Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8049163 www.bgdnes.bg

Хлябът поскъпва!

Хлябът поскъпва!


Това обяви Мариана Кукушева, която е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас. Увеличението на цената е заради въвеждането на тол такси за тежкотоварните превозни средства по родните пътища и евентуалната лоша реколта. Поскъпването на тока и газа също допринасят да броем повече пари за насъщния.


В момента масово белият хляб се продава на цена от 1,10-1,20 лева, като на места достига и до 1,80 лева. На другия полюс - в някои супермаркети може да бъде купен и за 60-70 стотинки, но с по-ниско качество.

Реклама


"Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", коментира Кукушева, като не уточни с колко точно ще се увеличи цената на насъщния. И добави, че не вярва България да остане без пшенична реколта.


"Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни. Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци", каза още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


В подкрепа на нейните думи производители коментираха, че поскъпването на хляба е логично последствие на увеличаването на минималната работна заплата (610 лева) от 1 януари и очакваното увеличаване на цената на енергията за бизнеса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама