Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8114131 www.bgdnes.bg

Теодора Титова: Мечтая за книга и кулинарно предаване

Теодора Титова е създател и администратор на най-голямата българска кулинарна група във фейбук "Домашни вкуснотии". От 2012 г. насам тя ежедневно публикува в нея вдъхновение от кухнята. В групата има близо 300 хил. участници. Теди има и собствен кулинарен блог, в който описва любимите си рецепти. Инженер по образование, кулинар по призвание, Теодора менажира групата с помощта на съпруга си Светослав.

Разочаровах се от образователната система

Фен съм на соленото

- Теодора, привет. Как започна страстта ви към кулинарията?


- Редовно ме питат: как започна всичко? Приготвянето на домашна храна за моето обично семейство е начинът да се откъсна от натовареното ежедневие. След тежък работен ден само приготвянето на нещо вкусно в кухнята ме разтоварва и само там успявам да се пренеса в един необятен свят, изпълнен с аромати и вкусове.

Реклама


- Помните ли първото ястие, което сте приготвили?
- Да, сигурно бях на 10 или 11 години. Взех един рецептурник от моята леля и реших да направя какаов крем. Всичко започна добре, докато не разбрах, че вместо захар сложих сол. На вид кремчето стана невероятно, но на вкус повече от ужасно. Грешката ми беше неволна, защото бурканите със сол и захар нямаха надпис, а местата им бяха разменени. Едва след като изсипах солта, видях, че е сол. Това е първият ми гаф и опит.


- Управлявате кулинарна група във фейсбук с близо 300 хиляди участници, най-голямата в социалната мрежа. Сложна ли е тази задача, кой ви помага и изобщо очаквахте ли кулинарната ви страст да стане толкова популярна?


- Това е по-сложна задача от готвенето и гледането на дете едновременно. Да си админ е изключително натоварваща задача, защото всеки един от тези близо 300 000 участници е човек, различен със своя нрав, характер. Всеки има своята гледна точка и я отстоява. Не е лесно, в тази нелека задача ми помага моят съпруг Светослав. Когато през 2012 година на 6 декември създадох "Домашни вкуснотии", не очаквах да достигне такава аудитория.


- С какво се занимавате извън кулинарията?
- По образование съм инженер по комуникационна техника и технологии. Около 2 години бях преподавател по специални предмети в една гимназия. За съжаление останах разочарована от системата на образованието и напуснах.


- Снимате всичко, което приготвяте. Как успявате да го опазите от гладни погледи?
- Понякога осъзнавам, че това е леко мъчение за близките ми. В началото постоянно ги предупреждавах, че в хладилника има торта, която трябва да стегне и да се снима, да не се пипа. Но вече се научиха и те ме питат дали това нещо е снимано, дали онова е снимано, може ли да се опитва вече. Много често, особено когато правя питка или хляб, къщата ухае прекрасно и снимам под напрежение. Около мен се навъртат близките ми, които, усетили аромата, идват да опитват

- Сладко или солено?
- Аз съм изключителен фен на соленото, солените рула и сосове са моята слабост. Ако е сладко, предпочитам сиропирани десерти, придружени с чаша кафе. Но като цяло винаги съм готова да опитам нещо ново и интересно.

Реклама


- Любима рецепта?
- Всяка една рецепта, която съм приготвила, ми е любима. Рецептите ми са лично изпитани и опитани, винаги влагам любов, когато готвя. Все едно една майка да каже кое дете обича повече, ами всяка една рецепта обичам!
- Има ли нещо, което не обичате да похапвате?
- Преди години сигурно е имало, но днес съм готова да опитам всеки деликатес.
- В последните години е изключително модерно да купуваме биохрани? Какво е мнението ви за тях? Доверявате ли се или не на надписите "органично", "еко", "натурално"?
- Както споменах, обичам да приготвям различни вкуснотии. Много често използвам био- и екопродукти. Знаете ли, аз винаги чета опаковката, описанието. Смятам, че всеки трябва да чете етикета на храната. Вярвам, че фирмите са коректни в изписването им. Така и трябва да бъде. Вярвам на написаното на етикета.


- Вие сте навсякъде в интернет - фейсбук, инстаграм, блог, видеоканал. Да очакваме ли книга?
- В тази насока имам две мечти, които се надявам някой ден да осъществя. Мечтая си за книга и кулинарно предаване. Зная, че е трудно. За постигането им трябва много работа и усилия, но вярвам, че и тук, в България, мечтите могат да се сбъднат и постигнат. Така че, ако някой повярва в мен и ми съдейства за осъществяването на тези две мечти, ще е чудесно.


- Със сигурност се сблъсквате с много човешки съдби, предвид че управлявате огромна социална група. Какво ви трогва най-много?


- Трогва ме, когато видя, че млади момичета предпочитат да сготвят за семейството си, вместо да купят готова храна. Трогва ме, когато видя, че някой сподели ястие по рецепта от сайта ми. Трогва ме, когато видя торта за рожден ден, вдъхновена от "Домашни вкуснотии". Добрата дума и отношение винаги ме трогват и вдъхновяват.


- Помогна ли ви фейсбук да намерите нови и истински приятели?

- Да, категорично!


- А към недоброжелателите как се отнасяте?
- С времето се научих да не се натъжавам от лошото им отношение. Свикнах да допускам до сърцето си добрите думи. Мисля, че това ми помогна да продължа. Ако човек отдава голямо значение на хейта, който се изсипва срещу него, то той губи желание за работа, губи вяра в доброто. Недоброжелатели винаги има и ще има, когато им отговарям, им пожелавам да се радват на живота, да бъдат по-усмихнати и добри.

Реклама
Реклама
Реклама