Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8127857 www.bgdnes.bg

Дядо изрисува 21 манастира на дувара си

Изкуство върху ограда 

78-годишният Славчо Мерджиков твори с акварел, пази ги от дъжда

Истински патриот е 78-годишен архитект, който сътвори 21 манастира върху дувара си в пловдивското село Злати трап.
Славчо Мерджиков майстори рисунките със собствените си ръце в продължение на няколко месеца, а идеята му идва, след като решава да ремонтира оградата си, но иска да я направи по-интересна.
Божиите храмове са изработени от акварел, а всеки, който мине през къщата, остава запленен от красивите рисунки. Оградата на Мерджанов бързо става забележителност в местността и често пред нея има хора, желаещи да се снимат.


Пенсионерът дълги години работи към Института за недвижимо културно наследство, където реставрира десетки църкви, манастири, джамии и къщи в страната. Именно работата му го запалва по храмовете и техния облик.
За Славчо най-ценно е българският манастир и затова именно най-красивите и стари у нас намират място върху дувара му.
Изработването на цветните пана отнемат на бай Славчо два месеца. Преди да ги пренесе върху оградата си, той ги скицира, увеличава и принтира на ксерокс. След като превърне идеите си в изящни рисунки, художникът слага специално покритие върху тях, за да не може метеорологичните условия да ги унищожат. Първият нарисуван манастир е Кукленският, после се появяват Бачковският, Троянският, Рилският и Зографският манастир в Атон и други.
Въпреки че според него вандали бързо щели да надраскат импровизираните му пана, това не се случва. А напротив. Оградата става забележителност и е посещавана от приятели, съседи и хора от цялата страна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама