Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8096447 www.bgdnes.bg

Божидар Краев остава в "Жил Висенте"

За възможността да остане да играе за "Жил Висенте" в португалската първа лига се бори родният футболен национал Божидар Краев. Това призна пред "България Днес" бащата на халфа Бойко.
Юношата на "Левски" премина през 2017 г. в датския "Мидтиланд", за който в следващите два сезона изигра 29 мача. От началото на настоящата кампания националът ни е на Иберийския полустров със статут на преотстъпен и вече отбеляза важни голове срещу грандовете на местната Висша лига "Спортинг" и "Порто". С попаденията си привлече вниманието на специалисти и фенове. Освен това играта му е на постоянно високо ниво и е много полезен за отбора си, коментират местни медии.

Роденият във Враца техничар се чувства отлично в португалското първенство и много му допада, споделил самият той с татко си в телефонни разговори. Затова и желанието му е да продължи развитието си именно там.

Реклама

"Боби си има талант, техника, в школата на "Левски", а по-късно и в мъжкия отбор израсна доста и натрупа опит и самочувствие - коментира Бойко Краев. - В Дания натрупа мускулна маса, защото там футболът е по-силов. Така вече има всичко необходимо да просперира в по-сериозно първенство, каквото е португалското.

С мен той директно не е споделял, че от "Жил Висенте" искат да го откупят и нямам информация какви са намеренията на "Мидтиланд". Но чета, че има възможност за трансфер, пишели го в датски вестници. Дано стане точно така, Боби би бил щастлив, както си намери мястото там."

До края на месеца, когато затваря зимният трансферен прозорец, развитие по темата за бъдещето на Краев не се очаква, тъй като срокът за преотстъпването му е до края на сезона и едва тогава може да се задейства опцията за откупуване. Според някои оценки стойността на българина на футболния пазар ще достигне два милиона евро. Друг е вариантът да бъде продаден за половината от споменатите пари, но да бъдат включени опции за доплащане при определени условия в зависимост от представянето на играча с екипа на новия си отбор. Това е честа практика в днешни дни и немалко договори съдържат именно такива клаузи.

Другата амбиция пред Божидар е да се наложи и в националния отбор, с който да играе на голямо първенство. След отказването от участие в състава на "лъвовете" от страна на Ивелин Попов дори се заговори за възможността именно Краев да го замени с капитанската лента. Въпросът така и ще остане нерешен до мача срещу тима на Унгария от плейофите за Евро2020. Още повече текат и разговори между селекционера Георги Дерменджиев и футболиста на руския "Ростов" за завръщането му. Предпоставка за това е дистанцирането на Йордан Лечков от ръководството на БФС, а именно той бе големият критик и на Попето.

"На Боби му е малко криво, че в националния не го използват повече, защото има какво да даде. Мисля, че е готов да се нагърби с повече отговорности и задачи, вече има опит, самочувствие и всичко, за да е лидер в състава. Дано му обърнат повече внимание. Той е готов да даде всичко от себе си за първия ни тим и му се иска да помогне за класирането на голям форум. Там би могъл най-добре да докаже способностите си", коментира баща му Бойко.

Реклама
Реклама
Реклама