Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8067131 www.bgdnes.bg

Бомбата във Варна заради изневяра

Уволненият за корупция Веселин Димитров си изнасял багажа до взрива

Мъжът разказал как жената, с която живее, му изневерявала с комшия, шофьор и роднина

Бомбата, която уби най-малко двама човека във Варна, вероятно е заложена заради изневяра и разрив в семейните отношения между бивш военен и полицай и жена му. Това е една от основните версии, по която работят следователи и прокурори.
Първото съобщение за адския взрив е подадено на тел. 112 в 4:20 часа. То гласи, че в блок 302 във варненския квартал "Владислав Варненчик" са избухнали взрив и пожар. Шокът отначало е толкова голям, че все още се уточнява часът, в който избухва бомбата. Според някои съседи в 4:00, а според други дори по-рано. Отначало всички са в стрес и известно време никой не подава сигнал за станалото.
След като на мястото пристигат 5 пожарни, екипи на полицията и линейки, се установява, че взривът е помел жилище на четвъртия етаж. Пламъците ближат и съседните апартаменти, където има блокирани хора, включително деца. Стълбищните площадки са обвити в лютив дим, а температурата е като в пещ. Затова на място е докарана вишка, с която започва спасяване на хората. Евакуирани са 18 човека, седем от които са настанени във Военноморска болница. Състоянието на някои е много тежко. Сред тях има деца, едно е на 2 годинки. Гасенето продължава до зори, тъй като пламъците продължават да горят въпреки изливането на тонове вода.

Реклама


След справянето с огнената стихия започва разследване на трагедията. Първо е открито тялото на един загинал, а по-късно и на втори. Телата са обгорени до неузнаваемост и не е ясно дори дали са на мъже, или жени. Самоличността им ще се установява с ДНК експертизи. Разрушенията са толкова сериозни, че стените между апартаментите са излетели и целият етаж е като обща зала. В горните апартаменти също положението е като след ракетна атака. Притесненията са, че в отломките може да има и тела на още загинали.


Бързо е отхвърлена версията за взрив на газова бутилка и се подозира умишлено поставяне на взривно устройство. Основен заподозрян става 66-годишният бивш военен и полицай Веселин Димитров. Той работи в системата на МВР до 1995 година, когато е дисциплинарно уволнен за корупция. В апартамента живеел с жена, но в отношенията им настъпва дълбок разрив. Стига се до домашно насилие и съдът постановява ограничителна заповед. Затова Димитров започва да изнася багажа си. Според комшиите това продължава през нощта и го виждат да товари багаж до 3 след полунощ, само час преди бомбата да гръмне. След взрива не е ясна съдбата на мъжа. Той е обявен за национално издирване. Разследващите подозират, че едното овъглено тяло може да е негово.


Само преди няколко дни Веселин Димитров разказва пред варненски сайт за проблемите, които има в семейството си.
"Научавам, че докато съм бил в командировка в Украйна, тя с един съсед е имала любовна авантюра. Той се занимавал с разпространение на някои бели робини, прибирал момичета за чужбина, може би и спрямо нея е имал намерения. След това разбрах и за някакъв шофьор. С полицай пък спала във вилно селище на Златни пясъци. Показаха ми го. С кръстника си даже имала връзка години наред. От нейна позната научавам, че искала да стигне сто бройки, за да се докаже като жена. Споделяла с нейна колежка, че се чуди как е възможно една жена да живее с един мъж 20 години."
Разтърсващата история е на анонимен 66-годишен мъж, който живее в жилището на жена си именно в бл. 302. Авторът на материала в информационния сайт "Варна 24" Пламена Николова разкри, че именно Веселин Димитров я потърсил, за да разкаже драматичната си история. Тя предава още от неговите думи:
"Разбрах, че планът е бил да бъда омърсен, колегите да знаят, че съм лош човек, за да се съберат с бившия си съпруг. Това, което съм знаел за него, беше по нейни думи, че я е биел, тормозел, изнасилвал...
Очевидно всичко е било с цел да бъда изгонен от жилището, защото вече съм непотребен. Аз не изпитвам съжаление към себе си. Не е бил лек животът ми. Но черната неблагодарност, това може да се случи и на друг. Признавам си и днес, макар че ме е срам, още обичам тази жена. От това боли още повече. Но има огромна доза съжаление.
Съседи от взривения блок разказаха пред "България Днес", че след ограничителната заповед Веселин Димитров казал, че ще се самоубие, но ще стане "много лошо" и жена му няма да разполага с апартамента.
Хората в блока се притесняват, че след задължителното обследване за конструктивни нарушения е възможно част от етажите да бъдат обявени за негодни за живеене и да бъдат разрушени. Така те ще останат на улицата.

Търсят още загинали

До 52 градуса по Целзий се е покачила температурата във входа непосредствено след адския взрив. Въпреки че до момента са намерени останки от двама загинали, комшиите се опасяват, че те може да са повече.


Разрушенията са толкова големи, че екипите трудно влизат в апартаментите. На практика домовете на тези над взривения 4-и етаж не съществуват. Излетели са им терасите, както и панелите между апартаментите. Това разказа пред "България Днес" жена, която живее на 5-ия етаж в съседния вход. Там извадили страхотен късмет, защото са на калкан с опожарения вход и взривната вълна не е помела жилищата, а на някои етажи има само счупени прозорци.
"Беше между три и четири часа, когато се събудих от адски трясък. Блокът се клатеше и реших, че е земетресение. С дъщеря ми излязохме на балкона и видяхме, че съседният вход гори. Пламъци имаше и долу, явно от паднали дограми и мебели", разказа пред вестника комшийката Мария.
На мястото пристигнали пет пожарни, които започнали да обливат с вода пламъците. После отишли да заредят резервоарите, но пламъците продължавали да бушуват. Паралелно с вишка протекло извеждането на хората от горните етажи. Освен че стълбището било силно задимено, огнеборците казали, че температурата в коридора е достигнала до 52 градуса и няма как хората да преминат без защитно облекло.
Въпреки че самоличността на двамата загинали ще става ясна с ДНК експертизи, според комшиите едната загинала е Мариана, която работела като продавачка в квартала. Младата жена спяла в съседен на взривения апартамент и панелите се сринали върху нея. Съседите смятат, че в руините може да има още един труп на човек, който е в неизвестност. Все пак се надяват просто тази вечер да не се е прибрал да спи вкъщи.
Съседката казва, че познавала слабо семейството, където стана взривът. Те направили мащабен ремонт и в тях станало "много хубаво". Виждала сина на жената от първия й брак, който "работи по корабите". Комшийката продава своя апартамент, но не била чула опожареният също да е сложен на тезгяха, каквато информация се появи. В махалата се говори усилено, че бившият полицай и жена му са имали наскоро бракоразводно дело и той получил 10 дни да се изнесе, защото апартаментът се води на родителите на жена му. Всъщност вероятно става въпрос за делото за защита от домашно насилие.

Реклама

Взривена "Жигула" евакуира малчугани

Тротилова шашка взриви спряна от движение "Жигула". Опасният инцидент стана вчера в имота на 51-годишен мъж във Ветово и заради него бе извършена евакуация на детската градина, училището и общинската администрация.


Взривът е станал на около 200 метра от сградата на общината и веднага след това районът е бил отцепен. При мощния гърмеж е пострадал собственикът на колата, който е откаран в русенската болница за оказване на медицинска помощ.


Пострадалият е настанен в отделението по неврохирургия с комоцио. Няма опасност за живота му. Мъжът е инженер и работата му в меднообогатителния комбинат в Сеново е била свързана с тротил.

Астроложката Йорданка Игнатова:

Подпалвачът е мъртъв!

Взривът е за отмъщение, най-вероятно и жена му е починала

Деянието е подготвяно предварително с цел отмъщение. Аз виждам и неговата смърт - тази на подпалвача.
Това сподели пред "България Днес" топастроложката Йорданка Игнатова. Известната познавачка на събития от криминалния свят и тяхното разплитане разгада пред медията ни защо бившият служител на МВР е взривил жилището в морската столица и как тежката депресия го е довела до фаталното решение, което отнело и неговия живот вероятно.


За целта Игнатова използва силата на т.нар. хорарна астрология. "Асцендентът на картата е в началните градуси, което потвърждава, че тепърва ще започнат разследвания за случилото се, или по-точно нещата са в начален етап", започва с разсъжденията астроложката.
Този, който е взривил или причинил взрива - продължава Игнатова, е представен от 7-и дом (картата е разделена на 12 части, които наричам домове), където е знакът Скорпион. Плутон, Сатурн, Слънцето и Меркурий са там, като Плутон и Сатурн са в точен съвпад. Това потвърждава, че палежът е станал преднамерено с взривни вещества.
"Планетата Венера е единствена във въздушните знаци, която в астрологията се нарича СЕК и е от особено значение - нарушени са любовните отношения на човека, който е подпалил взривните вещества. Венера управлява освен него пети дом (любовта), но и седми - партньорски взаимоотношения. А в негов седми дом се намира планетата Уран, която говори за разтрогване на тези взаимоотношения.
От друга страна, Луната, която е в пети дом на жената, е в опозиция на Венера. Жената слага край на взаимоотношенията, защото Луната управлява неин четвърти дом - края на нещата, и е в аспект опозиция.
Поради това, че те не са имали сключен брак, разглеждаме и негов 11-и дом. Жената вероятно е загинала в експлозията. Преди това тя е подала в полицията оплакване (Меркурий управлява нейни втори, трети и шести дом, но се намира в 10-и) за насилие и ограничителна заповед - Меркурий е в разходящ аспект със Сатурн и Плутон.
В негов шести дом са знаците Овен и Риби - бивш военен и служител на МВР. Така че се потвърждава кой е извършил палежа, ако може така да се каже. Извършителят е бивш военен и полицай, който трябва да напусне дома, където живее (Плутон в съвпад със Сатурн и разходящ аспект с Меркурий).
Изпада в силна депресия - планетата Нептун в сходящ аспект с Марс, който е управител на прихванатия 6-и дом и втори управител на Скорпиона - самия подпалвач. Поради това, че планетата, управляваща осми дом на подпалвача, е в разходящ аспект с две планети Сатурн и Плутон, то жертвите са две, а може би и жената собственик на апартамента. А участието на Плутон показва взривно вещество.

Реклама
Реклама
Реклама