Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8107990 www.bgdnes.bg

Ревизоро слага ред при боклуците

Екоминистърът затяга контрола по границите, легалният рециклиращ бизнес го подкрепя за мерките

За да не се превърне България в сметището на Европа, новият министър на околната среда и водите Емил Димитров обеща нова система, която да затегне мерките за внос на боклук. На среща с шефове на асоциации и на фирми от рециклиращата индустрия Ревизоро призна, че правилата за управление на отпадъци, които ЕС е създал и България трябва да следва, са ефективни, но прилагането им у нас не е добро.

Реклама


Една от новите мерки е отпадъци да могат да се внасят само през осем КПП-та, за да има завишен контрол. Пунктовете на сухопътните граници ще са Калотина, Гюешево, Капитан Андреево, Капитан Петко войвода и на пристанищата в Русе, Бургас и Варна.


След като минат през определените гранични пунктове или натоварят отпадъци на тях, камионите ще бъдат проследявани с джипиеси, за да е сигурно, че доставката отива на предварително заявената площадка.
"Ще имаме обратна информация къде какво се случва. Ще въведем и няколко кода за рискове на стоките, които ще бъдат под особено наблюдение. Целта е да затегнем контрола и да свием сивия сектор, без да затрудняваме цялата индустрия, в това число и легалните фирми. В противен случай ще спрем камиони на границата, които по никакъв начин не са проблемни", посочи екоминистърът.


Шефовете на рециклиращи компании подкрепят тези мерки и предлагат на Димитров още една - да се въведе видеонаблюдение на площадките, където се съхраняват и оползотворяват отпадъци.


Министърът и представители на бизнеса са се договорили да се ускори работата по Националната информационна система за отпадъци, за да може тя пълноценно да действа. Така също ще се създаде прозрачност в сектора, без да се затруднява работата на легалните компании.


Множество обяви в интернет за изкупуване на катализатори, филтри, отработени масла и други опасни отпадъци показват, че има голям сив сектор, останал необезпокояван от контролните органи, казват шефовете на фирми. Те предлагат на Емил Димитров екоминистерството да изготви списък с компании, които многократно са преминали проверки на контролните органи, без да са открити нарушения или е имало незначителни несъответствия.

Имената на фирмите ще са публични и ще могат да се използват от митниците и други контролни органи при оценка на риска за проверка на фирмите. Така ресурсът на контролните органи ще се насочи към проверки на сивия сектор.


При затягането на мерките за вноса и преработката на отпадъци ще действаме много бързо, обещава екоминистърът. Другата седмица той ще има нова среща с бранша за доуточнения на нормативните текстове. Веднага след това ще внесе при премиера Бойко Борисов окончателните предложения.

Реклама
Реклама
Реклама