Големият актьор Славчо Пеев: Стоянка никога не мрънкаше

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Големият актьор Славчо Пеев: Стоянка никога не мрънкаше

Славчо Пеев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Играл съм с най-големите ни актьори

Кой е той
80-годишният Славчо Пеев е най-популярният актьор от Сатиричния театър "Ал. Константинов". Изключителни са превъплъщенията му в над 80 театрални и 100 тв роли, както и участията му в повече от 30 филма. От месец насам Славчо Пеев представя моноспектакъла си "Сатирични истории със Славчо Пеев" в Сатиричния театър при небивал успех. Идеята е на директора на театъра Калин Сърменов.

- Г-н Пеев, има огромен интерес към авторския ви спектакъл "Сатирични истории", как си го обяснявате?
- Това е спектакъл, който е смешен и тъжен и припомня на публиката за великите ни български артисти. В него свири на пиано Мартин Каров, а музиката е на един от най-скъпите ми приятели - Юри Ступел. И за близо час и половина разказвам случки от войнишките години до веселите и тъжни срещи с Георги Калоянчев, Константин Коцев, Никола Анастасов, Георги Парцалев и с най-скъпия ми Нейчо Попов. Разбира се, не пропускам великата Стоянка Мутафова, Ламбо, Станислав Стратиев и още, и още мили на сърцето ми хора. Иначе Калин Сърменов е "виновникът", директорът ни за този спектакъл. Сам си пиша текста, никой не ме цензурира. Освен това, на каквато и възраст да стане, на актьора все му се играе. Лакоми сме. Имам няколко основни истории в спектакъла - например идването ни в Сатиричния театър. Ние дойдохме от Добрич пет човека. Бяхме назначени веднага като завършихме. В сатиричните истории, които съм подбрал, има смешни, много смешни, но и тъжни. Ето една, с която започвам, но не се знае, може и да променя реда на моите случки. Това става в Никарагуа, имаше българи, които работеха там. Един самолет дойде да ни вземе. Той летеше на 150 метра над водата. Ние се чудехме какво става тук. Изпратихме нашия колега Митко Стефанов да пита пилотите какво става, къде сме. Той се връща и казва - тия са пияни. А от там трябваше да летим за Куба, давам пояснения (смее се). Интересните истории са много.
Иначе монологът ми започва с думите: "Аз съм бил и баскетболист, художник, театър-майстор, пиар на футболен отбор, директор на театър (дори на два), баща съм на две деца и дядо на четири внучета. Но винаги съм бил артист, който дори е играл на няколко континента", на фона на свирещия на пиано Мартин Каров.
- С Юри Ступел ви свързва приятелство от години?
- Да. О, как без него. Много скъп човек за мен, а за таланта му какво да говорим, голям, много голям.
- Да ви върна назад, как се появихте в Сатирата?
- Дойдох през 1967 г. от Толбухин, сега Добрич, а трябваше още 1964 г., но не ме пуснаха от тамошния театър. И в София Невена Коканова и Нейчо Попов ме посрещнаха страхотно. И после си обяснявах, че това е от възпитание, но големият си е голям където и да го бутнеш. Държаха много на нас, младите тогава. Как само си живеехме с Климент Денчев, Марияна Аламанчева! Но за съжаление всичко има край. Стояна, Невена и Нейчо бяха уникални хора. Не казвам това сега, защото вече ги няма. За пиесата "Големанов" играхме със Стоянка. Имаше гениална роля на баба Гицка. Никога няма да я забравя. Абе, прост човек не може да изиграе баба Гицка. Стояна бе пример за страхотно знаене и можене. Много се е учила и имаше много силна памет. Пътували сме много, къде ли не, но тя не беше от хората, които мрънкат, оплакват се от условията. Беше скарана с алкохола, ама на маса ни караше да се забавляваме от сърце. Ген.
- И Нейчо е бил любим ваш приятел.
- Така е. Голяма фигура беше той. Имаме приказни случки. Дойде една сутрин и ми каза, че ще играя Автора. Кой автор, бе, питам го. Георги Марков, вика. Ставаше дума за писателя дисидент. Беше донесъл една пиеса, която се казваше: "Аз бях той". И аз играх самия Георги Марков. По онова време бяха наистина близък с Георги Марков. А и бях играл в Толбухин в друга негова пиеса за една партизанка. Това си беше истината. Между другото Георги Марков много обичаше да играем на карти, особено на 21. За съжаление пиесата му не видя бял свят, защото министърът на културата Павел Матев тогава ни каза, че ще изиграем само едно представление, което той ще гледа без публика. И прозорците на театъра бяха изпочупени от хората отвън, които не бяха допуснати. А в театъра влязоха със сила над хиляда души - един върху друг се бяха струпали. Представлението беше буря, на всяка трета реплика зрителите полудяваха, ръкопляскаха като на стадион. Половин час след представлението министърът каза, че не може да излезе. И пиесата беше спряна.
- Но Нейчо Попов като режисьор успява да се пребори за "Римска баня" с тогавашното ръководство?
- Да, близко четири години не се представяха български пиеси в Сатирата. Спряха Радичков, Валери Петров. И първата наша пиеса, която се появи, "Римска баня" Нейчо Попов успя да се пребори за нея.
- С Нейчо интересна случка имате ли?
- О, толкова са много. С Наум Шопов снимахме един сериал от шест части и аз взех хонорар точно за един автомобил тогава - "Шкода". През 1974 г. става това. Отивам при Нейчо и той ме заведе в заводи "Мототехника", взех си колата. Беше единствената оранжева кола в София. И първият човек, когото качих след Нейчо, беше Климент Денчев, който ми каза: "Карай бавно, за да те видят всички". Возих и Станислав Стратиев, много близък приятел. Със Станко, така си го наричах, също имам велики преживявания. С него бяхме директори на Сатирата. Всъщност той беше главен художествен ръководител над мен. И през 1988 г. ни уволниха. Стратиев го преживя много тежко. Замлъкна. Аз влязох в болница с кръвоизлив в стомаха. И като излязох, се обадих в Италия на мои близки и емигрирах в Рим. Почнах да нося декори, да помагам в един тамошен театър, а на втората година си се върнах, като реших, че свободата е дошла, ама не.
- Тогава ли се виждахте често с Борис Христов?
- Да. Точно на 10 ноември 1989 година, когато с него се разхождахме, той вече беше с инсулт и куцаше силно, та научихме от "Свободна Европа", че в България се е случило нещо. На другата сутрин той ме хвана и ми каза: "Г-н Пеев, сега ще си отиде ли простотията от държавата ни", а аз, наивникът, му отговорих - „Разбира се“. Не стана така.
- В Дупнишкия театър какво става?
- Вече не съм директор, а главен художествен ръководител. Това в театъра е длъжност над директорската (смее се). Просто ме отърваха от цифрите и сметките. Много ни е хубав театърът, ремонтиран е основно. Валентин Балабанов е директорът. Справяме се. Надявам се да продължавам да работя.
- Огромна ли е разликата между Народния театър и Сатиричния примерно?
- Не особено, в Сатирата и във "втора" роля можеш да се изявиш чудесно. Страхотни примери има в това отношение. Ето например преди време говориха за Парцалев, че разчита само на говора си. Тогава Методи Андонов го разпредели в "Свинските опашки" с едно изречение. Парцалев трябваше да каже "Заклах го" в момента, в който оркестърът трябва да засвири, но така, че уж да не го чуят останалите. Гегът беше в това, че се случва точно обратното. Публиката умираше от смях. Представете си какъв режисьор беше Методи Андонов - за да докаже, че Парцалев не е само актьор със смешен акцент! Той имаше едно изречение, но през останалото време играеше страхотно и без реплики. Режисьорите трябва да бъдат и педагози. Страшно е, като нарочат някого за положителни или отрицателни роли. Играл съм всякакви образи - и лоши, и добри. Късметлия съм.

Яница ТРОШИ пачки в Турция

Яница ТРОШИ пачки в Турция

На шопинг се отдаде певицата Яница. Пайнерката пръсна купища пари, за да се оборудва с маркови дрехи. Силиконовата бомба забегна в Турция, където обиколи няколко мола. Яница си тръгна от търговския център с няколко чанти, пълни с маркови дрехи. Облеклото, което певицата си взе, е последен писък на модата. Яницата обожава да е в крак с тенденциите

Пускат българите, блокирани в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Пускат българите, блокирани в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пред БНТ Виктория Захариева. Новината са разбрали от консулската ни служба в Мадрид. Виктория, съпругът и дъщеря й са пристигнали в хотела два- три часа след като заразеният италианец го е напуснал

Няма прошка за Терзийски!

Няма прошка за Терзийски!

Опитите на Калин Терзийски да получи прошка от роднините на Николай Хайтов са безуспешни. Както "България Днес" първи писа, Кайо се опита да изкаже искрени извинения към децата на Хайтов, които заведоха дело срещу него. В нетрезво състояние преди години Терзийски заяви, че писателят е бил слуга на комунистическата власт

Хилда Казасян не остарява!

Хилда Казасян не остарява!

Каква е тайната на Хилда Казасян за вечната младост? Това е въпросът, който живо вълнува феновете на "Като две капки вода". Безспорен факт е, че Хилда не остарява видимо и всяка година изглежда перфектно на малкия екран. Казасян ще чукне 50 години в края на месец март, но зрителите на шоуто са категорични, че изглежда с поне 15 лета по-млада

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Диляна Попова чисто гола!

Диляна Попова чисто гола!

Романтика по време на война  Красавицата показва прелести във филма за Буров  Диляна Попова ще си покаже всичко без свян в новия филм за Буров! Лентата, която тръгва по кината след две седмици, се казва "Останалото е пепел". И преди да продължим напред, както казва Кобрата, нека си припомним едни думи на същата Диляна отпреди няколко години:

Ето я жената на Божков като млада

Ето я жената на Божков като млада

Вижте 17-годишната Елена Динева Тъстът на избягалия бизнесмен ген. Любомир Динев: Не знам защо обвиняват дъщеря ми! Ето я жената на Васил Божков като млада! "България Днес" откри непубликувани снимки на Елена Динева от буйната й младост. На кадрите тя е 17-годишна. Нейни близки от младите й години я разпознават

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Ванга вещае чудеса утре

Ванга вещае чудеса утре

Ванга предрекла пред Сергей Кастарной На 22.02.2020 г. в 22:02 часа България ще получи защита от извънземен разум, казала още пророчицата "В дните 22 февруари в 22:02 часа и на 22 декември 2020 г. ще се случат чудеса. В един от тези дни ще има слънчево затъмнение, много мощно - може да стане от взрив до голямо наводнение

Ралица Паскалева

Ралица Паскалева

КОЯ Е ТЯ Родена е на 20 септември 1989 г. в град Русе в семейството на Даниела и Красимир Паскалеви. Учи в СОУПНЕ "Фридрих Шилер" в родния си град, а по-късно завършва Първа езикова гимназия във Варна. Приета е от раз в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Още преди да завърши академията през 2012 г

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Рекорден хонорар за Димитър Маринов в "Капките"

Рекорден хонорар за Димитър Маринов в "Капките"

Галя от "Каризма" се събира с Миро Българинът с "Оскар" отказва два проекта в САЩ заради Халваджиян Рекорден хонорар ще вземе Димитър Маринов от участието си в "Капките". Родният актьор се договаря да влезе в най-гледаното шоу в България срещу тлъста сума, научи "България Днес". Става въпрос за няколко хиляди лева - нещо

Уанда шпионира Икарди

Уанда шпионира Икарди

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда

Синовете на Ибряма го напускат

Синовете на Ибряма го напускат

Иво Папазов е в минорно настроение тези дни, а причината за това е, че синовете му се гласят да напуснат България. Наследниците на прочутия кларнетист ще си търсят късмета в чужбина, защото доходите им тук са ниски. "И двамата са с висше образование, но заплатите им са мизерни. Помагам им с каквото мога, но те искат да бъдат самостоятелни"

Най-коментирани

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Четирима са били задържани и отведени в Първо районно управление заради нападението над 14-годишно момче в автобус в София, съобщи Би Ти Ви. Днес следобед момчето, което беше съблечено голо до кръста в столичния градски транспорт, защото е с блуза на ЦСКА, а пътници и шофьор наблюдаваха безучастно.е било привикано тук в Първо районно управление

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Гадже подари джип на Бориса

Гадже подари джип на Бориса

За Свети Валентин  Тютюнджиева продължава  да крие мъжа си Джип от гаджето си получи Бориса Тютюнджиева. Мъжът до сексапилната моделка подари на брюнетката лъскаво и скъпарско возило за Деня на влюбените. Джипът е чисто нов и цената му е няколкостотин хиляди лева. Тузарската кола е паркирана пред дома на Бориса в навечерието на Св. Валентин

Чудо в Поморийския манастир

Чудо в Поморийския манастир

Момиче проговори и се излекува от детски паралич Невиждано чудо се случва в Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец". Момиче проговаря, излекува детски паралич, а след години се омъжва и има четири деца. Преди повече от година Дарина Костадинова от Поморие се заговаря с продавачка на зеленчуци в морския град

Бойко Кръстанов слиза от сцената

Бойко Кръстанов слиза от сцената

Бойко Кръстанов реши да се откаже от актьорството, за да преследва кариера на пиар в столичния Младежки театър. Или поне така се шегува. Звездата от "Стъклен дом" призна, че е повече от заинтригуван от обява на Младежкия, с която търсят нови кадри за пиар отдела си. Написана в шеговит тон, обявата изтъква "предимства" като безплатен асансьор

Шест кинта на ден за Босия

Шест кинта на ден за Босия

Поетът бори грип с кислородна вода Пенсията ми е 186 лв., това е половината от прага на бедността, казва дисидентът "Пенсията ми е 186 лева. Тоест - наполовина от прага на бедността, който е 361 лв. Това означава, че оцелявам с 6 лв. на ден. Стигат ми. И нека се знае, че не могат да ме уплашат." Това сподели пред "България Днес" Николай

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Въпреки изживения стрес, нападнатото 14-годишно момче, което беше ударено и съблечено в автобус 404 в столицата, е участвало в националното първенство по самбо и е спечелило сребърен медал. Това обяви директорът на спортното училище, в което учи детето Борис Борисов, предаде БНТ. Продължава издирването на нападателите на 14-годишното момче,

Ванга вещае чудеса утре

Ванга вещае чудеса утре

Ванга предрекла пред Сергей Кастарной На 22.02.2020 г. в 22:02 часа България ще получи защита от извънземен разум, казала още пророчицата "В дните 22 февруари в 22:02 часа и на 22 декември 2020 г. ще се случат чудеса. В един от тези дни ще има слънчево затъмнение, много мощно - може да стане от взрив до голямо наводнение

Почина началникът на отбраната ген. Боцев

Почина началникът на отбраната ген. Боцев

"Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер. Светла му памет!" Така доц. Милен Михов, депутат от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана първи съобщи в профила си във Фейсбук тъжната новина за смъртта на ген. Андрей Боцев, който заемаше поста на началник на отбраната. Новината за смъртта на ген

От понеделник! Пощите поемат разпространението на вестници, продажбата ще е както досега - на сергии и в магазини (Видео)

От понеделник! Пощите поемат разпространението на вестници, продажбата ще е както досега - на сергии и в магазини (Видео)

Правителството с ангажимент да дотира печатните издания От 24 ч на 1 март “Български пощи” поемат разпространението на всички печатни издания, след като досегашната частна фирма “Национална дистрибуция” обяви, че затваря. Това решение взе в четвъртък правителството по предложение на министъра на транспорта Росен Желязков

Пускат българите, блокирани в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Пускат българите, блокирани в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пред БНТ Виктория Захариева. Новината са разбрали от консулската ни служба в Мадрид. Виктория, съпругът и дъщеря й са пристигнали в хотела два- три часа след като заразеният италианец го е напуснал

Wizz Air намалява полетите си до Италия с 60% до 2 април

Wizz Air намалява полетите си до Италия с 60% до 2 април

Wizz Air обяви днес, че поради намаляващата тенденция в търсенето на полети до Италия, причинена от избухването на вируса COVID-19, ще промени своя полетен график. Това ще доведе до намаляне на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Северна Италия между 11 март и 2 април 2020 г

В САЩ създадоха ваксина срещу коронавируса

В САЩ създадоха ваксина срещу коронавируса

Първите партиди от нова ваксина срещу коронавируса Ковид-19 са готови и изпратени до здравните регулатори за одобрение. Ваксината е разработена от американската биотехнологична компания „Модерна Терапевтикс” със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, съобщава „Тайм”, цитиран от vesti.bg.  Процесът на разработването е бил рекордно бърз

Спецсъдът отказа да отмени наложения арест на  Васил Божков и Георги Попов

Спецсъдът отказа да отмени наложения арест на Васил Божков и Георги Попов

Специализираният съд окончателно отказа да отмени наложения 72-часов арест на бизнесмена Васил Божков и на Георги Попов, предаде БТА. Служебните защитници искаха отмяна на тази мярка, което означава, че ако искането им беше уважено, то при връщането на двамата в България, те нямаше да бъдат задържани

Консулът ни в Милано: Паниката намаля, хората живеят нормалния си живот

Консулът ни в Милано: Паниката намаля, хората живеят нормалния си живот

Паниката намаля, хората започнаха да живеят нормалния си живот. все по-малко хора са с маски по улиците. Хората почват да се успокояват, макар че имаме 400 заразени от вируса на болестта. Вече има и заразени деца. Това каза генералният консул на България в Милано Таня Димитрова пред БНТ. "Имаме и позитивни новини - снощи в 23:07 часа кацна

Дженифър Лопес кани Меган Маркъл за своя шаферка

Дженифър Лопес кани Меган Маркъл за своя шаферка

Предстоящата церемония, по време на която Дженифър Лопес и Алекс Родригес официално ще се врекат в любов един към друг, се очертава като сватбата на годината, която цял свят тръпне да види. По информация на американската преса събитието ще струва на младоженците около 3 милиона долара, а приготовленията за него вече са започнали

Пищящи фенки преследват Наум Шопов (Видео)

Пищящи фенки преследват Наум Шопов (Видео)

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Първи случай на коронавирус в Гърция

Първи случай на коронавирус в Гърция

Първи случай на заразен с коронавирус е регистриран в Гърция, съобщи Ройтерс. Информацията е потвърдил гръцкият министър на здравеопазването Сотирис Циодрас. Положителен резултат е дал тест на 38-годишна жена, която е пътувала до Северна Италия, предава Би Ти Ви. Тя е в добро състояние и е под наблюдението на лекарски екип в Солун