Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7967420 www.bgdnes.bg

Бит германец спасява следователя на Очите

Иван Христов погнат за осуетяване на разследване срещу нападателите

Първо го разпознава като шефчето, който го напръскал със спрей, а в съда се отрича

Пребит германец спасява бившия следовател Иван Христов-Камбоджанеца! Пред спецсъда Карл Пол Михаел Амбос отрече Христов да го е пръскал със спрей, както е разказвал пред ченгетата по-рано, научи "България Днес". Разследващият стана известен като следователя на Митьо Очите, тъй като е бил абониран за делата срещу несебърския бос Димитър Желязков.

Реклама

Камбоджанеца е погнат за лично укривателство, тъй като осуетил разследване за побой и грабеж над чужденеца. Според обвинението целта му била да покрие извършителите, които са негови познати и служители на бара "Вира Тики", стопанисван от съпругата му Йорданка.

Процесът срещу Иван Христов тръгва тихомълком през септември т.г. в спецсъда. На вчерашното заседание пристига 62-годишният потърпевш, който е един от основните свидетели. Той разпознава Камбоджанеца като шефчето на бара, който го напръскал със спрей, преди да падне на земята. Пред магистратите свидетелят не потвърди думите си, като обясни, че било тъмно и нищо не виждал.

Немецът пристига у нас в началото на юни 2016 г. и се насочва към популярния курорт Слънчев бряг. Отива в бара, където година по-рано е оставил дискове с музика, която да пуснат в заведението. Амбос отива при диджея, за да си иска записите, но му казват, че са изчезнали. Между чужденеца и персонала възниква спор, като Амбос плаши, че ще подаде сигнал в полицията. Казва, че ако не му се върне музиката, ще се върне на следващия ден с бухалка, и излиза.

След няколко метра е застигнат на улицата от служителите Томи Томов и Георги Чанев. Те го повалят на земята и започват да го налагат с ръце и крака, а в нападението се включва и Марио Христов. Той претарашва жертвата и му взима мобилния телефон и фенерче, става ясно от обвинителния акт по делото.

Целият екшън, който става 2 часа след полунощ на 7 юни 2016 г., е наблюдаван от Иван Христов. Той вижда побоя и отнемането на вещите, посочват от държавното обвинение. Самият следовател твърди, че по това време си е събирал двете немски овчарки. Очевидци на нападението са още двама свидетели. Един от тях се обажда на тел. 112 и подава сигнал. Информацията достига до дежурната в районното в Несебър Ирина Парапанова. Още преди да успее да реагира, тя получава обаждане от Христов. Той й съобщава, че чужденец е притеснявал клиентите в бара, които са го набили. Полицайката му отвръща, че вече е предала на патрула.

На мястото на инцидента се отзовават двама униформени. Камбоджанеца им се представя като юрист и собственик на бара. Обяснява, че сигналът не отговаря на истината, и заплашва единия полицай, че носи наказателна отговорност за невярно подадена информация. Служителите на реда се опитват да снемат обяснения на присъствалите, но следователят не ги оставя да си вършат работата. Разправя, че случаят е инцидент между чужденци, и го определя като безпричинно и незначително събитие.

Реклама

За да прикрие истинските виновници за побоя и грабежа, той разказва, че Амбос е притеснявал англичани, които са го нападнали и са избягали в посока хотел "Хризантема". Оказва се, че ченгетата идват точно от тази посока и не виждат никаква група.

Според колегите на Камбоджанеца той се е опитал да насочи разследването в грешна посока. Той отказва да даде обяснения и дори влиза в пререкание с единия очевидец. През това време пребитият германец е закаран в болница със счупена ръка.

След като в несебърската полиция е образувано разследване за нанасяне на средна телесна повреда на чужденеца, Христов се среща с тогавашния шеф на бургаската полиция. Пред него също посочва своята версия и изтъква, че разследването се води тенденциозно. Затова отбелязва, че е започнал свое паралелно разследване и е снел обясненията на свидетелите. Когато е помолен за записите от камерите, той отказва с мотива, че във въпросната вечер не са работели.

Екипиран е с електрошокова палка и спрей

Иван Христов обикаля нощем по заведения със спрей и електрошокова палка. Това разказва началникът на Криминална полиция в Несебър Александър Цветанов по адрес на скандалния ексследовател. По думите на полицая Христов се държал арогантно и високомерно. Посягал е на персонала на заведението с палката, но никой не смеел да се оплаче от страх. Оправдаваше се, че ползва атрибутите за самозащита, но всъщност искаше да респектира с тях, сочи криминалистът. Пред него следователят изтъквал, че е единственият в района, който може да разследва полицаи. "Много цигани се оплакват, че ги биете с електрошок по време на разпитите", казал му Христов.

Реклама
Реклама
Реклама