Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8130284 www.bgdnes.bg

Река Искър се напълни с риба

През зимата река Искър се оказва особено притегателна за въдичари от цяла Западна и Централна България. С прекрасните си вирове и голямото рибно разнообразие тя се превръща в истинско Елдорадо за риболовците през студените месеци от годината, когато възможностите за практикуване на това хоби не са особено големи. В последното десетилетие най-дългата река в България повъзвърна старата си слава, след като преди това бе многократно замърсявана, а популацията на видовете рязко намаля. От няколко сезона насам пасажите с риба се възстановиха, вече се срещат доста повече видове. Бялата мряна намери чудесни условия за живот и възпроизвеждане в средното и долното течение на реката.
Дори живописното Искърско дефиле, в което до неотдавна можеше да се улови само някой заблуден кефал, сега цъфти от живот. Завъдиха се и мряна, и скобар, и каракуда. В дълбоките вирове плуват шарани и сомове. Дори едри хищници като щуката допълват богатото биологично разнообразие на реката. И тази зима, както обикновено, стотици въдичари заемат позиции по бреговете още от тъмни зори. Посещавани са районите край всички населени места в близост до Искъра. Особено популярни са дестинациите до Своге, Роман, Карлуково, Писарово, Гиген. Може би най-хитовото място си остава поречието край Червен бряг.
В тази си част река Искър образува много широк вир, дълъг над 200 метра. Той се намира в югозападната част на града, под жп линията София - Варна. Изходна точка е автомобилният мост на пътя за село Горник. Нагоре от моста започват рибарските места, като реката е удобна за риболов и от двата бряга. На западния може да се достигне с автомобил по черен път, докато по източния придвижването е само пеша. Дълбочината във вира варира между половин и три метра. Няма строга закономерност къде точно да се търси рибата. Пасажите променят местоположението си ежедневно, така че всичко е въпрос на упоритост и късмет. В някои дни морунашите и скобарите предпочитат да стоят групирани в най-дълбоките и бавни зони на реката, където температурата на водата се задържа най-висока. Друг път обаче най-силен риболов се получава в разлива на вира и дори в бързея след него. Това важи най-вече за белите мрени.
На река Искър при Червен бряг е желателно да се отиде рано сутринта, в противен случай най-перспективните места се заемат. Обикновено преди обед в района се стеле мъгла или водни изпарения. Докато слънцето не пробие, риболовът е слаб. Усетила топлината на слънчевите лъчи, рибата започва да се храни. Често в следобедните часове се получава истински фурор, стига да сме попаднали в "златната мина" на вира.
Тук удачни са два метода на риболов - на плувка с болонезе и на дъно с фидер. И двата монтажа имат своите предимства при определени обстоятелства. Не е тайна, че през зимата речната риба не се движи много и предпочита да се храни от място. По тази причина може да се приеме, че примамката трябва да бъде подавана неподвижно - тоест с фидер. Ако ловим на плувка, добър ефект се постига с техниката "на задържане". Това означава да ограничим хода на линията, като стопираме влакното с пръст и отпускаме съвсем леко стръвта по течението. Така забавяме движението й и червеите стават по-апетитни за рибата.
Сега се лови най-вече морунаш, познат из страната още като карабалък или гърбавица. На кукичките се закачат и скобари, които са още по-борбени, както и бели мрени. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама