Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7974828 www.bgdnes.bg

Димо Кокала убит заради бутилка бира

За три години в интернат отива 13-годишният килър Дончо, майка му твърди, че се е отбранявал

С кратък престой в интернат ще се размине убиецът на 61-годишния Димо Димчев-Кокала от хасковското село Александрово, научи "България Днес“. Причина за шокиращо ниското наказание е възрастта на килъра Дончо Йорданов. Заради едва 13-те си години Дончо се води малолетен и не носи наказателна отговорност за действията си. Крехката възраст на хлапака не му пречи да извърши ужасяващото престъпление, и то по изключително нелепа причина - спор за бутилка бира.

Реклама

Скромно наказание грози и съучастника на Дончо и негов братовчед Васил. С навършените си 14 години той попада в графата непълнолетен и съответно може да се изправи пред съда. Дори и така, присъдата на мургавия бабаит ще е максимум 10 г.

Докато се чака развитие по случая, Васко остава в ареста, реши Районният съд в Хасково. До седмица ще се изясни и колко точно време в интерната ще прекара братовчед му Димо. От местната комисия за борба срещу противообществените прояви настояват срокът да е три години, а решението на съда ще бъде взето в едноседмичен срок.

Димо и Дончо убиха Димо Кокала на 28 ноември. Хлапаците и техният роднина се скарват на улица в близост до селската кръчма. След размяна на обиди циганетата грабват метални колове и започват да налагат възрастния човек. Завлекли го под навес и продължили да го налагат. Поливали Димо с вода, за да се освести, и продължавали да го млатят. Така Кокала издъхнал от побоя, а момчетата захвърлили трупа му в двора на изоставена къща.

Трупът на мъжа е открит на другата сутрин, а двете циганета арестувани. При аутопсията съдебният лекар е констатирал, че по тялото му има следи от физически травми, мозъчен кръвоизлив, счупени шест ребра, кръвоизлив в коремната кухина, множество повърхностни рани по ръцете и краката, които са причина за смъртта.

Васил и Дончо първоначално отричат да са извършили убийството. Впоследствие се оправдаха, че Димо Кокала ги нападнал с нож, а та само се отбранявали. Справка от МВР показа, че макар и едва на 14-години, Дончо е с богато досие. Той е регистриран многократно заради кражби. Последната му проява е само седмица преди убийството. Мургавият бабаит заплашва с убийство възрастен мъж в селската кръчма, но след намеса на клиенти мераците му са охладени.

Свързано с алкохол е и убийството на Димо Кокала, разкриха криминалисти. По думите им кавгата между хлапаците и възрастния мъж избухва заради бутилка бира. Преди инцидента килърите и жертвата се черпели заедно. След като парите на хлапаците свършват, те настояват техният роднина да купи още бира. Димо отказва и това провокира скарването.

Реклама

Близки до разследването твърдят, че до момента няма данни Кокала да е използвал нож, за да нападне хлапетата. Не е ясно дали въобще е открит нож в него.

Това не пречи на роднините на убийците да продължават да твърдят, че става дума за самоотбрана. Пред съда майката на 13-годишния Дончо Йорданка Дончева отново обяви, че синът й е невинен.

Реклама
Реклама
Реклама