Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов: Стоянка вече разсмива Господ!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов: Стоянка вече разсмива Господ!

Снимки: Владимир СТОЯНОВ, Пламен КОДРОВ, Юлиян САВЧЕВ

Искам до Нейчо да ме сложат, са последните й думи

"Отиде си кралицата на българската комедия! Няма друга като нея. Тя ще разсмива и Господ с таланта си горе. Велика жена." Така директорът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов се поклони пред Стоянка Мутафова - най-дълго играещата българска актриса.

97-годишната г-жа Стихийно бедствие, както наричаха Мутафова, си отиде навръх Никулден след продължително и тежко боледуване въпреки усилията на лекарите от ВМА в София. Обичана от поколения българи заради своите незабравими превъплъщения в киното и театъра, тя остава в сърцата на всички.

Стотици се стекоха в Сатиричния театър, за да се поклонят пред голямата актриса. "България се раздели с творец с неповторима сила. Тя е от вдъхновителите, които зареждаха театъра ни с неповторима енергия и завинаги ще остане и в нашите сърцата, нейните колеги. Тя остави след себе си 70-годишна театрална и филмова кариера, кой друг може да се похвали със същото? Никой!", сподели колегата на Стоянка - актьорът Славчо Пеев.

Пред голямата актриса сведоха глави колеги, приятели и фенове на Мутафова.

"Не знам дали бих могъл да забравя един човек, който от ранното ми детство досега е раздавал само усмивки", каза Вежди Рашидов.

Малко преди него цялата трупа на Сатиричния театър първа се поклони пред иконата на родния театър и кино.

"Ненормално талантлива жена беше. Обичах я много!", каза шефката на МГТ "Зад канала". Любо Нейков бе лаконичен: "Един вечен лекар е Стоянка, тя е д-р Смях. Моята втора майка. Много ми е мъчно. Тя е стожер на българската култура, а това в днешно време никак не е малко".

"Някаква Божа работа е личността на Стоянка, така се е родила. Няма друга като нея, велика е", сподели и Христо Гърбов.

"Много съм си говорил с нея. Стояна е една огромна театрална тайна. И в един кадър да се появи, все едно е играла през цялото време - такова присъствие имаше. Мястото й е празно в Сатирата", допълни и Ненчо Илчев. А Мария Статулова бе лаконична: "Друго такова чудовище театърът ни няма".

Да приеме съболезнования до белия ковчег на Стоянка Мутафова бе дъщеря й Мария Грубешлиева и мениджърът й Евгени Боянов. И двамата не седнаха повече от три часа, докато приемаха цветята и венците от всички български институции.

"Всичко вече съм казала. Обожавах мама! Нашата пиеса с нея е написана. Това е "Госпожа Стихийно бедствие". Там дъщерята е същата като мен. Сякаш някой е предначертал живота ни. Помня, че тя веднъж се разплака и каза, че не я обичам. А аз много я обичам, дори не може да осъзнае колко, повече от себе си. И винаги ще бъде до мен, ще ме пази от небето. И тя, и Нейчо. Любимите ми хора", тъжна бе Муки.

"Стоянка беше от друг порядък същество. Да кажа, че я обичам, някак си я приравнявам със себе си. Отношението ми към нея бе много по-могъщо и отвъд чисто човешките емоции. Удивителен учител беше Стоянка! Тя беше човек, дишал един и същи въздух с едни от най-светлите умове на България, и то когато е била дете! Удивлявах й се непрекъснато. Много голяма беше", каза Албена Павлова.

Богдана Карадочева дойде в компанията на Васил Найденов и мениджъра му Ивайло Манолов. "Още си пазя снимка от първото ни турне заедно през 1975 г. в Стара Загора. Аз, Стоянка и Жана Стоянович сме в едно сърце и пише: "Спомен от службата". Много смешна снимка. И сега си я гледах, преди да тръгна за поклонението. Стояна присъстваше на един от първите ми концерти, тя се е познавала с моите родителите и много се обичахме с нея", каза Карадочева, а Васил Найденов допълни: "Тя, освен че бе много образоване, бе и много сетивна, имаше силна интуиция. А как само играеше! Всичко можеше да направи на сцената. Поклон!"

Повече от 20 венци бяха изпратени в знак на признателност от всички български министерства и театри. Шефовете на Народния, Театър "София", МГТ "Зад канала" дойдоха лично да се поклонят пред Мутафова.

Близките на актрисата споделиха, че едно от желанията й приживе било да бъде погребана до Нейчо Попов, нейната голяма любов.

"Дано мама е на по-добро място там, горе. Факт е, че напоследък тя вече искаше да си тръгне, да си отиде при чичо Нейчо. Напоследък нищо не я правеше щастлива. Беше се изморила. А не желаеше да се превръща в немощна старица. Много се измъчи - 2 месеца в болницата, 3 операции, тежки упойки, тръба. Преди третото влизане в болницата ми каза: "Този път ще умра". А последните й думи бяха "Обичам те!", сподели още през сълзи Мария Грубешлива. И добави, че тъкмо мъката след смъртта на Нейчо Попов, третия съпруг на Мутафова, ги обединява толкова силно, че двете стават неразделни. "Цял живот се държахме една за друга като удавник за сламка. Майка ми беше изключително широко скроен човек. Невероятно скромна - никога не е говорила за таланта си. Аз посветих живота си на Стояна, а Стояна посвети живота си на театъра", категорична бе Муки и призова който не е успял да се прости с Мутафова вчера в Сатиричния театър, да го направи днес от 13,00 часа в църквата "Свети Седмочисленици", където ще я изпратят по християнски, преди да я погребат до Нейчо.

Според близките на Мутафова малко преди последната й операция от жлъчка тя много говорила за ада, рая и изобщо за смисъла на живота.

"Понякога, като се замисля, се чудя какво ме чака след смъртта. Не съм била много добра, може и в ада да отида. Не знам как се мери добротата, тънки работи са това. Например много не обичах майка си. Гледах я като остаря, от нищо не съм я лишавала, но тя нямаше моята обич, каквато я виждам при други - мама, мама. Спомням си един ден дойде в стаята ми, легна до мен и каза: "Ох, всички измряха, няма с кого да си говоря", оплака ми се. А навремето дрън-дрън с кой ли не. Някак бяхме отчуждени една от друга. Но имам чувството, че и аз ще си отида като майка ми на 97 години. Предчувствие някакво. Леко си отиде майка ми, от някакъв тромб. Дано и при мен се получи така", споделяше в театъра с актьорите Стоянка. И позна. "Нейната интуиция беше смайваща. Имаше моменти, когато казваше, че някоя роля ще се получи, дори когато на никой не му се вярваше. И силни персонажи, които смятахме, че са за нея, но тя не ги приемаше", сподели Николай Атанасов-Шуши, който последно игра със Стоянка в "Госпожа Стихийно бедствие". Той дори направи пиесата от драма в комедия и тя стана гвоздей в театралната кариера на комичката в последните години.

"Стоянка беше много добра. Много ме обичаше. И мен, и всички по-млади колеги. Аз само се учех от нея. Викаше: "Старостта била благословия...Ами! Глупости! Особено дълбоката старост не е никаква благословия. Казват, че се дава, за да се подготви човек за среща с Господ. Аз май точно това правя", сподели и Ирен Кривошиева, играла най-дълго с Мутафова в последните години.

"Отиде си достойно и няма нищо случайно в това, че я изпращаме точно на рождения ден на Стефан Данаилов. Те двамата много се обичаха, уважаваха, разбираха", допълни още Ирен Кривошиева.

Поклон пред паметта й!

Жените на Христо Сираков

Жените на Христо Сираков

Тайнственост около любовните му връзки  В отлични отношения с бившите си жени, манекенки го дариха с две деца  Усложнения от коронавирус и инсулт погубиха 64-годишния бизнесмен Христо Сираков. Приживе бизнесменът беше популярен в светските среди като Ицо Стоте манекенки и въпреки че самият той не го приемаше, този прякор не беше никак случаен

Як хейт отнесе Тита

Як хейт отнесе Тита

Редица упреци получи Тита заради избора си на мъж. Красивата блондинка бе нападната от редица фенове, които не одобряват новото й гадже - ММА боеца Недко Николов. Изпълнителката най-сетне призна официално за връзката си с него в мрежата, а негативните коментари заваляха моментално. "Поредното красиво момиче с тъп батка. Банална гледка

Лора Караджова се върна на пилона

Лора Караджова се върна на пилона

С пълна сила се завърна към едно от любимите си занимания певицата Лора Караджова. След като се възстанови напълно след раждането на второто си дете, изпълнителката поднови тренировките си по пол денс. Нестандартният спорт набира популярност у нас през последните години, а Лорчето му е голяма фенка. Тя поддържа перфектната си фигура именно с

Деси Цонева маскирана в Миконос

Деси Цонева маскирана в Миконос

Спазва антиепидемичните мерки Деси Цонева и въпреки че е под открито небе, слага маска на лицето на Миконос. Там щерката на покойната тв легенда Митко Цонев кара късно море с любимия си и приятелска компания и хич не се притесняват от унищожителната буря "Янос", която прецака не един и два гръцки плажа

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Най-коментирани

Жените на Христо Сираков

Жените на Христо Сираков

Тайнственост около любовните му връзки  В отлични отношения с бившите си жени, манекенки го дариха с две деца  Усложнения от коронавирус и инсулт погубиха 64-годишния бизнесмен Христо Сираков. Приживе бизнесменът беше популярен в светските среди като Ицо Стоте манекенки и въпреки че самият той не го приемаше, този прякор не беше никак случаен

Як хейт отнесе Тита

Як хейт отнесе Тита

Редица упреци получи Тита заради избора си на мъж. Красивата блондинка бе нападната от редица фенове, които не одобряват новото й гадже - ММА боеца Недко Николов. Изпълнителката най-сетне призна официално за връзката си с него в мрежата, а негативните коментари заваляха моментално. "Поредното красиво момиче с тъп батка. Банална гледка

Лора Караджова се върна на пилона

Лора Караджова се върна на пилона

С пълна сила се завърна към едно от любимите си занимания певицата Лора Караджова. След като се възстанови напълно след раждането на второто си дете, изпълнителката поднови тренировките си по пол денс. Нестандартният спорт набира популярност у нас през последните години, а Лорчето му е голяма фенка. Тя поддържа перфектната си фигура именно с

Деси Цонева маскирана в Миконос

Деси Цонева маскирана в Миконос

Спазва антиепидемичните мерки Деси Цонева и въпреки че е под открито небе, слага маска на лицето на Миконос. Там щерката на покойната тв легенда Митко Цонев кара късно море с любимия си и приятелска компания и хич не се притесняват от унищожителната буря "Янос", която прецака не един и два гръцки плажа

Луна пали мъжки страсти

Луна пали мъжки страсти

Няма спирка фолкпевицата Луна. Култовата изпълнителка с мераци за политически пост се пусна полугола на плажа. Блондинката запали мъжките страсти с прелестите, които няма как да останат незабелязани. Блоднинката не изневери на себе си и отново скандализира. Луна използва последните дни на лятото, за да събере слънчеви лъчи по родните плажове

Николета си играе с малко коте

Николета си играе с малко коте

"Малко коте, секс има ли?!" си остава един от най-запомнящите се лафове на Божинката. Използва го даже и Николета Лозанова, която загадъчно обяви "И аз обичам да си играя с малки котета", но по-късно успокои феновете, че не е минала на другия бряг. Всъщност Николета играе с истинска котка и я разиграва и гали

Гани омаза кухнята

Гани омаза кухнята

В желанието си да сготви вкусна, здравословна и богата на протеини храна Джулиана Гани омаза кухнята! Сексбомбата сама се "похвали" и показа накапана фурна. "Станало е ужас, но после ще го чистя. Исках да приготвя протеинови мъфини", казва силиконката. Дано да й се е

Алекс си спомня за Пепа

Алекс си спомня за Пепа

14 години без актрисата Пепа Николова се навършиха вчера. Дъщерята на обичаната изпълнителка - Алекс Сърчаджиева, почете родителската си с емоционално съобщение в социалните мрежи. "Обичам те безумно много и ужасно много ми липсваш" - скърби

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

Д-р Динко Младенов призова младите лекари да се сдружават, за да отстояват правата си „Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие“. Това заяви президентът Румен Радев снощи на

Синът на Галена прави сапун

Синът на Галена прави сапун

Откакто се излекуваха от коронавируса, майка и син не се прибират! Галена и малкият Александър използват златните дни в края на септември, за да посетят улични фестивали, където за децата има работилници. Александър направи собственоръчно сапун - има нужда от дезинфектанти през

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 123, от които 4 608 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година

Почина бизнесменът Христо Сираков

Почина бизнесменът Христо Сираков

С голяма тъга ви съобщаваме, че след кратко боледуване, на 22 септември ни напусна обичаният ни приятел Христо Сираков, съобщи пиарката на "Плейбой" Мила Христова . С всеопростителна усмивка приключи един живот, посветен на любовта и красотата, споменът за който ще ни топли до края на дните ни. Христо ще остане завинаги в сърцата ни с бистрия си

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Лорд Минчев търси пердета

Лорд Минчев търси пердета

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва