Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7954392 www.bgdnes.bg

Искат пандиз за наркодоктора Ники Дългия

По обвинение в трафик на колосалните 106 кг хероин се изправя днес пред Апелативния съд в Пловдив бившият доктор на националния отбор но бокс Николай Тодоров - Ники Дългия. На първа инстанция медикът, сочен за близък до покойния висаджия Константин Димитров-Самоковеца, бе оправдан с мотив, че доказателствата за създадения от него наркоканал не са достатъчни. След като решението стана ясно, от прокуратурата обявиха, че са изключително недоволни и моментално обжалваха.

Разочаровани от наказанията си се оказаха и другите двама забъркани във вкарването у нас на дрогата за 9,3 млн. лева. Георги Спасов и Надо Надов отнесоха съответно 16 и 15 г. затвор, макар първият да съдейства на разследващите, за да бъде уличен техният шеф Ники Дългия.

Реклама

Разплитането на аферата започва на 20 юли 2014 г. Тогава на ГКПП Капитан Андреево във влизащ от Турция камион с прежда са открити 106 килограма хероин. След кратък разпит шофьорът на камиона Надо Надов се съгласява да сътрудничи на агентите от ДАНС.

По техни указания откарал част от наркотиците до София, където при предаването са арестувани босът Георги Спасов и неговият помощник Николай Тодоров. При последвалите обиските в домовете им са открити 40 000 евро, пакетчета с кокаин и множество български и чужди SIM карти. Сочения за организатор на канала Ники Дългия и неговият помагач Георги Спасов са откарани в Хасково с искане за постоянен арест. По време на мярката Николай Тодоров разказва, че работи като лекар на националния отбор по бокс.

Макар да признаха, че доказателствата са изключително солидни, магистратите пуснаха Ники Дългия под домашен арест заради влошено здраве. Зад решетките останаха само шофьорът и другият ръководител на канала Георги Спасов.

Решението им предизвика ропот сред агентите на ДАНС, участвали в акцията, които се усъмниха че са "играли големи суми пари". Пред медии висши ченгета коментираха, че Ники Дългия е един от петимата най-големи играчи в наркотрафика в България. Пред в. "Капитал" участници в разработката разказват, че 106-те кг хероин са част от мощен канал на хероин от Турция за Холандия.

Самото разследване на канала започва половин година преди залавянето на дрогата. През това време според ченгета са записани разговори, засягащи конкретни доставки и уточняване на маршрути. За това и криминалисти недоумяват как Ники Дългия е обявен за невинен, а неговият помагач, с когото са хванати при доставката на наркотика, е пратен в пандиза.

Спецченгето разкрива, че досието на Ники Дългия е достатъчно за написването на криминален роман. Името му изплува за първи път още в началото на века. По това време Дългия е сочен като близък на Косьо Самоковеца. През 2002 г. Николай Тодоров е арестуван при разбиването на мощен канал за контрабанда с бяла техника, чийто организатор е именно Самоковеца. В схемата участват митничари и висши ченгета. В крайна сметка до присъда за Ники Дългия така и не се стига. За сметка на това през 2004 г. медикът получава присъда за пране на пари, разказа в. "Капитал".

Реклама
Реклама
Реклама