Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7967375 www.bgdnes.bg

70 глигана гръмна Ейваз Снайпера

Точен мерник в Родопите

Рекордът му е 250-килограмов звяр 

Над 70 гръмнати глигана има в трофейната си колекцията Ейваз Хайрула от кърджалийското село Срънско.

Заради успехите си с пушка в ръце 32-годишният мъж получава бойния прякор Снайпера. Последният звяр пада под точния му мерник само преди броени дни - дивото прасе тежи впечатляващите 230 килограма и се нарежда сред най-едрите екземпляри, отстреляни през този ловен сезон.

Реклама

Ейваз излиза на излет заедно с колегите си от дружинката "Бял извор". В района Джебеджилер глиганът привлича вниманието на Снайпера, който с лекота го поваля. Всичките авджии се снимат за спомен край тялото на отстреляното животно, а лаврите отново обира младият мъж. Той е ловец от 14 години и вече е натрупал сериозен опит въпреки младостта си.

Най-голямото си постижение и личен рекорд Ейваз постига в началото на тази година. Отново в компанията на дружинката си, в местността Голямата нива той успява да гръмне огромен глиган. При измерването впоследствие се оказва, че животното е цели 250 килограма. Ситуацията се разиграва около 9 часа сутринта - едно от кучетата на авджиите открива дивото прасе и го подгонва. Снайпера се прицелва и убива глигана само с един изстрел - точно в сърцето.

Ловците споделят, че отстреляното животно е на възраст над 5 години. Глигите на свинята също са с много сериозни размери и имат трофейна стойност. Веднага след отстрела те са предадени на Държавното горско стопанство в Ардино за оценка.

Повалиха вълк, бягащ след елени

Гръмнаха бягащ вълк, докато преследва елени. Рядко вижданата ситуация се разиграва в местността Яката (Шуменско).

42-килограмовият единак е отстрелян от младия ловец Ахмед Джамбазов от разстояние около 100 метра. Авджията признава, че случката е много нетипична, а вълкът е много интелигентно животно и затова е трудно да бъде повалено. Очаква се трофеят на Джамбазов да бъде отличен с медал. Мъжът е пето поколение ловец, държи пушката от около 10 години и вече има три медала за други трофеи.

Реклама
Реклама
Реклама