Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7976578 www.bgdnes.bg

Шуреят на Миню Стайков съди органите за 30 бона

Магистратите отхвърлят претенцията, защото ищецът вече е пуснат

Белун Хазърбасанов се жалва от мотивите, с които е оставен 8 месеца зад решетките

Шуреят на Миню Стайков е завел иск за 30 хиляди лева срещу спецпрокуратурата и двете специализирани съдебни инстанции! Белун Хазърбасанов се жалва от мотивите, с които магистратите го оставят 8 месеца зад решетките, научи "България Днес".

Реклама

На заседанието по гражданското дело в Софийския градски съд ищецът не се появява, но в залата присъства сестра му Рени Стайкова, която е съпруга на алкохолния бос. Хазърбасанов съди спецорганите по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Той подава исковата молба на 2 май, докато е още в килия.

Само два дни по-късно спецпрокуратурата издава постановление за освобождаването на арестанта, тъй като изтича максималният 8-месечен срок, в който той може да виси в килията без дело. Решението на разследващите влиза в сила от следващия ден, когато задържаният е пуснат на свобода.

Белун Хазърбасанов е заключен в началото на септември м.г. по аферата "Винпром Карнобат". Според обвиненията той е участвал в престъпната банда с Миню Стайков и компания за данъчни престъпления, пране на пари и контрабанда на цигари. Разследващи разкриват, че шуреят на алкохолния бос е участвал във фиктивни финансови операции за укриване на данъци. От прокуратурата се заканват съвсем скоро да внесат обвинителния акт по случая в съда.

Процесуалният представител на Хазърбасанов уточнява, че клиентът му няма претенции към 24-часовото си полицейско задържане, а към удължаването му. Причината е, че не е бил информиран за основанията за ареста. Другото нарушение според юристите е в мотивите на съдиите, с които на три пъти е удължен престоят на Белун на топло. По думите им това противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. При изчерпване на възможностите държавните институции да бъдат осъдени в родината, Хазърбасанов ще търси правата си в Страсбург, изтъкват адвокатите.

Магистратите влизат в спор дали дело по подобен иск може да се гледа, докато наказателното производство още е висящо, както и дали трябва да се изчакат 6 месеца от прекратяването. "Никой не завежда такива дела, докато още е задържан", отбелязват съдиите. Те прекратяват гражданското дело, тъй като мярката за неотклонение е отпаднала към момента. Решението им не е окончателно и може да се обжалва.

По всяка вероятност примера на шурея си с иска срещу държавата ще последва и самият Миню Стайков. Ден преди да изтече неговото задържане, той се сдобива с ново обвинение за източване на европрограми, което вече е пред Темида. Затова още е заточен зад решетките, но не лежи в килия, а в болницата към затвора. Наскоро медиците му откриват туморно образувание на простатата, но магистратите преценяват, че това не е нещо ново, заради което да променят мярката му за неотклонение.

Реклама
Реклама
Реклама