Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7993681 www.bgdnes.bg

Наловете уклей преди Коледа!

Рибите кълват най-добре при тихо и слънчево време

На язовир "Искър" ври от уклей дори и през декември. Рибата отдавна вече се групира на местата си за зимуване. Заливът при "Щъркелово гнездо" е най-популярното леговище на уклеите. Преди Коледа може да имате страхотни резултати, ако искате да обогатите трапезата си с риба.

От години мястото държи разнообразна риба през целия зимен сезон. По-интересното е, че тя продължава да показва жизненост и да се храни въпреки все по-изстиващата вода. Даже апетитът й расте с напредване на зимата.

Реклама

Такава тенденция може и да е приемлива за костура, но не е толкова характерна за уклея, а и за другите топлолюбиви риби, които може да се хванат там дори през декември и януари - каракуди, бабушки, кефали. Завидно разнообразие, на каквото от години се радват софиянци, особено ако зимата се окаже по-мека и не се стига до трайни студове с продължителни минусови температури.

Рибите показват видимо присъствие с характерна игра още в ранното утро, после потъват и изчезват от полезрението, за да излязат горе при трайното показване на слънцето по обяд. Уклеите не са никак лесни и изискват специална подготовка.

Сутрин демонстративно пренебрегват примамките, по-вероятно е да се натрупа актив по обяд или в следобедно време, но това е свързано с конкретната метеорологична обстановка. В тихо и слънчево време ще се обадят, мрачно и ветровито ли е - може изобщо да не покажат, че са там. Има ги от всякаква големина, включително и от най-едрите, познати като искърски скумрии.

Костурът винаги е бил "по следите на уклея" и старите рибари си знаят: дойдат ли уклеите, ще се завърти и хищник. Може да се направи изненадващо силна серия от няколко бързи костура и после настъпва задължително затишие. Тази зима успех дават и изкуствените примамки като попери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама