Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8178155 www.bgdnes.bg

Трети обвинен за коката в кашони

Няма доказателства за престъпна банда

Спихва се количеството на дрогата, не във всички кашони пробата е положителна

Трети човек е обвинен за аферата с кокаин, импрегниран в кашони! Освен бившия шеф на столичната митница Красимир Керемедчийски и бизнесмена Огнян Асенов спецпрокуратурата погна и Пламен Пешев, научи "България Днес". Той е задържан 4 дни след разбиване на контрабандната схема в последния ден на януари, стана ясно в апелативния спецсъд.

Реклама


Това става два дни след като спецмагистратите оставят зад решетките първите двама обвинени. По-късно и Пешев го застига съдбата на останалите и той също е пратен на топло. Според прокуратурата тримата са действали като престъпна банда с други неустановени лица с цел трафик на наркотици през България. За осъществяването на плана са осъществявали връзки с испанци и колумбийци, разкрива агентът от ГДБОП Александър Велинов.
Антимафиотът дава показания като свидетел. Оказва се, че това не е от особена ползва за разследването, тъй като няма други доказателства, които да подкрепят думите му. Велинов преразказва оперативна информация, която му е станала известна покрай участието му в разработката, приемат съдиите. Те уточняват, че в разказа си агентът говори за международните контакти и участието на тримата българи. Това не се потвърждава от останалите материали, не може да се направи връзка между Керемедчийски, Асенов и Пешев, изтъкват магистратите. Така те приемат, че на този етап няма улики, че тримата са организирана престъпна група.
Засега може да се предположи само, че обвинените са пренесли наркотиците през границата с Гърция. Ексмитничарят Керемедчийски е погнат за две отделни деяния на 17 и 22 януари т.г., а търговецът на плодове Асенов - за пренасяне на 27 януари с Пламен Пешев като помагач. Бизнесменът е уличен, тъй като получава пратката и оформя митническите документи.


Разследващите разчитат да заковат бившия митничар с бележка, открита в него. На листчето на ръка бил записан броят кашони с лимони, които внася фирмата на Асенов. Това обаче не е достатъчно за съда, за да заподозре връзка между двамата.
Преди да се реши съдбата на Керемедчийски и Асенов на втора инстанция, от спецпрокуратурата внасят нови 4 тома доказателства. Това са основно физико-химични експертизи за вида на дрогата, експертни справки и протоколи.
Нелегалната схема е открита на 31 януари при тараш на товарен контейнер, паркиран на борсата в столичния кв. "Слатина" и при претърсване на складова база в Ихтиман. Софийските кашони са с лимони, а ихтиманските - с ананаси. За краткото време от разкриване на случая специалисти изследват проби от кашоните. Парчета картон са взети на случаен принцип. Експертизата установява, че кокаин има само в някои кашони, но не във всички. Това означава, че първоначално обявеното количество от около 500 килограма може да се окаже далеч по-незначително. От МВР при акцията обявиха предположения, че във всеки кашон са натъпкани между 80 и 100 грама от наркотичното вещество. "Кокаинът е с изключително високо качество и след като бъде примесен с други вещества, стойността му на пазара е около 100 милиона лева", каза тогава главсекът Ивайло Иванов. Проверката на ченгетата установява, че коката пристига от Колумбия по море, а от пристанището в Солун са докарани у нас.
Пред спецсъда Красимир Керемедчийски признава, че стоката е стояла 10 дни в склада му, но отрича да е знаел, че кашоните са пропити с дрога. Кълне се, че няма нищо общо със случая.
Въпреки това Темида оставя него и Асенов окончателно зад решетките. Макар да няма доказателства да са престъпна банда, а само да са пренасяли дрогата, според магистратите има достатъчно улики за участието им в престъпната схема. На свобода няма да се укрият, но могат да извършат престъпление. Касае се за престъпна дейност с международен елемент, изтъкват магистратите, без да вземат предвид, че по-рано отказаха да кредитират показанията на агента, който описва аферата.
"Ако няма престъпна група, то тогава делото не би трябвало да е подсъдно на Специализирания наказателен съд", вайкаха се защитниците. Според тях още не може да се говори за каквото и да било количество кокаин, преди да бъде извлечено цялостно от наркокашоните.


Колата на Керемедчийски чиста

Няма дрога в колата на Красимир Керемедчийски, показва анализът на експертите. Те проверяват и кашони, иззети от лекия автомобил на бившия митнически шеф. Изследването установява, че те са от картоните, в които няма импрегнирано наркотично вещество. По този начин уликите срещу погнатия ексмитничар олекват.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама