Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7976220 www.bgdnes.bg

Камери и очевидци разплитат инцидента с кола на НСО

Военно-окръжната прокуратура нищи произшествието при КАТ

Заради контузията на белия дроб блъснатото 14-годишно момче още седмица остава с опасност за живота

На камери и очевидци разчитат разследващите за разкриване на инцидента, при който кола на НСО блъсна 14-годишно момче, научи "България Днес"! Произшествието стана в четвъртък около 20 часа на кръстовището на бул. "Драган Цанков" и ул. "Лъчезар Станчев" в София. По това време пътната настилка е мокра заради дъжда. Автомобилът БМВ на Националната служба за охрана се е движел с около 40 км/ч, а детето е изскочило в последния момент и се е опитало да пресече на червено, разказват свидетели.

Реклама

Те стават очевидци на катастрофата, като първоначално решават, че са се сблъскали две коли, защото чуват трясък. Точната причина за произшествието ще стане ясна след разпитите на свидетелите и изготвянето на назначените автотехнически и съдебномедицински експертизи. Със случаят се заема Военно-окръжната прокуратура в София, тъй като зад волана на служебния автомобил е бил 28-годишен мъж с чин младши сержант. Той е с 3-4 години стаж в системата. Семеен е, с две деца, и досега не е имал провинения, но е късан на изпитите, съобщават запознати. След сблъсъка е изпаднал в шок, издават колегите му. Според информация на МВР тестът на шофьора за алкохол и упойващи вещества е отрицателен.

Броени минути след инцидента пострадалото момче е откарано с линейка в УМБАЛ "Св. Анна" (бившата Окръжна болница - бел. авт.). Медиците установяват черепно-мозъчна травма, мозъчен отток и мозъчна контузия. Предприети са спешни реанимационни дейности от специалисти, които успяват да го стабилизират, съобщиха за вестника от лечебното заведение.

Благодарение на намесата момчето е в съзнание, контактно, адекватно и на самостоятелно дишане. "По-тежка е лицево-челюстната травма с избити зъби и счупен нос, подлежи на оперативна интервенция. Има счупена предмишница, която също ще бъде оперирана. Освен това детето има гръдна и коремна травма, които за момента са за наблюдение", коментира изпълнителният директор на болницата д-р Славчо Близнаков.

Той и колегите му се опасяват, че гръдната и коремната травма могат да доведат до усложнения. Увреждания на белия дроб могат да настъпят до седмица, затова през този период пациентът се води с опасност за живота, поясняват запознати. Детето е прегледано от неврохирург, лицево-челюстен хирург, педиатър и коремен хирург. Лекарите са в контакт с колегите си от "Пирогов" и при необходимост ще се консултират с тях.

Малко преди момчето в "Св. Анна" постъпва негова връстничка, която също е пометена от кола. Инцидентът с 14-годишното момиче става около 15 часа близо до зала "Арена Армеец" на столичния бул. "Асен Йорданов". Тийнейджърката е пометена от "Мазда", като тестът на водача за алкохол и опиати е отрицателен.

Покрай сходните произшествия и възраст на пострадалите деца в първите часове настава объркване и социалните мрежи прегряват с твърдения, че колата на НСО е блъснала две деца. Наложи се институциите официално да обясняват, че става дума за две различни произшествия.

Реклама

След катастрофата служителят на НСО прибира празната кола в гараж. По неофициална информация малко преди произшествието шофьорът е возил и оставил съветника на президента по външна политика Димитър Арнаудов. От ръководството на НСО излизат със съобщение и заявяват категорично, че ако се докаже вината на техния служител, той ще си понесе последствията и ще бъде уволнен.

Бойко хока от Брюксел

Темата за катастрофата с кола на НСО стига до Брюксел, където е коментирана от премиера Бойко Борисов. Той бърза да уточни, че службата за охрана на властта е на подчинение към държавния глава и там трябва да се отправят въпросите за регулацията й.

"НСО е под прякото ръководство на президента. Аз не обичам да се меся в работата на другите. НСО по-навреме, по-коректно и по-бързо да информират обществеността. Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник в нея", заявява Борисов.

Той припомня и случая с инцидента с колата на шефката на парламента Цвета Караянчева. "Ако сравните двете прессъобщения, когато Цвета Караянчева катастрофира, и вчерашната катастрофа, даже нещо повече, опитаха се с през жълти, лъжливи сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофата. Упрекът ми е, че не навреме, некоректно, не информираха обществеността", смята министър-председателят.

Реклама
Реклама
Реклама