Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8047317 www.bgdnes.bg

66-годишен рекордьор минава Ком - Емине през зимата

Любомир Палакарчев в ново екстремно преживяване 

Напълно сам и в тежки зимни условия 66-годишният Любомир Палакарчев изминава популярния туристически маршрут Ком - Емине.
Бегачът ветеран е легенда в родното ултрамаратонство - именно той е човекът, който преминава българската част на Стара планина за 5 дни и 14 часа. Постижението му бе недостижимо цели 28 години - до август 2015 г., като след това беше подобрявано два пъти.
На 4 януари т.г. бай Любо, както го наричат приятелите му, отново поема по планинския маршрут. Но при минусови температури, огромни снежни преспи и без придружител.


"Имам цел, но няма да бъде на всяка цена. Докъдето ме допусне планината. Колкото - толкова. Тръгвам сам и обещавам пред всички, които ще се интересуват и следят моето преминаване по билото на Балкана, да бъда много внимателен и трезв в преценките си. Ще се постарая да не създавам проблеми на никого. А от ваша страна ще поискам само положителни мисли към това, което съм тръгнал да правя. По този начин ще ме зареждате и ще ми помагате. Знам, че не е редно сам да го правя, но така се получи. И затова ще внимавам двойно повече", заяви ултрамаратонецът.

Реклама


Още в началото на прехода Палакарчев среща трудности - времето е много лошо и планината го поставя пред изпитания, а ситуацията се усложнява, защото бегачът попада на много затворени хижи. Признава, че това го ядосва, но приема ситуацията. В началото на седмицата замръква без покрив над главата си и се принуждава да преспи в кошара с животни.
Заради затворените хижи ултрамаратонецът е препълнил раницата си с водни и хранителни запаси и така тя е станала доста тежка, което допълнително го забавя в ходенето.


През 2017 г. Палакарчев отново пробягва Ком - Емине, този път за 7 дни и 12 часа.
Идеята за пешеходно преминаване по билото на Стара планина е спомената първоначално от Алеко Константинов. През 1933 г. е осъществена от Павел Делирадев и Тодор Цветков и описана от Павел Делирадев в първия пътеводител за трасето "Отъ Комъ до Емине". Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута в обратна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама