Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8085566 www.bgdnes.bg

Ставри Калинов се направи на маймуна

Изобрази Каракачанов като светец 

Живея сред диваци, тъжен е художникът 

Едноока маймуна с официален костюм и свиреща на китара под жаркото слънце.
Такъв фотоколаж си направи колоритният художник и скулптор Ставри Калинов. Шеговитата творба подписва като "Калнов" и засилва самоиронията към себе си.
"Живея на място, което е пълно с диваци. Ето, миналата година два пъти ме обираха и крадците не ги намериха. Никой не ме търси от полицията да ми каже какво се случва. Диваци ме обират, в диващина живея", коментира пред "България Днес" Калинов.


Той загатна, че през новата година подготвя множество проекти, но не иска да говори за тях, а предпочита да се похвали с конкретни резултати. Изтъкна, че е добре със здравето и това е най-важното за него.
Но нямаше как да прикрие творба, която определено грабна вниманието на приятелите му. Калинов изобрази вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов като... светец. На картината политикът е със съмнително издължени крака, огромен корем и ореол около главата му. Калинов предпочита да не коментира творбите си, а оставя хората да им се наслаждават.


"Нищо не става от нашата държава! Не от управници като Бойко Борисов и Тодор Живков, а самата държавност", сърдит е творецът.
И има причина за недоволството му. За по-малко от половин година художникът преживя два обира, но от крадците няма и следа.
Последното посегателство през юни м.г. беше изключително нагло, тъй като посред бял ден крадецът отмъква фрагмент от женска скулптура, която се намира в столичната галерия на Калинов. Културното място е пълно с камери, които записват всяко действие, но това по никакъв начин не респектира обирджията.
По-рано през годината неизвестни злодеи отмъкнаха статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове от ателието му в столичния квартал Кремиковци. Веднага след кражбата Калинов обяви, че се съмнява, че душманите му ще бъдат открити. И така и се получи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама