Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8104485 www.bgdnes.bg

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година.

"Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Това е сума, в която не се включва покриването на стари задължения, ако не се обслужват задълженията към НАП и не се правят инвестиции в инфраструктура и трансфери. Това е абсолютен санитарен минимум."

Реклама

Това е и сумата, която Божков чрез своите фирми е налял в клуба през последната година. Всички те са под формата на спонсорски договори и дарения. Погасени са и 7,348 млн. от старите задължения. Само в последния месец са преведени около 2 млн. лв. за селекцията и дейностите на клуба.

Шефът на „Левски" заяви, че няма притеснения за финансирането в краткосрочен план.

"Клубът функционира абсолютно нормално - добави той. - Ние си работим по стратегията, която сме начертали и спортно-технически, и административно. Ако бъде взето друго решение, ще бъдем информирани и ще променяме цели и задачи. В момента клубът функционира абсолютно нормално, няма поводи за притеснение."

Колев допълни, че когато става дума за добруването на клуба, "синя" България се обединява.

"Всички се вълнуват какво ще стане, какво се е случило до момента, как "Левски" е стигнал до това състояние и какво се прави, за да се излезе от състоянието", каза той.

Феновете на "Левски" са в готовност за протести. Това е станало ясно на срещата им с Васил Божков, научи "България Днес". Дали ще ги има и под каква форма, зависи от срещата им с премиера Бойко Борисов. На нея "синята" общност ще бъде представлявана от четири организации на привържениците. От страна на НКП ще отидат Степан Хиндлиян и членът на управителния съвет Димитър Костадинов. Тръст "Синя България" ще е представен от председателя Даниел Стрезов. От "Ултрас Левски" също ще е шефът - Адриан Петров. Четвъртата организация ще е сдружение "Сини сърца" с представител Илия Христов.

Поведението на феновете зависи от резултатите от визитата при министър-председателя.

"Ще има среща с премиера и там ще се поставят въпроси от фенска страна, но и също така ще бъде информиран какво смята левскарската общност по въпроса - заяви шефът на НКП Степан Хиндлиян. - Факт е, че Васил Божков няколко пъти казва, че ако лицензите на лотариите бъдат отнети, то той няма да може да дава пари за "Левски". Въпросът е защо държавата решава да национализира частен бизнес, но това е различна тема. Аз лично в тези атаки смятам, че Валери Симеонов е инструмент на нещо, но на какво – не знам. Далеч съм от мисълта, че той не е използван да свършва работа. В петък има среща с премиера, от която се очакват резултати. В зависимост от тези резултати ще вземем мерки. Имаме много фракции, фенклубове, организации. Един може да протестира във фейсбук, друг може на улицата, трети пред блока вкъщи. Има настроения за протести, но под каква форма ще бъдат, е въпрос на време да видим."

Премиерът Бойко Борисов призова да не се намесва "Левски" в хазартните въпроси.

"Аз съм болен левскар - заяви той. - "Левски" го е имало преди мен, ще го има и след мен. Имало го е преди Божков, ще го има и след Божков. Не виждам къде в доклада е намесен "Левски". Той касае неплащането на данъци и такси за стотици милиони, ако е верен. Ще се видя с желаещите, защото така или иначе се виждам с всички. Къде има тук някъде футболен клуб "Левски"? Да, аз съм левскар, и то болен левскар. Но трябва ли когато дойде този доклад, по презумпция, защото мога да си помисля нещо, да го скрия?"

Реклама
Реклама
Реклама