Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7961662 www.bgdnes.bg

Чудодеен паметник изкарва тройка

Ритуали с "пищови" правят край монумента на вечния студент 

Чудодеен паметник взема изпити поне с тройка и помага на студенти да завършат.

И докато силата му може да е само легенда, то присъствието му е напълно реалистично. Паметникът на вечния студент е разположен в двора на русенския университет "Ангел Кънчев". Традиционно преди началото на изпитната сесия младежи изпълняват мистични ритуали около монумента - обичаи, които се правят от десетилетия още от предходните поколения.

"Един от вариантите е да си сложите студентската книжка до паметника и много силно да поискате да изкарате тройка. Няма смисъл да се молите за отличен, защото паметникът помага само за тройка. Друга възможност е да си поставите до него "пищовите" за изпита и да поискате да успеете да ги използвате. Тогава може да се преборите и за по-висока оценка", разказаха пред "България Днес" студенти, докоснали се до чудодейната творба.

Реклама

Някои младежи смятат, че е достатъчно паметникът на вечния студент само да бъде докоснат с ръка и желанието да бъде изпълнено, но няма категорична информация дали този ритуал дава положителни резултати.

Автор на паметника е скулпторът Христо Танев, а първоначално монументът е разположен в Парка на младежта - най-голямото зелено пространство в Русе. Преди около десетина години емблематичната скулптура е преместена в близост до аграрния факултет на университета и там продължават мистичните ритуали.

През годините паметникът получава различни имена - започва като "Изключеният за слаб успех студент", впоследствие става "Пропадналият на всички сесии студент", а в един момент дори е "Отличникът", като това име е било с шеговит нюанс. Край на различните наименования е сложен преди години, когато монументът получава сегашното си име и то е изписано върху него.

Слабо известен е фактът, че монументът е вдъхновил и написването на стихотворението "На падналите във всички сесии", чийто автор е покойният вече инженер Антон Добрев, който завършва университета в Русе през 1964 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама