Психоложката Лилия Стефанова: Младите се депресират по-често

Приятел
Автор: Виктория Стоянова

Психоложката Лилия Стефанова: Младите се депресират по-често

Реалните новогодишни обещания могат да се спазят

КОЯ Е ТЯ

Лилия Стефанова е родена на 22 август 1990 г. в София. Тя е магистър по психология от Нов български университет. Тази професия винаги й е харесвала, затова решава да преследва и осъществи мечтата си. Преди това завършва бакалавър "Национална сигурност". Работила е и като психолог на националния отбор по футбол. Според английски учени именно днес е най-депресиращият ден в годината заради поредица от събития, свързани с отминалите празници.

- Лили, говори се, че днес, 21 януари, е най-черният и депресиращ ден в годината. Има ли такова нещо и как да го преодолеем?
- Разбрах, че има нещо такова. Причината да се смята за най-депресиращ е, че празниците са останали някъде далеч, финансите са силно разклатени, а човек е потънал в работното си всекидневие, което го кара да се чувства неоптимално добре. Винаги казвам, че всичко е в мислите ни. Те са най-силното нещо, важно е да има мисъл-форма. Ако си мислим за съответната дата, без значение дали е днес или друг ден, че ще бъде много гадна, тя ще бъде гадна и никакви други фактори няма да окажат влияние. Единствено и само нашата мисъл ще я направи такава. Затова начинът за справяне с това е да сме на противоположната призма и мисъл: "Днес ще бъде най-прекрасният ден в моя живот", и когато се събудим с тази мисъл, ние ще се опитаме да направим деня прекрасен.
- В края на януари сме, месец, който за всички е тежък чисто финансово, психически изпадаме в черни дупки и нямаме настроение. С какво най-често са обвързани депресиите след Нова година?
- Основната причина за депресивните състояния са големите очаквания, които хората имат сами към себе си. Например да започнат да тренират, да се хранят здравословно, да минат на диета. Това са едни много строги стандарти, които в повечето случаи не могат да бъдат покрити. Точно заради това, че са неизпълними тези желания и очаквания, кара хората да са много тревожни и депресирани. Другата причина е свързана с финансите, около празниците настъпва един финансов дисбаланс, което не е малко, за да се почувства човек зле. Поставени по-правилния и реален начин, дадените новогодишни обещания могат да се покрият до 30%. Важно е човек да си зададе въпроса: "Как да го изпълня?", и да си постави малки стъпки, които да го отведат до целта. Всъщност точно това води до срив и неизпълнение на желанията.
- Кои хора са най-често засегнати от депресивни състояние?
- Депресиите са типични за хората в не много зряла възраст, между 20 и 30 години. Изключваме групата на пенсионерите, при които депресията е обусловена от други неща. Младите хора са най-уязвими.
- Има наблюдения, че все по-млади хора са психически нестабилни, смущават се, изпадат в тежки емоционални състояния. Така ли е?
- Да, според мен е така. Причините са няколко: първо се смята, че психиката укрепва след 25-годишна възраст, дотогава имаме един некатегоричен Хората много лесно се влияят от катаклизми, битовизми. Другата причина е заобикалящата среда, живеем в свят с високи цени, стандарти, трудност за изкарване на добри финанси и това естествено води до депресия на младите хора. Важен фактор е и ролята на социалните мрежи, които постоянно налагат едни високи стандарти, които са трудно изпълними.
- Как можем да се справим с изпадането в черни дупки?
- Основното нещо е да си зададем въпроса: "Какво ни кара да се чувстваме така". Защото често пъти се чувстваме депресирани, но не знаем каква е причината. Не се опитваме да изведем мисълта, която води към това чувство. Ако опитаме да я намерим и анализираме, потърсим доказателство, че тя е истина, тогава можем да опитаме да я променим, да изглежда различна. Например ако мисълта е "Аз не ставам за нищо", тогава трябва да потърсим доказателства, че това наистина е така и дали въобще има, защото често пъти няма доказателства за нещо, което ни демотивира. В повечето случаи това е една изкривена мисъл, която е загнездена в нас и ни действа отрицателно. Другите неща, на които трябва да обърнем внимание, е да отделяме време за себе си, да спим пълноценно, да хапваме храни, богати на витамини и минерали. Храненето е много отговорно за нашето психическо състояние. Строгите диети могат да доведат до тотален дисбаланс, безсъния, тежки състояния. Пълноценно хранене значи в менюто да присъства всеки един хранителен елемент - въглехидрати, белтъци, витамини, минерали. Трябва да има зеленчуци, ядки, плодове, храни с омега мазнини.
- С годините българите по-малко или повече влизат в подобни състояния?
- За жалост, влизат все повече в такива състояния. У нас психичното здраве остана някаква стигма, тема табу, за която не се говори. Хората живеят с убеждението, че психолозите и всякакви други подкрепящи професии и хора са за луди, което абсолютно не е така. Трябва да спомена, защото е важно, че депресията е болест като всяка друга и не е за подценяване. От нея се умира. Все повече хора страдат от нея и лесно се разболяват, защото не си обръщат внимание. Едно е депресията да се хване в началото и да се работи, друго е, когато тя е излязла от контрол, има мисли за самоубийство и т.н. Тогава депресията е по-трудна за лечение, отнема повече време.
- Според вижданията ви хора с какви професии най-често идват при вас за лечение?
- Смея да кажа, че идват много интелигентни хора, надскочили средния праг на социални придобивки. Те са най-масовите клиенти, имат бизнеси, нямат достатъчно време да почиват, имат куп отговорности и цялото това напрежение прераства в симптом. Има и друг контингент от млади хора, поради периода, който преживяват, изпадат в такива катаклизми.
- Колко време е необходимо за излекуването на една депресия в лека и тежка форма?
- Този вид терапия, с който аз се занимавам, е краткосрочна. При нея в рамките на 5 до 15 консултации би следвало човекът да успее да се върне към предишното си функциониране. Ако търсим дълбоко излекуване, то се изразява в месеци лечение.
- Преподавате в Софийския университет. Какви са наблюденията ви за студентите, имат ли интерес към психологията? Как ви приемат?
- Да, главен асистент съм във Философския факултет, преподавам на магистри психолози. Това е една от най-желаните професии, има голям поток от хора. Жените са по-заинтересованите от психологията, дори когато бях студент, бяхме основно дами. Приемат ме много добре, дори преди да се запозная с тях, мислят, че и аз съм студент, което е в мой плюс само. По този начин се доближавам повече до тях, не се притесняват да ми задават всякакви въпроси и за мен това е пътят към усъвършенстването. За мен студентите са важни, защото не спирам да се уча от тях. Смятам, че нашата професия няма научаване, тя е четене и разбиране цял живот, защото постоянно се правят нови открития в областта.
- Имате собствена рубрика при Слави. Как се чувствате под светлините на прожекторите при него, предразполага ли Трифонов към работа?
- Скоро не сме снимали нищо, надявам се скоро да се покажат нови и интересни неща като информация. Чувствам се много добре, защото харесвам телевизията, доставя ми удоволствие да говоря пред публика, за мен е прекрасна възможност. Слави е много вербален и интелигентен, предразполага към работа и разговори.

Дядо Добри залавя крадец в църквата. Догонва го по улиците в селото

Дядо Добри залавя крадец в църквата. Догонва го по улиците в селото

Неразказвана история Никога повече няма да припари, казва светецът от Байлово Дядо Добри сам залавя крадец, влязъл да обира църквата в Байлово! Благочестивият старец догонва младия апаш по улиците в селото, хваща го за ухото и го връща в Божия храм. На другия ден казва на съседа си Никола Войнов, че "този младеж е дошъл да краде от църквата

Масово мият улици в София

Масово мият улици в София

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Основни критерии при избор на детско столче за лек автомобил

Основни критерии при избор на детско столче за лек автомобил

Детското столче е сред първите покупки, която всяко семейство с малки деца трябва да направи. Предлагането им обаче е толкова голямо, че един доста голям процент от мамите и татковците споделят, че се чувстват притеснени дали ще успеят да открият точното столче за своето дете. Ако и вие изпитвате подобни безпокойства, от Kidso

Топастроложката Йорданка Игнатова: Минимална е опасността от коронавирус у нас

Топастроложката Йорданка Игнатова: Минимална е опасността от коронавирус у нас

До края на март ще има ваксина срещу смъртоносната болест "Минимална е опасността от коронавирус за българите. Не е изключено да има индивидуални случаи на заболели, особено за тези, които живеят и пътуват до страни, засегнати от болестта. Ако такива хора се върнат в България, то те веднага ще бъдат проверявани

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Диляна Попова чисто гола!

Диляна Попова чисто гола!

Романтика по време на война  Красавицата показва прелести във филма за Буров  Диляна Попова ще си покаже всичко без свян в новия филм за Буров! Лентата, която тръгва по кината след две седмици, се казва "Останалото е пепел". И преди да продължим напред, както казва Кобрата, нека си припомним едни думи на същата Диляна отпреди няколко години:

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Ето я жената на Божков като млада

Ето я жената на Божков като млада

Вижте 17-годишната Елена Динева Тъстът на избягалия бизнесмен ген. Любомир Динев: Не знам защо обвиняват дъщеря ми! Ето я жената на Васил Божков като млада! "България Днес" откри непубликувани снимки на Елена Динева от буйната й младост. На кадрите тя е 17-годишна. Нейни близки от младите й години я разпознават

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Касапин кастрира приятел под упойка за свине Кастрирани и транжирани са жертвите на изверги Двама българи измъчват с отвертки проститутки в Гърция. Една от тях е пребита с чук. Братя, които дори са непълнолетни, пък тероризирали младеж в Испания. Те ползвали клещи. Разследващите в двете държави издирват още жертви на извергите

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Ванга вещае чудеса утре

Ванга вещае чудеса утре

Ванга предрекла пред Сергей Кастарной На 22.02.2020 г. в 22:02 часа България ще получи защита от извънземен разум, казала още пророчицата "В дните 22 февруари в 22:02 часа и на 22 декември 2020 г. ще се случат чудеса. В един от тези дни ще има слънчево затъмнение, много мощно - може да стане от взрив до голямо наводнение

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна

Най-коментирани

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Четирима са били задържани и отведени в Първо районно управление заради нападението над 14-годишно момче в автобус в София, съобщи Би Ти Ви. Днес следобед момчето, което беше съблечено голо до кръста в столичния градски транспорт, защото е с блуза на ЦСКА, а пътници и шофьор наблюдаваха безучастно.е било привикано тук в Първо районно управление

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Гадже подари джип на Бориса

Гадже подари джип на Бориса

За Свети Валентин  Тютюнджиева продължава  да крие мъжа си Джип от гаджето си получи Бориса Тютюнджиева. Мъжът до сексапилната моделка подари на брюнетката лъскаво и скъпарско возило за Деня на влюбените. Джипът е чисто нов и цената му е няколкостотин хиляди лева. Тузарската кола е паркирана пред дома на Бориса в навечерието на Св. Валентин

Чудо в Поморийския манастир

Чудо в Поморийския манастир

Момиче проговори и се излекува от детски паралич Невиждано чудо се случва в Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец". Момиче проговаря, излекува детски паралич, а след години се омъжва и има четири деца. Преди повече от година Дарина Костадинова от Поморие се заговаря с продавачка на зеленчуци в морския град

Шест кинта на ден за Босия

Шест кинта на ден за Босия

Поетът бори грип с кислородна вода Пенсията ми е 186 лв., това е половината от прага на бедността, казва дисидентът "Пенсията ми е 186 лева. Тоест - наполовина от прага на бедността, който е 361 лв. Това означава, че оцелявам с 6 лв. на ден. Стигат ми. И нека се знае, че не могат да ме уплашат." Това сподели пред "България Днес" Николай

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Въпреки изживения стрес, нападнатото 14-годишно момче, което беше ударено и съблечено в автобус 404 в столицата, е участвало в националното първенство по самбо и е спечелило сребърен медал. Това обяви директорът на спортното училище, в което учи детето Борис Борисов, предаде БНТ. Продължава издирването на нападателите на 14-годишното момче,

Пищящи фенки преследват Наум Шопов (Видео)

Пищящи фенки преследват Наум Шопов (Видео)

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Първи случай на коронавирус в Гърция

Първи случай на коронавирус в Гърция

Първи случай на заразен с коронавирус е регистриран в Гърция, съобщи Ройтерс. Информацията е потвърдил гръцкият министър на здравеопазването Сотирис Циодрас. Положителен резултат е дал тест на 38-годишна жена, която е пътувала до Северна Италия, предава Би Ти Ви. Тя е в добро състояние и е под наблюдението на лекарски екип в Солун

Масово мият улици в София

Масово мият улици в София

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Гласът на Скрудж - щедър за ЧРД

Гласът на Скрудж - щедър за ЧРД

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да

Нов футболист за Зоуи

Нов футболист за Зоуи

Моделката Зоуи Кристофали определено има слабост към футболистите. Преди около десет дни тя бе спипана на романтичен обяд със звездата на "Милан" Тео Ернандес. Но явно всичко между тях е било само флирт. Няма как иначе да си обясним факта, че в момента татуираната моделка почива с друг футболист. Тя се радва на компанията на Ибрахима Мбайе от

Ивайло Захариев обсъжда проекти на припек

Ивайло Захариев обсъжда проекти на припек

Със своя колежка и приятелка пие кафе на припек артистът Ивайло Захариев, видя "България днес". Според източници на вестника русата красавица се казва Русана Кателиева и е организатор и продуцент на редица родни сериали. Вероятно срещата между двамата е за работни ангажименти. За да обсъдят проектите си, те седнаха в заведение на бул

Фризьорът на Николета избяга от Милано

Фризьорът на Николета избяга от Милано

Фризьорът на родните звезди Венелин Кондаков избяга от Милано! Причината е коронавирусът, който в последните дни достигна и до Италия. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето. Столица на първата е именно Милано. Цяла северна Италия е поставена под карантина. Кондаков, който у нас е известен като фризьорът на Николета

DJ Мартен с опасни татуси

DJ Мартен с опасни татуси

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Кубрат Пулев: Властите на САЩ не уточниха какъв е проблемът с визата

Кубрат Пулев: Властите на САЩ не уточниха какъв е проблемът с визата

Боксьорът Кубрат Пулев се включи на живо в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Кобрата разкри, че не е бил допуснат да влезе в САЩ заради проблем с визата, който и местните власти не успели да уточнят. Претендентът за световната титла в тежката категория отрече да е имало скандал и сподели, че е въпрос на време да получи нужните документи

Въпроси и отговори относно новия коронавирус (Графики)

Въпроси и отговори относно новия коронавирус (Графики)

От Министерството на здравеопазването разпространиха въпроси и отговори относно новия коронавирус от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. На сайта на Министерството на здравеопазването ТУК може да следите всичко ново за коронавируса. 1. Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov