Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8117496 www.bgdnes.bg

Планетата плаче за Коби

Коби Брайънт е синоним на баскетбола. Неговите постижения надхвърлиха измеренията на един от най-популярните спортове. С непримирим дух и лежерна усмивка легендата на "Лос Анджелис Лейкърс" вдъхнови милиони из целия свят.

Житейската история на Брайънт приключи в неделя след катастрофа с хеликоптер. Сред жертвите е и неговата 13-годишна дъщеричка Джиана, както и още седем пътници.
Трагедията разтресе планетата Земя. Политици, актьори и легенди изказаха съболезнования. Думите са малко в подобен тежък момент, ала считаният за най-велик баскетболист на всички времена Майкъл Джордан обобщи колко голяма е загубата.

Реклама

"Обичах Коби. Беше като мой малък брат. Често приказвахме. Тези разговори ще ми липсват. Беше яростен съперник. Един от най-великите в тази игра. Съзидателна сила", написа Майкъл Джордан.
Още две величия бяха съкрушени от кончината на Брайънт, който си отиде от нашия свят едва на 41.
"Повечето хора помнят Коби като великолепен спортист, вдъхновил генерация баскетболисти - написа в туитър Карим Абдул-Джабар. - Но аз винаги ще го помня като мъж, който е много повече от един спортист."
Друг титан, носил екипа на "Лос Анджелис Лейкърс" Меджик Джонсън не спести похвали.
"Приятел, легенда, съпруг, баща, син и брат. Най-великият играч на "Лейкърс" на всички времена вече го няма. Трудно е да се приеме", написа Меджик Джонсън.
Цялата кариера на Коби Брайънт премина в тима на "езерняците". Той прекара 20 години с екипа на "Лос Анджелис Лейкърс". Гардът влезе директно в НБА веднага след гимназията и спечели пет титли в Лигата на извънземните. В своята кариера любимецът на феновете 18 пъти беше избиран за участие в Мача на звездите. 15 пъти попадна в Отбора на годината в НБА след края на сезона.
В своя последен мач на 13 април 2016-а страдащият от контузии в предишните няколко сезона Брайънт показва какво може. Той вкарва 60 точки за победата над "Юта" със 101:96 и отново влиза в историята като най-възрастния баскетболист, записал подобен актив - 37 години и 234 дни.

Враждата с Шакил

Враждата и партньорството между Коби Брайънт и Шакил О'Нийл до ден днешен са сред най-коментираните теми сред феновете на НБА. Те играят заедно между 1996-а и 2004-а. За този период печелят три пъти титлата в НБА.


Всичко започва от невероятното самочувствие на Коби. 18-годишният младок се държи много резервирано с всички в отбора. Това не се харесва на Шак, който на няколко пъти с типичните шеги поставя на място новобранеца. С годините конфликтът се задълбочава. Двамата дори не си говорят.
Историята приключва с дългоочаквания избор пред ръководството на клуба. Те предпочитат да задържат Брайънт, докато Шак отива в "Маями" след края на сезон 2003/2004. С течение на времето двамата забравят враждата.
"Загубих моята племенничка Джиджи и моят брат", написа О'Нийл след трагичния инцидент.

Житейска промяна

Кариерата на Коби Брайънт се разделя на два периода, твърди дългогодишният треньор на суперзвездата Фил Джексън. При първия от гарда струял егоизъм на игрището.

Неговата комуникация със съотборниците била на принципа "дай ми проклетата топка".
Брайънт се къпел с пълни шепи от блясъка на славата. Той не комуникирал със своите съотборници извън баскетболни теми.
Нещата се променят в последните години от неговата кариера. Коби става ментор на по-младите момчета и дори организира отборни вечери, докато "езерняците" гостуват в други градове.

Израства в Италия

Коби Брайънт израства в Италия заради своя баща - бившия баскетболист Джо. Таткото също играе в НБА, но в последните години от своята кариера заминава за Европа.


Още от малък любимият отбор на Брайънт е "Лейкърс". Неговият дядо изпраща касетки до Италия с мачове на "езерняците". Коби разказва как е тренирал футбол и в един момент е мечтаел дори да играе за "Милан"

Реклама
Реклама
Реклама