Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8091692 www.bgdnes.bg

Гледаме "Паразит" на „София филм фест“ през март

С шест номинации за „Оскар“

Носителят и на "Златна палма" създаде прецедент в историята на киното

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в които чуждоезични творби са включвани сред номинациите за най-добър филм.
През 2020 година дойде ред на корейския режисьор Понг Джун Хо с "Паразит" да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за "Оскар". Американската киноакадемия го спомена в новата си категория "международен филм", но отдаде заслуженото и на усета за драматургична изобретателност, както и на изключителното майсторство, с които Понг Джун Хо води персонажите в този провокативен разказ, социалната сатира, посветена на огромната пропаст между богатите и бедните.
Бяха признати и постиженията и на художниците и екипа по монтажа на филма. Шестте номинации, включително и тази за най-добър филм, поставят "Паразит" в безспорно силната конкуренция на изключителни творби, създадени през 2019 година, като "Жокера" на Тод Филипс, "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, "Брачна история" на Ноа Баумбах, "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино. Режисьорът на "Паразит" Пон Джун Хо сподели, че е бил изненадан и същевременно много радостен, когато филмът му е получил шест номинации за наградите "Оскар" - историческо постижение за южнокорейската киноиндустрия и знак, че езикът вече не е бариера пред глобалния успех.
"Всеки път, когато оповестяваха новите номинации, беше вълнуващо, тъй като наистина не го очаквахме", каза Пон Джун Хо в интервю от Калифорния.


Режисьорът и преди е обсъждал предизвикателствата пред международните филми, които трябва да преодоляват езикови бариери. Според него номинациите за "Оскар" за "Паразит" свидетелстват за падането на тези бариери. "Можем да кажем, че благодарение на интернет, социалните медии и стрийминг платформите езиковите бариери вече не представляват проблем за обществото и вероятно "Паразит" се възползва от тази глобална тенденция", допълни Пон Джун Хо. „Паразит" е седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо, който в последните 14 години представя в Кан още три свои творби. Най-новата история, сътворена от неуморното въображение на 50-годишния режисьор, вече получи "Златен глобус" за чуждоезичен филм, както и четири номинации за наградите БАФТА на Британската киноакадемия - за най-добри филм, режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм. В очакване на раздаването на златните статуетки на 9 февруари 2020 ще напомним, че "Паразит" на Понг Джун Хо ще бъде специален акцент в програмата на "София филм фест" през март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама