Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/8134779 www.bgdnes.bg

Мирослав Дечев: Имам 300 лъжички от цял свят (Видео)

Уникалната колекция тв водещият съхранява в музей

Борислав РАДОСЛАВОВ

Над 300 сувенирни лъжички от цял свят съхранява журналистът Мирослав Дечев.
Тв водещият в кабелна телевизия във Велико Търново събира от осем години уникалната колекция, която пази в Регионалната библиотека в старата столица. Тя влиза в сейф, тъй като освен единствена у нас е на стойност от близо 8000 лв.
"Там има денонощна охрана, а мен могат да оберат. Нищо не се знае. Възможно е в бъдеще да продам колекцията или да я даря благотворително на търг за човек в нужда. Не съм мислил какво точно ще направя", споделя пред "България Днес" Мирослав.
В колекцията му влизат лъжички от Китен, Балчик и Самоводската чаршия в родния Велико Търново до Чикаго, Санкт Петербург и цяла Азия и Африка.
"На Коледа получих комплект от шест лъжички и от горяща Австралия със самолетна пратка. Нямам от Бразилия и Чили и много искам да обогатя колекцията с лъжички от тези страни в Южна Америка. Всяка от тях струва от 3-4 до 20 евро", разказва още Дечев.
Той представи колекцията си преди броени дни в Регионалната библиотека във Велико Търново. В колекцията посетителите ще могат да видят сувенири от Египет, Мароко, Тунис, Йордания, Обединените арабски емирства, Китай, Монголия, Израел, Малта, бившите съветски републики и много други държави.
Повечето лъжички са купувани лично от журналиста при многобройните му пътувания по света. Други са му подарък от приятели, познати и дори непознати хора, случайно научили за неговото хоби.
Една от най-специалните лъжички за журналиста е купена от самия него за 8 долара от Ташкент. А първата, която дава първоначалния тласък за колекционерската страст на Мирослав, е от Прага и е подарък от родителите му. Позлатената лъжичка от Чехия е на повече от 35 години.
Тази, която Мирослав за първи път си купува сам, е от Истанбул и е с формата на лале.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама