Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8065317 www.bgdnes.bg

Най-красивата кукерка Рая Максимова: Тъжно ми е за Сурва

Участвам повече от десетилетие, но за пръв път го отлагат 

КОЯ Е ТЯ

Рая Максимова е на 17 години и е ученичка в Професионалната гимназия по икономика в Перник. Миналата година тя беше обявена за най-красивата кукерка на фестивала Сурва, а снимките й в продължение на дни обикаляха социалните мрежи.
Красавицата носи костюм, изработен от агнешка кожа, опинците са от свинска, а маската е направена от животински кожи, рога и дървен материал. Кукерският костюм е изработен от нейния дядо Димитър Ангелов. Въпреки че ученичката тежи едва 55 кг, Рая геройски успява да носи костюма, чието тегло е около 25 килограма.
"България Днес" разговаря с нея за отмяната на Сурва тази година заради водния режим в Перник и за живота й година по-късно след обявяването й за най-красива кукерка.

- Рая, ти си една от емблематичните участнички във фестивала Сурва, но тази година кукерското събитие беше отменено. Как приемаш това решение?
- Склонна съм донякъде да го разбера, защото става въпрос за разпространението на болести и запазването на здравето на хората. Но от друга страна, е много тъжно, защото хората по селата още в началото на зимата са започнали подготовка за фестивала. И имат големи очаквания за дните, в които ще могат да се изявят и да покажат творчеството си. Не съм вярвала, че ще се стигне чак дотук - да бъде отменен фестивалът. Ситуацията е много неприятна.
- Ти като човек от тези среди можеш ли да кажеш, че за някои хора това е събитието на годината, а сега няма да се състои?
- Да, точно така е, все пак говорим за една от най-величествените емблеми на Перник.
- Имаш ли спомен, или пък чувала ли си преди години фестивалът да е бил отменян?
- Откакто аз участвам, никога не се е случвало нещо подобно. А не съм и чувала в минали години да е имало отлагания.
- Откога участваш?
- Първото ми участие е, когато бях на две годинки и половина, и след това нямам нито една пропусната година.
- Беше ли готова за участие тази година?
- Разбира се!
- Как се подготвяш?
- Приготовленията са ангажимент на дядо ми. Неприятното е, че чаках Сурва с нетърпение, защото това е любимият ми празник, а изведнъж се оказа, че няма да се състои.
- Какво ти е мнението за идеята фестивалът да се премести от Перник в други населени места, за да не бъде обявена нулева година?
- Истината е, че всяка година на 13 и 14 януари в пернишките села се организират кукерски фестивали. Там говорим за традиция, която е много по-стара от съществуващия в Перник фестивал. Там също се събират много хора, които с интерес гледат изпълнението на ритуалите и запазването на традициите (бел. ред. - Рая споделя, че след отлагането на Сурва тя се включва в празненствата в близкото село Богданов дол).
- Знаем, че кукерите гонят злите сили, но има ли ритуал, който да сложи край на безводието?
- Не, не мисля, че има. Доколкото аз знам, в нашия район няма подобен ритуал.
- Според теб колко важна е Сурва като съхранител на българските традиции?
- Самият факт, че това е обичай, който е жив от много дълго време, го прави значим за нас. Трябва да осъзнаем, че запазването на традициите е наистина много важно за народа ни. Тук не говорим само за Пернишкия край, но и за цялата страна. Нека не забравяме, че традициите ни описват какви хора сме.
- За многогодишните ти участия имаш ли наблюдения дали интересът към българските традиции расте и повече хора участват и присъстват на фестивали?
- Интерес винаги е имало, но напоследък се увеличава. Но ми прави впечатление, че вниманието е привлечено и на младите хора, не само на по-възрастните. Хубаво е, че по-младите проявяват интерес към традициите ни. Такива са моите наблюдения вече толкова години.
- Преди година ти беше провъзгласена за най-красивата кукерка на Сурва. Как прие цялото това внимание към себе си и промени ли се с нещо?
- Едва ли има човек, който да не се зарадва, че му оказват подобно признание. Но не мисля, че по някакъв начин съм се променила или е настъпило нещо драматично в живота ми.
- Доколко е важна красотата както в изпълняването на ритуалите, така и в истинския живот?
- Вътрешната красота и балансът на душата са много по-значими, отколкото външния вид. Влияят върху много повече неща, отколкото само да изглеждаш добре.
- Вярваш ли, че българинът е добър човек?
- Да, българинът е добър. Проблемът е, че много хора са забравили откъде идват и защо всъщност сме тук. И това ги променя.
- Ученичка си в 11-и клас. Какви са плановете ти за професионална реализация?
- Амбициите ми са да се занимавам с ветеринарна медицина или фармацевтика. Това са двата варианта, към които съм се насочила засега. Но знае ли човек - до завършването ми всичко може да се случи и да си променя решението.
- Живееш в Перник. Как се справяте с режима на водата?
- Вече започнахме да свикваме със ситуацията. Надявам се скоро да се сложи край на това положение. Доколкото знам, до април със сигурност ще сме на режим. Надявам се да завали дъжд и да се сложи край на режима, защото много хора страдат.
- Каква 2020 година си пожелаваш?
- Миналата година беше много пълноценна за мен - получих призананието на Сурва, в училище също имах добри постижения и оценки. Не съм губила важни хора за мен, което означава наистина много. Семейството и приятелите ми да са здрави е най-важното за мен. Пожелавам си пълноценна година с много изкачени върхове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама