Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/8092233 www.bgdnes.bg

На 4 г. Благовест Сендов вече може да дели (Видео)

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор

Иво АНГЕЛОВ

На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов.
За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера, където той се радваше на световна популярност.
Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград, в заможно многодетно семейство - има трима братя и две сестри, от които Благовест е вторият по възраст. Баща му Христо Сендов е преуспяващ търговец, а майка му Марушка Сендова е възпитаник на Американския колеж в Самоков. Бившият парламентарен шеф завършва висше образование по специалност "Математика" в Софийския университет през 1956 г. Специализира по числени методи в Московския университет "Ломоносов" (1960 - 1961) и изчислителна математика в Лондон (1968).
Благодарение на изключителните си качества и упорит труд Благовест Сендов успява да постигне нещо невиждано - само за 15 години изминава трудния път от асистент, доцент (1963), професор (1968), декан на Математическия факултет (1970-1973) до ректор (1973-1979) на Софийския университет.
През годините придобива необходимите научни степени "кандидат на науките", познато днес като "доктор" (1964) и доктор на математическите науки (1967). В онези години Сендов се окичва с признанията, че е най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор.
Всички научни успехи са заложени още от детските му години. Едва на 4 години Благовест може да събира и дели, а малко по-късно и да умножава. Приживе казва, че една от най-големите му драми е, когато в 4-ти клас учителката преподава за отрицателните числа и не може да ги осмисли и да разбере за какво служат.
Популярността на Сендов расте с образователния експеримент на тогавашната Проблемна група по образованието (ПГО), наричан разговорно "Сендовска система", който инициира, докато е ректор на Софийския университет.
ПГО предлага образователна система, въведена експериментално в 30 училища след решение на пленум по образованието през 1979 г. Това са нови методи на обучение, както и с промяна в учебното съдържание по класове. Учебниците са големи и илюстрирани от незабравимия художник карикатурист Доньо Донев. Част от изучаваните предмети от масовата образователна система са обединени, например в началния курс предметът "Природа" обединява изучаването на биология, химия, физика и география, а "Чета, пиша, смятам" - математика, български език и литература. От 5-и клас се учи програмиране, като за целта се използва популярният за образователни нужди език "Лого" (преведен на български и е популярен през 80-те и началото на 90-те години, използва се предимно за графични изображения). Обучението се провежда целодневно. До шести клас учениците не са писмено оценявани. В някои училища ученици започват обучение на 6-годишна възраст.
Новаторският образователен процес е замислен с цел демократизация на обучението, което да преминава с лекота под формата на игра и забавление. Въпреки това проектът среща неодобрение, най-вече от страна на родители и в интелектуалните среди, а заради включените произведения на Джани Родари е наречен "прозападен" и Съюзът на българските писатели организира подписка против проекта.
Сендов се кандидатира за президент на изборите през 1992 г. с подгласник Огнян Сапарев. Участието му не се радва на голям успех и получава едва 2,24% от гласовете. През годините два пъти е посланик - първо в Япония от 2004 до 2009 г., а след това и във Филипините (20 април 2006 - 19 септември 2014).
Автор е на повече от 200 научни публикации, 30 учебника, 7 монографии в математически и близки области като теорията на апроксимациите (математически термин, с който се означава замяната на едни математически обекти с други, по-прости), компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и др.
Със съпругата си Анна имат син, който носи името на баща си. Още от малък наследникът се влече от информатика и в това няма нищо случайно - кръстник на Благовест-младши е синът на изобретателя на компютъра Джон Атанасов.
"България Днес" изказва съболезнования на близките на Благовест Сендов!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама