара препоръчва на Стайко Стайков избраният за главен прокурор Иван Гешев. Той припомня, че при предишното си появяване наследникът също се оплаква от отвличане. "Това при него започва да става рецидив", заявява Гешев с усмивка и чувство за хумор. Неговите хора се заканват в най-скоро време да внесат в съда разследването за цигарената фабрика в Карнобат.

Реклама
Реклама
Реклама