Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/8091735 www.bgdnes.bg

ТАКОС С ПИЛЕШКО

Необходими продукти

250-300 г пилешко филе
готови питки
консерва червен боб
1 средно голяма глава червен лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
люта чушка
бейби царевица от консерва
1 малка тиквичка
зелена салата
3-4 супени лъжици олио или зехтин
сол, черен пипер, люто къри (по желание).
За приготвянето на чеснов сос:
50 мл прясно мляко
100 мл олио
щипка лимонена киселина
2 скилидки чесън
щипка черен пипер
1/2 чаена лъжичка сол
4-5 супени лъжици гъсто кисело мляко

Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото месо на хапки, поръсете го с черен пипер, 1/2 чаена лъжичка люто къри (може и със сладко) и 1 супена лъжица олио или зехтин. Оставете го да се овкусява, докато подготвите останалите продукти. Обелете и нарежете лука на полумесци. Сладките чушки нарежете на кубчета, а лютата на шайби. Тиквичката се реже на малки кубчета. Четири или пет от бейби царевичките също се режат на парченца около 1.5-2 см. Бобът от консервата се измива добре и се оставя да се отцеди. Загрейте добре тиган с незалепващо покритие и сложете овкусеното пилешко месо да се запече до златисто от всички страни. Докато то се запича, вие си пригответе чесновия сос. В чашата на пасатора сложете щипка лимонена киселина, 1/2 чаена лъжичка (може и по-малко) сол, обелените 2 скилидки чесън, голяма щипка прясно смлян черен пипер, прясното мляко и олиото. Пасирайте за 20 секунди. Ще получите много гъст майонезен сос, към който добавете киселото мляко и разбъркайте добре на ръка. Не забравяйте да разбърквате и месото, което е на котлона. Когато месото е готово, извадете го в чиния. В същия тиган сложете не повече от 3 супени лъжици мазнина и загрейте добре. Първо сложете тиквичките и щом се зачервят, добавете половината от нарязания лук, половината на лютата чушка и сладките чушки. Запържете на силен огън за кратко - 2-3 минути, и добавете сол на вкус (1/3 чаена лъжичка). Отместете от котлона и добавете отцедения червен боб, пилешкото и нарязаните царевички. Разбъркайте добре. Затоплете питките за вашите такос с пилешко на сух тиган. Всяка питка намажете с 1-2 супени лъжици от соса, сложете лист зелена салата, която предварително сте измили и отцедили, и напълнете с няколко лъжици от пилешкото със зеленчуците. Добавете и от оставените ивички лук и люта чушка. Поднесете веднага.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама